Wie de nieuwste plaat van Weval heeft gehoord, weet hoe ver de band van hun originele sound is weggedreven. Op het nieuwe album 'The Weight' grooven ze harder dan ooit te voren, met bouncende baslijnen en een flinke snuf funk. Maar waar komt dat nieuwe geluid vandaan? In deze uitzending van 3voor12 Radio loodst Weval je door de tracks die hun nieuwe plaat inspireerden, en nemen ze ook nog eens de volledige liveband (tegenwoordig vijf man sterk) mee voor een éxtra lange live sessie.

Op hun eerste EPs en hun titelloze debuutalbum toonden ze zich als meesters van de onderhuids kloppende spanning, een geluid dat voortkwam uit krakerige synthesizers en een tendens naar de dansvloer. Op The Weight is dat wel anders: de elektronica hielden ze op afstand, om maar niet te veel beïnvloed te worden door trends uit de dance. Wél doken ze de muziekgeschiedenis in, en kwamen ze uit op funk en soul uit de jaren zestig en zeventig. Maar ook: klassiekers van Prince en 10CC, en dan ook nog eens één van de meest ingehouden tracks van Black Sabbath ooit.

Met die nieuwe invloeden konden ze beginnen met een compleet nieuw geluid, én een nieuwe manier van produceren: 'We hebben het plezier in muziek maken weer helemaal teruggevonden tijdens het maken van deze plaat. Niet meer eindeloos discussiëren over elke noot, maar alles wat we voelden en bedachten gewoon gelijk opnemen.'

Verder bespreken ze met Eva de opening van ADE in het Concertgebouw, die dit jaar aan hen is toevertrouwd:  'Het is gestoord dat we dat mogen doen. We gaan er wel een echt nieuwe compositie van maken, zodat het nog meer spaced out wordt, omdat mensen natuurlijk gewoon moeten blijven zitten.' Ook vertellen ze hoe hun liveshow over de jaren steeds meer gegroeid is, letterlijk en figuurlijk: begonnen ze nog als duo, nu zijn ze live een vijfkoppige band. Gelukkig weten ze die band nog wel in de 3FM Livebox te proppen, met een volledig arsenaal aan synthesizers. Kijk en luister hieronder alles terug.

Weval schoof twee uur aan bij Eva. Wil je de hele uitzending terug luisteren? Dat kan hieronder.

Vind je deze uitzending zo vet dat je alle tracks wel wilt toevoegen aan je vaste rotatie? Voor jouw gemak is er ook een Spotify playlist met de favoriete tracks van Weval. Rechtsonder kun je hem beluisteren.

3voor12 Radio met Eva Koreman hoor je elke maandag tot en met donderdag van 21.00 uur tot 00.00 uur op 3FM, via je radioonline of de 3FM app (iOS / Android).