Het is weer tijd om je lijstjes in te leveren voor de Song van het Jaar. De lijst puilt uit met glimmende parels, en daartussen zitten een hoop uitblinkende nieuwkomers. Olivia Rodrigo is natuurlijk dé grote doorbraak-act van het jaar, maar er zijn nog veel meer vette nieuwe acts bijgekomen. We zetten onze twaalf favorieten op een rij.

Stem op de Song van het Jaar 2021

Welk nummer moet volgens jou de geschiedenisboeken en het collectieve geheugen in? Welke instant classic moet de nieuwe 3voor12 Song van het Jaar worden? Vanaf nu kun je antwoord geven op al die vragen door je stem uit te brengen op tien favorieten. De hele keuzelijst is hier te beluisteren via Spotify. 

BRENG HIER JE STEM UIT

4B2M

Leden van De Staat, Jo Goes Hunting, Go Back To The Zoo en St. Tropez allemaal samen in één band. Huh? Ja, echt! 4B2M is het geesteskind van twee sets broertjes, Hueting en Hieltjes, die elkaar al kennen sinds ze samen rondspetterden in het zwembad van Nijmegen-Oost. Blijkbaar wilden ze altijd al samen muziek maken, nu maken ze spacende rock vol synthesizer-gefreak en kriskras zanglijnen. Single 'This Is Happening'  is perfect voor moshpits, sitdowns en gewoon heel erg lekker dansen. 

Dry Cleaning

De frontvrouw Florence Shaw van de Britse postpunk band Dry Cleaning is een bijzonder typetje. Van optreden wordt ze verlegen en ze is snel aangedaan door alledaagse dingen. Zoals een zak ovenfriet of een vergeten winkelwagentje dat is achter gelaten op straat.  Debuutplaat New Long Leg staat bol van de tragikomsiche teksten, surrealistische dromen en bizarre observaties. En die simpele dingen in het leven (zoals een zak ovenfriet) staan voor veel diepgaandere onderwerpen. Op de track 'Scratchcard Lanyard' maakt Shaw zich zorgen of ze wel een goede moeder zal zijn voor haar kind, en of hij haar ovenfriet wel zou lusten. 

Iedereen knapt er van uit elkaar: opgekropte knaldrang. Britse producer Fred Again.. schreef er een heel album over vol. Actual Life vat het verlangen naar een plakkerige dansvloer, zwetende mensen en opgaan in de nacht samen in een bundeling van electropop tracks die vernuftig verweven zijn met spraakopnames. En oké, hij werkte natuurlijk al eerder samen met klinkende namen als Ed Sheeran, Stormzy en The XX, maar met zijn debuutplaat stapte hij voor het eerst zélf in de limelights. En wat gaat hem dat goed af: met hitje 'We've Lost Dancing' (waarin The Blessed Madonna mijmert over haar dansvloerheimee) ving hij de tijdsgeest van 2021 perfect samen, en scoorde daarmee een dikke vette cross-overhit.

Met z'n negentien lentes jong heeft-ie nauwelijks (legaal) in de club kunnen staan, maar de debuutplaat van Ineffekt klinkt als het product van een ervaren dansvloerfanaticus. Kora is een mengeling van frisse breakbeats, leftfield house en kleurrijke elektronische popmuziek, die hem meteen een 3voor12 Award-nominatie opleverde. En niet alleen op de redactie viel hij op: ook smaakmakers als Avalon Emerson hebben hem in het ootje. Tijdens ADE nodigde ze hem uit om voor haar te openen in Paradiso, en zelfs op peaktime mee te draaien in een hysterische b2b2b2b. Geef hem een paar jaar en hij draait alle dansvloeren plat.

De Britse songwriter Joy Crookes slingerde al een paar EPs en singles de wereld in om ons alvast effe op te warmen voor het echte werk. NME zette haar in de top 100 van 2020 en ze werd genomineerd voor de BRIT's Rising Star award datzelfde jaar. Dit jaar verscheen haar langverwachte debuutplaat Skin. Een heerlijke comfortable soulplaat waarin Crookes moeilijke gesprekken om zich heen vertaalt naar warme nummers. Ze rijgt R&B, moderne soul en vleugjes pop moeiteloos aan elkaar. De thematiek is zwaar, Black Lives Matter vormde een leidraad voor de plaat, maar het geluid is aangenaam en zacht. 

Tijdens Popronde 2021 veroverde de Duits-Nederlandse Luna Morgenstern al de harten van onze redactie. Met haar spannende electropop, in het straatje van Charli XCX en FKA Twigs, riepen we haar uit tot één van de grote beloftes van het festival. Luna werd geboren in Keulen, groeide op in een muzikaal gezin en ging vervolgens studeren aan het conservatorium in Enschede. Haar eerste EP Taking the Blow verscheen deze zomer en daar pronkte tussen al het moois de track 'In My Head'. Het gaat over de overweldigende gedachtes die Luna ondervond tijdens het begin van de lockdown. 

Mazey Haze

Het stond in de sterren geschreven voor Nadine Appeldoorn, alias Mazey Haze: ze ging naar een feestje in een weiland en ontmoette daar een bandlid van Feng Suave. Hij was in één klap fan was van haar muziek en  briefde het door aan zijn manager. Die er vervolgens weer voor zorgde dat haar EP Always Dancing uit kwam op het Australische label. Het was het lot! Haar muziek klinkt als een lome zomerdag met een psychedelisch indierandje en met haar nostalgische videoclips is het één en al indie-dagdromen geblazen. 

De drie nieuwkomers uit Brooklyn speelden zichzelf vorig jaar al in de kijker met hun verrukkelijke debuut vol bangers die rechtstreeks uit de eightiese geteleporteerd leken. De opvolger A Way Forward is weer zo'n prachtplaat vol met jaren tachtig synths, maar dan net effe wat frisser en ze scoorden daarmee Album van de Week. Single 'This Fractured Mind' klinkt alsof Matt Berninger van The National melancholisch mijmert over de electropop van Kraftwerk. En zo pikt Nation of Language de beste ingrediënten eruit en vouwt die behendig in elkaar tot frisse synthpop met een melancholische twist.

Als je een Tiktok hit scoort, dan ben je binnen. Wat als je er een heel album mee volschrijft? Dat zie je bij to hell with it van de Britse PinkPantheress. Dat album klapt bijna uit elkaar van de streams op Spotify en je hoeft de Tiktok-app maar te openen en de liedjes van de zangeres vliegt je om de oren. We kroonden haar nostalgische jaren 2000 pop tot  Album van de Week. Een geluid dat direct vroege herinneringen aan low waist jeans en knetterlolly’s in de vorm van een voet triggert. Je hebt het album zo uit, met een gemiddelde trackduur van zo'n anderhalve minuut (perfecte Tiktok lengte!). Tja, dan nog maar een keertje luisteren.

De hedendaagse smartlappenzangeres Sophie Straat maakt zich vaak ernstige zorgen. Over wat er van Amsterdam is geworden, over het alcoholgebruik van een geliefde en over het gebrek aan vrouwen in de Tweede Kamer. Daar zingt ze ook over, het liefst met een snik in haar stem.. Samen met de Haagse stukadoors van Goldband schreef Sophie over dat laatste een hit tijdens de tweede kamerverkiezingen om mensen aan te sporen te stemmen op een vrouw. Op Noorderslag 2021 belandde ze in onze top 25 en toverde ze met haar knotsgekke set een lach op ieder gezicht.

Oké, oké officieel is dit geen échte nieuwkomer, maar met haar eerste plaat in vier jaar groeide The Weather Station van een cult-darling tot een geliefde indie-act. De Canadese zangeres vertelt al jaren in haar muziek hoe de wereld om haar heen haar aangrijpt, aan 3voor12 vertelde ze erover hoe ze daarmee omgaat. Op Ignorance bezingt frontvrouw Tamara Lindeman haar klimaatverdriet in prachtige, poëtische liedjes die knipogen naar Fleetwood Mac, Joni Mitchell en Bob Dylan. 

Rihan Teasdale en Hester Chambers vonden elkaar in een reuzenrad op het Engelse Isle of Wight, ten Zuiden van Groot Brittanië. Met charmante postpunk, indierock en praatzang knutselden ze samen het aanstekelijke nummer 'Chaise Longue' in elkaar. 'Is your muffin buttered? / Would you like us to send someone to butter your muffin?' zingen ze nonchalant. Super catchy, super droog, SUPER leuk. En nog leuker: de dames komen op het Song van het Jaar-festival in de Maassilo in Rotterdam! Daar wil je bij zijn

De Song van het Jaar 2021

Wat was dé Song van het Jaar 2021? Welk nummer luisterde jij eindeloos op repeat? Welk liedje was het mooist, het meest bijzonder of het moeilijkst te ontwijken? Stem nu op de song die jouw muzikale jaar heeft gemaakt. Stemmen doe je hier! 

Wil je weten waar jouw favorieten terechtkomen? Luister dan in de week van 29 november de hele week naar 3voor12 Radio op NPO 3FM! Vrijdag 3 december is de ontknoping en wordt de Top 70 uitgezonden op 3FM, van 12:00 tot 18:00 uur, met uiteindelijk de bekendmaking van de #1. 

Als kers op de taart is er op diezelfde vrijdag het Song van het Jaar Festival in de Maassilo in Rotterdam. Met optredens van Froukje, Goldband, Hang Youth, S10, Wet Leg en nog veel meer super vette acts. En jij kan daar gewoon bij zijn! De deuren gaan om 15:00 uur open en tickets zijn voor slechts €12 te verkrijgen via de website van Rotown. 

Meer Song van het Jaar