Nog drie weken te gaan en dan is het alweer tijd voor Amsterdam Dance Event, de doldwaze marathon waarin Amsterdam vijf dagen lang geen oog dicht doet. Met zoveel aankondigingen is het gemakkelijk om het overzicht kwijt te raken, dus wij zetten onze favorieten alvast op een rijtje. Dit worden de beste feestjes van ADE 2022.

Woensdag 19 oktober

Suzanne Ciani & Metropole Orkest

Suzanne Ciani & Metropole, de Melkweg (18:30)
Met de roep om meer vrouwelijke helden op dance-podium is ook de geschiedenis van de elektronische muziek opnieuw onder de loep genomen. Wie waren de vrouwelijke evenknie van Kraftwerk en Tangarine Dream? Nou, Suzanne Ciani bijvoorbeeld, een Amerikaanse die in de jaren zeventig pionierswerk verrichtte met de Buchla synthesizer. Deze ADE werkt de 76-jarige muzikant samen met het Metropole Orkest.

Luisteren: Suzanne Ciani ‎– Buchla Concerts 1975

Nick Verstand

Nick Verstand - Within Without II (A/V show), Carré (17:00, 20:00 en 22:30)
Ontwerper Nick Verstand zette zijn handtekening de laatste jaren over menig spectaculaire popdesign. Soms omdat hij met muzikanten samenwerkte - Eefje de Visser, Björk, Lykke Li - soms omdat anderen zijn lichtgevende ring simpelweg kopieerden. Het is het lot van een audio-visueel gerichte kunstenaar, maar op ADE staat Nick Verstand met zijn overweldigende performance onder eigen naam op de flyer.

trailer: WITHIN WITHOUT - Nick Verstand

Tomorrowland presents: Eric Prydz HOLO

Eric Prydz: HOLO, Ziggo Dome (20:00 - 23:45)
De Zweedse producer Eric Prydz is een beetje een vreemd eend in de bijt. Je kent hem van zijn 2004 aerobics classic ‘Call On Me’, van die epische track ‘Opus’, van big room trance en house knallers. Maar je ziet hem niet twaalf keer per jaar op een Nederlands festival langs komen. Liever komt hij één keer goed. Deze ADE landt hij zijn spectaculaire HOLO show voor twee avonden in ZiggoDome.

Kijken: Eric Prydz Presents HOLO at Creamfields North 2022

Awakenings

Cera Khin, Héctor Oaks, Nina Kraviz, Paula Temple, in de Gashouder (22:00 - 08:00)
Welk van de talloze Awakenings-evenementen zullen we eens tippen deze ADE? De grote Afterlife-show in ZiggoDome? Vaste waarde Adam Beyer en zijn Drumcode elite? Nee, dan toch deze, met rauwe nieuwkomers Héctor Oaks en Cera Khin, die hun waarde mogen bewijzen. Zekerheidje Reinier Zonneveld is er ook om het af te maken. En oh ja, ene Nina Kraviz: Awakenings laat de Russische techno-don niet gaan.

Kijken: set van Cera Khin bij Hör Berlin

Donderdag 20 oktober

Audio Obscura x Gou Talk w/ Peggy Gou

o.a. Peggy Gou, Eris Drew, Ryan Elliott, Octo Octa, Sally C, in de G-Star RAW Factory (22:00 - 6:00)
Weet je nog hoe Peggy Gou de RADION to-taal in de fik stak tijdens ADE19? Ze heeft de hits, maar heeft als dj ook een feilloos gevoel met welke platen ze een toch al opgehypte menigte telkens naar een nog hogere trap van euforie kan koersen. Dat belooft wat te worden in dat kolossale G-Star-gebouw, met ook o.a. Octo Octa en Eris Drew op de poster. Hopen dat Audio Obscura de ruimte dit jaar al wat beter onder de knie heeft dan vorig jaar, toen het geluid nog tegen de muren aanklotste en weer terug galmde.

Kijken: Peggy Gou @ Palais des Beaux-Arts de Lille in France for Cercle

SPIELRAUM x BASSIANI/HOROOM

SPIELRAUM x BASSIANI/HOROOM, de School
Queer-clubfeest Spielraum heeft een nieuw thuis gevonden in De School, en dat is heel goed nieuws. Samen met de Georgische club Bassiani nemen ze de club de hele nacht over. Natuurlijk staat de dj er die via Spielraum uitgroeide tot superster: KI/KI. Afra is er ook bij, maar we zijn minstens zo benieuwd naar de veelzijdige Bassiani-resident Nebbieri en de gierende adrenaline-techno van NDRX. Belangrijk om te beseffen: de LGBTQIA-community heeft voorrang. Behoor je daar niet toe, overweeg dan even of dit wel een feest voor jou is. In Shelter is die avond overigens óók een cool, wat flamboyanter queerfeest met een killer lineup: HEY.SHE.THEY met o.a. Dr. Rubinstein, Juliana Huxtable, LSDXOXO en Sandrien.

Luisteren: Bassiani invites Nebbieri

Bru-C & Nia Archives

Bru-C & Nia Archives, Parallel (20:30)
Vrolijke concertavond met twee Britten die ieder hun totaal eigen draai geven aan drum ’n bass, bassline, garage, jungle en 2-step. Bru-C is een rapper met een paar streaminghits van jewelste, tracks op halsbrekend tempo vol onweerstaanbare hooks. De liedjes van producer/dj/zangeres Nia Archives hebben al net zo’n hoog tempo, maar zij contrasteert de manische amen breaks met zwoele, jazzy soulvocalen.

Kijken: NIA ARCHIVES in The Lab LDN

Nxt Museum x Transmoderna

Nxt Museum x Transmoderna present: AiR
We zijn al jaaaaaaren gewend dat Innervisions-baas Dixon alleen nog maar de allergrootste festivalstages afsluit met zijn kolossale, serieuze emotechno. Nu doet-ie iets totaal anders: hij neemt het audiovisuele Nxt Museum drie dagen over met zijn collectief Transmoderna en draait er zelf de donderdag naast de coole Amsterdamse Sarkawt Hamad en een liveset van Nsasi, een gast uit de Nyege Nyege-stal die een soort dancehall-techno maakt. Wedden dat het niet alleen verbluffend gaat klinken, maar er vooral ook overweldigend uitziet?

Luister: Dixon // Club Quarantäne 

Vrijdag 21 oktober

Tribes

Ziongate & Cloud 8, Paradiso (23:00 - 06:00)
Vorig jaar voelde het nog pril voor amapiano in Nederland, inmiddels zijn er rond ADE tientallen feestjes die focussen op het verleidelijke Zuid-Afrikaanse dancegenre. De allerleukste is natuurlijk weer Tribes in Paradiso, waar je gerust ook aanverwante genres als afrohouse, gqom en kuduro kunt horen. Het programma is nog niet eens bekend en de kaartjes zijn al uitverkocht, maar je kunt het altijd nog via Ticketswap proberen.

Kijken: Livestream: Cloud 8 x Ziongate presents TRIBES @ Paradiso

DGTL

AceMo, BELLA, Charmaine, Fatima Yamaha, Floating Points, Jayda G, Logic1000, Maribou State, Palms Trax, in NDSM Warehouse (23:00 - 07:00)
Zes knallers van evenementen heeft DGTL tijdens ADE. De zaterdagmiddag met onze nummer 1 van Dekmantel (Sherelle!), Job Jobse en Romy is ook top, maar de lineup van de vrijdag lijkt nog net wat strakker uitgebalanceerd. Natuurlijk ga je bij Palms Trax, Floating Points en Fatima Yamaha vooraan staan, maar vergeet alsjeblieft niet ook de verfrissend oldschool house van de New Yorkse dj AceMo te checken, en Four Tet-favoriet Logic1000.

Luisteren: FACT mix 740 - AceMo (Dec '19)

TranceParty:100%Dost

met Evian Christ, Himera, Mechatok, Klubbheads bij Parallel (23:59 - 06:00)
Heb je wel eens bij een set van Evian Christ gestaan? Dan weet je dat de Brit het hoofd totaal op hoofd kan laten slaan met gabber en trance die net zo hard gaat als het stroboscopische lichtplan. De line-up van zijn TranceParty in Parallel is net zo’n mindfuck. Hyperpop, hipstertrance en nightcore-dj Himera naast Mechatok, een Duitser die nog met Bladee en Yung Lean samenwerkte? Natuurlijk! Klubbheads erbij, het Nederlandse trio achter de hits van Paul Elstak en DJ Jean? Lolz. Dat wordt lachen, gieren, brullen met trance in alle smaken

Luisteren: Evian Christ: The Great British Trance Off Mix

Radio Radio

Met Ploy, re:ni, Darwin, DJ Leoni en een special guest bij Radio Radio (23:00 - 06:00)
ADE, prachtig feest van contrasten. Terwijl drieduizend man keihard staat te beuken in de Gashouder, kun je vierhonderd meter verderop het gemoedelijkste clubje van Amsterdam induiken. Wablief? Radio Radio natuurlijk, dat dit jaar weer een stel intieme feestjes cureert met prachtige line-ups. Op de vrijdag is het Britse bass wat de klok slaat, met wobbelbas-liefhebber Darwin, diepe techno en breakbeats van de Bristolse re:ni en natuurlijk Ploy, die Brit die releases uitbracht in de Bermuda-driehoek waarin menig UK bass liefhebber zich in kan verliezen: Hessle Audio, Livity Sound en Timedance. Maar wie is die special guest nou?

Luisteren: de Dekmantel podcast van Darwin

Thuishaven: Life and Death

Met o.a. DJ Tennis, Gerd Janson, Hunee, Carista, Kamma & Masalo en CC:Disco! (15:00 - 06:00
Ook dit jaar tuigt Thuishaven tijdens ADE weer het vaste circus op. De leukste line-up van allemaal is op de vrijdag, wanneer DJ Tennis weer met z’n Life and Death-feest neerstrijkt. Met allerlei logische favorieten: Carista, Gerd Janson, Hunee, Carlos Valdes en Kamma en Masalo, maar ook de mega fun house-dj CC: Disco! en doorbraaktalent Suze Ijó.

Luisteren: CC:Disco! bij Love International

Zaterdag 22 oktober

Into The Woods

A+A (Avalon Emerson + Anunaku), Karenn (live), Skatebard, Moxie & Gabrielle Kwarteng, ISAbella en nog veel meer, bij de NDSM werf (12:00 - 23:00)
Voor ADE trekt Into The Woods vaak een paar leuke verrassingen uit de kast, en dat is dit jaar niet anders. Vrijdag heeft een prachtige line-up met o.a. veteraan DVS1, Dekmantel-topper Sully, Shanti Celeste b2b Elias Mazian en meer moois, maar zaterdag heeft onze voorkeur. Dan bundelen Avalon Emerson en trommelplaten-producer Anunaku de krachten als A+A, en zien we Karenn (live), Moxie b2b Kwarteng en de Britse bass dj Ploy.

Luisteren: de nieuwe EP van A+A!

Rush Hour x Rainbow Disco Club

Line-up nog onbekend, maar reken maar op de vaste Rush Hour-kopstukken bij Lofi (14:00 - 22:00)
Dit jaar mag Rush Hour de kaarsjes uitblazen, 25 om precies te zijn. Om dat zilveren jubileum te vieren nodigt het Amsterdamse plateninstituut hun vrienden van Rainbow Disco Club uit, een verwant Japans festivalletje waar oldschool house en boogie hand in hand gaan met echte diggersmuziek. De line-up is vooralsnog onbekend, maar dat Antal gaat draaien mag geen verrassing heten.

Lezen: De magische connectie tussen Rush Hour en Rainbow Disco Club

Draaimolen x Herrensauna

Verwacht lerentuigjes techno en een paar spannende boekingen bij de Bijlmerbajes (18:00 - 08:00)
Vorige ADE sloeg het Tilburgse festival Draaimolen voor het eerst de handen ineen met Herrensauna, een ntens queerfeest uit Berlijn. Die samenwerking beviel zo goed dat het nu een vaste alliantie wordt: drie weken geleden zwaaide het queercollectief nog de scepter in de ravekuil op het festival, met ADE komen ze weer terug voor een intieme, zweterige aangelegenheid bij de Bijlmer Bajes. Tickets zijn stijf uitverkocht en de line-up is nog onbekend, maar naast oprichters MCMLXXXV en CEM zijn residents Héctor Oaks en SPFDJ vást van de partij, wie er voor team Draaimolen uit komt is spannend.

Lezen: De hedonistische vrijhaven van Herrensauna

Breakfast Club

Een line-up om je vingers bij af te likken bij de Hemkade 48 (10:00 - 23:59)
Dit jaar verhuist Breakfast Club voor het eerst naar de Zaandamse Hemkade 48, een evenementenlocatie met historie: in de jaren negentig was het een thuishonk voor hardcore-feesten als Thunderdome(!) en Hellbound, de jaren erna zag het de trance bloeien en passeerden Q-dance en fetisjfeest Wasteland de revue. Nu geeft Breakfast Club er twee feesten met killer line-ups, maar de zaterdag is onze favoriet: spannende b2b's van besties Dr. Rubinstein en Freddy K, Stingray én Dettmann, en D. Tiffany en Roza Terenzi in de grote zaal, DJ Nobu in een véél te kleine zaal en Fransoos Bambounou die z'n cheesy pop-edits tussen serieuze techno sprenkelt.

Luisteren: Bambounou's Dekmantel podcast

Untitled Day Party

O.a. DJ Boring, Eliza Rose en Jennifer Loveless, Mella Dee en La La in Lovelee (11:00 - 21:30)
Dit jaar is het weer ADE volgens vast recept: grote knallers als Awakenings en DGTL, veel bewezen concepten én een handjevol nieuwe feesten. Eén van de opvallendste in de laatste categorie is de Untitled Day Party, een Australisch megabedrijf dat voor het eerst in Amsterdam neerstrijkt. De line-up liegt er niet om: publiekstrekker DJ Boring brengt zijn lofi-house, Australische Jennifer Loveless komt met een kersverse EP vol zwoele, groovy house onder de arm, en dan is er nog Eliza Rose, de Londense dj die met garagefanaat Interplanetary Criminal de meest onweerstaanbare zomerhit van 2022 maakte. She’s the baddest of them all!

Luisteren: deze Jennifer Loveless mix van Crack Magazine

Zondag 23 oktober

YH Presents: Giegling at Yellow House

O.a. DJ Dustin, Lawrence, Konstantin, Woody, Carlos Valdes.
Yellow House, Yellow House, wat is dat nou weer? Een van de nieuwe locaties deze ADE - een bar met nacht-aspiraties - host meteen een van de meest geliefde crews, het Duitse Giegling. Met hun melancholische house en techno hebben ze de laatste jaren een abonnement op de zondag. Hun muziek werkt simpelweg het beste na vier dagen en nachten hard gaan. Maar na een kalme aanloop zal uiteindelijk ook hier de euforie aan het einde van de rit voelbaar en zichtbaar zijn.

Scalping

Scalping, de Melkweg (19:30 - 23:00)
Geen zin meer in een hele lange uitputtende nacht, maar wel nog in de mood om wat te doen op de zondag? Dan is de show van Scalping een goede optie. De band uit Bristol maakt harde, elektronische rock die niet per se bedoeld is om te dansen, maar daar soms op een onverwacht moment toch toe uitnodigt. Eerder dit jaar verscheen hun intense debuutalbum Void.

Kijken: SCALPING - TETHER feat. DÆMON (OFFICIAL VIDEO)

 

 

Intercell x I Hate Models Invites

I Hate Models, D. Dan, DJ Gigola, MCR-T, Miley Serious, Sextasy, in H7 Warehouse (22:00 - 07:30)
Geen zin in moeilijke experimentele rock, maar gewoon nog één keer knallen tot het gaatje? Dan kun je je lol op bij het laatste evenement van Intercell in het H7 Warehouse in West. Lol ja, want waar Intercell vaak nogal serieuze line-ups heeft, mag er vandaag ook best gelachen worden, onder leiding van I Hate Models, die pas nog een frivole electroclash remix uitbracht.

Luisteren: El Columpio Asesino - Toro (I HATE MODELS Remix)

 

Strangelove

AGY3NA, DJ THC, Job Jobse en Sedef Adasi, in Lofi (14:00 - 22:00)
Job Jobse landt zijn eigen conceptavond Strangelove voorlopig nog niet in zijn geliefde De School, maar in Lofi, een open en uitnodigende club die ook het 25-jarig jubileum van Rush Hour host. Een kleine plek voor zijn doen, want Jobse reist tegenwoordig van hoofdpodium naar hoofdpodium. Een mooie kans om hem op zijn meest avontuurlijk te zien, geflankeerd door drie Duitse dj’s die de Nederlandse podia nog bepaald niet plat speelden, dus er valt wat te ontdekken zondag in Lofi.

Kijken: Sedef Adasï | Boiler Room Contemporary Scenes: Istanbul