In de achtdelige serie Muziekstad trekt Eva Koreman door het land, op zoek naar de beste muziek. Van Rotterdam tot Eindhoven, van Tilburg tot Zwolle: elke zaterdag staat één stad centraal, waar drie artiesten of bands zich laten horen en zien. De vierde uitzending staat het Amsterdam van creatief collectief SMIB centraal. Je ziet o.a. Ray Fuego, KC en Yung Nnelg.

Ray Fuego

Ray Fuego is de vlammende frontman van SMIB. Hij is een punker, een skinhead, een gast die de hele muziekgeschiedenis naar binnen heeft geslurpt (van heavy metal tot hiphop, van ska tot punk) en dat allemaal verwerkt in zijn ecclectische, hyperpersoonlijke hiphop. Hij won in 2018 de 3voor12 Award voor beste album met Zwart, starte vervolgens ook nog de zinderende oi-band Ploegendienst en bracht onlangs zijn derde solo-album HEMELSCHIP uit, waarop hij zichzelf de stratosfeer in schiet.

Ray Fuego in Muziekstad

Meer Ray Fuego op 3voor12 →

KC

Kees Koenders alias KC is een van de kernleden van SMIB. Hij is het muzikale mastermind, een producer en rapper die er al vanaf het begin bij betrokken is en zijn sierlijke handtekening zette onder de albums van Ray Fuego (Zwart) en Yung Nnelg (Balans). Na een trappy, HARDE plaat een paar jaar geleden (VAN KEES LOS) bracht hij deze maand Cedric uit, een veel intiemer album. Het zijn ingetogen, bijna verdoofde nummers waarin KC niet alleen als producer de regie houdt, maar ook fluisterzingt over eenzaamheid, late nachten en vroege ochtenden. Er klinken jazzy pianopartijen, zelfs jubelende gospel.

KC in Muziekstad

Meer SMIB op 3voor12 →

Yung Nnelg

Yung Nnelg is een filosofische jongen. Zijn EP’s Contra en Serena (beiden uit 2017) blakerden al van de ambitie. Die eerste stond vol alternatieve hiphop met een winnaarsmentaliteit, en kreeg een ongekend mooie anime-video mee met een geëngageerde boodschap. De tweede was een ode aan de zwarte vrouw in een witte mannenwereld. Ondertussen liet hij zich ook nog inspireren door Basquiat, en ook zijn liveshows zijn steevast indrukwekkend en onderscheidend. Zijn debuutalbum Balans verscheen in 2020 (en was weer een ambitieuze stap voorwaarts).

Yung Nnelg in Muziekstad

Meer Yung Nnelg op 3voor12 →

alle afleveringen meer

In de achtdelige serie Muziekstad trekt Eva Koreman door het land, op zoek naar de beste muziek. Van Rotterdam tot Eindhoven, van Tilburg tot Zwolle: elke zaterdag staat één stad centraal, waar drie artiesten of bands zich laten horen en zien. Met optredens van onder meer Froukje, Naaz, Goldband, Sophie Straat en SMIB. 

Van de huiskamerstudio naar de oefenruimte, van de snackbar naar de nachtclub en van het schoolplein naar het poppodium: Muziekstad vindt de spannendste artiesten in alle windrichtingen. De artiesten leiden ons rond langs de plekken waar ze hun muziek schrijven, de locaties die vormend zijn geweest en hen inspireren. Ze geven een intiem kijkje in de keuken en treden op in het lokale poppodium. 

In Muziekstad wordt niet gefocust op de namen die al in elke talkshow aanschuiven, maar juist ook op de spannende underground en de artiesten van de toekomst. In Rotterdam ontmoet Koreman de eigenzinnige popartiesten Froukje en Naaz, in Amsterdam gaat ze langs bij het hiphop-collectief SMIB, in Zwolle onderzoekt ze hoe het eraan toegaat sinds Opgezwolle de handdoek in de ring gooide en in Tilburg duikt ze in de moshpit van de heavy gitaarscene.

De serie is gemaakt door 3voor12, het platform voor alternatieve popmuziek van de VPRO. De complete livesessies van de artiesten zijn te zien via: vpro.nl/3voor12. In 3voor12 Radio op 3FM wordt uitgebreid aandacht besteed aan het programma.