Ergens aan het eind van de metrolijn ligt het circusterrein van Thuishaven in de warme oktoberzon te stralen. Het feestbolwerk nodigt dit jaar voor de vijfde maal het Italiaanse houselabel Life and Death uit voor een stevig partijtje disco dansen. En dat blijkt hét recept voor de perfecte vrijdagmiddagborrel.

Het is negentien (!) graden vandaag en het merendeel van de bezoekers heeft korte mouwen en blote benen. Het ís ook echt heerlijk, een biertje in de zon. Alleen jammer dat je naar binnen moet voor het feestje. Het terrein bestaat uit twee circustenten, een loods en een piepklein cafeetje. Allemaal binnen. Nee, liever ligt men buiten op de ligbedjes, napratend over de werkweek. ‘Ik ben echt blij met vier keer negen, vijf keer acht is niks voor mij’.

En dat terwijl er een line-up op het menu staat om je vingers bij af te likken. Het Italiaanse label Life and Death neemt namelijk voor één dagje de boel over op het Thuishaven-terrein. Oprichter DJ Tennis hing in een ver verleden zijn racket aan de wilgen (echt waar) en besloot op zijn veertigste het levensroer om te gooien. En zo zag het label van Tale of Us en Mind Against het daglicht. Life and Death werd al snel één van de grootste house- en technolabels van Europa, speelde bijna elke club op Ibiza plat en ging een innige vriendschap aan met club Trouw, de legendarische club aan de Wibautstraat die in 2015 haar deuren sloot (leuk feitje: Job Jobse was ooit zelfs labelmanager van Life and Death). Inmiddels kan je daar een hechte band met Thuishaven aan toevoegen. Voor de vijfde keer strijken ze neer op het terrein van het minifestival. En speciaal voor deze lustrum-editie zijn bevriende label families Rush Hour en United Identities mee op sleeptouw genomen.

Tekst gaat verder onder foto.

Life and Death op Thuishaven by Day

Vrijdag 15:00 - 23:00

Gezien: Suze Ijó, Kleo, BĘÃTFÓØT, CC: DISCO!, Carlos Valdes, Kamma en Masalo, DJ Tennis, Hunee, Carista

Het hoogtepunt: Caristas altijd schitterende brede glimlach

De sfeer: Uit de kluiten gewassen vrijmibo, maar dan met goede muziek

De plaat: Burn Dem Bridges - Skin On Skin

Rush Hour darlings

En dan mogen Rush Hour kroonprinses en -prins Kamma en Masalo natuurlijk niet ontbreken. Laat het maar aan dit dynamische draaiduo over om het kletsende publiek wat los te weken met mega-aanstekelijke house, funky disco en opzwepende trance. En natuurlijk wordt Donna Summer ook nog even van stal gehaald. Vorig jaar verzorgden de twee al één van onze favoriete sets op Amsterdam Dance Event en het afgelopen Lowlands kregen ze het mooiste slot van het nachtprogramma. Ooit vonden ze elkaar in de kelder van Paradiso en met een beetje brutaliteit van Kamma sloot Rush Hours grote baas Antal het duo in zijn hart. Kamma en Masalo zijn niet alleen meesters in een dansbare set aan elkaar rijgen, het is ook nog eens heel erg leuk om naar te kijken: hoe Kamma alle tracks meeblèrt en hoe Masalo’s wilde lokken alle kanten opdeinen terwijl hij driftig mee hupst. Daar word je toch blij van? 

En toch, hoe leuk die tracks ook zijn, het geroezemoes blijft en de aandacht bij het publiek verslapt. Als DJ Tennis himself het stokje even later overneemt loopt de tent pijnlijk leeg. Alleen de condens die van het dak druipt doet vermoeden dat er is gedanst vandaag. Het is niet de enige plek waar het leeg is. Bij CC: DISCO! is het haast ongemakkelijk hoe weinig mensen er zijn en hoewel de liveset van BĘÃTFÓØT erg geinig is (wel warm zo’n bontjas) is er veel ruimte op de dansvloer. Het echte feestje speelt zich buiten af, ook als de zon al onder is. De vuurkorven zijn inmiddels aangestoken, de iconische Thuishaven-kwallen van stal gehaald en een bierdrinker draait met een glazig gezicht aan het propellerpetje van zijn buurman. Het lijkt wel een frisse lenteavond, zo warm is het nog buiten.

Carista saves the day

En als zelfs de grootste naam van het affiche Hunee de boel niet aan het springen krijgt, al gooit hij er nog zulke monsterhits tegenaan, is het alle ballen op Carista. In de loods staat de Utrechtse breed glimlachend in dikke rook gehuld haar dansers op te zwepen. Als een soort orkaan is Carista de afgelopen jaren het toneel opgestormd. Ze richtte het mega coole label United Identities op, werd door collega’s bekroond tot meest veelzijdige dj en draait werkelijk elk festival totaal aan gort. Rustig aan doen is er niet bij voor de Utrechtse en ook vannacht heeft ze nog een lange nacht voor de boeg: ze draait hierna als surprise act in RadioRadio en in de vroege ochtenduurtjes in de Bijlmer Bajes. Oh ja, en dan op zondagochtend óók nog in de Breakfast Club. Gelukkig betekent dat niet dat Carista hier in de loods bezuinigt op energie. Nee hoor, de boel wordt eens even flink wakker geschud door een klapperende techno track met kietelende bliepjes en een knaller die je geshazamd móet hebben: ‘Gast, kijk dit is ‘m!’ Vooraan wordt er driftig met waaiers gewapperd, glibberen er ontblote bovenlichamen tegen elkaar aan en kijkt een danser gebiologeerd naar de lichtgevende schoenzolen van zijn beste maat. Een gedeelde gelukzalige glimlach lijkt te zeggen: nou, dat werd tijd.