Album van de Week (10): Weval

Rug naar de dansvloer, maar de weg ligt open

Niet vaak zie je een band zo openlijk ‘work in progress’ zijn als Weval. De Amsterdamse dance act debuteerde in 2016 met een titelloos debuutalbum, en transformeerde in de twee jaar die volgden van een duo naar een volledige live-band. Eerst met alleen een drummer, inmiddels tot een vijfkoppige band. En waar eerst geleund werd op gesamplede vocals, durft Harm Coolen nu zelf frontman te zijn, soort van. Dat klinkt alsof Weval stukje bij beetje verder uit zijn schulp durft te kruipen. En toch is muzikaal gezien juist het tegenovergestelde aan de hand.

Laat het duidelijk zijn: er valt weinig te dansen op The Weight, de opvolger waar twee jaar lang zorgvuldig aan gewerkt werd. Eigenlijk helemaal niets. Daarmee is Weval nog wat meer buitenbeentje geworden bij hun label Kompakt, thuis van onder meer Michael Mayer, Gui Boratto en Kolsch. Het Keulse label is de Amsterdammers blijven supporten, en dat is gezien de ambient-uithoeken in hun roster ook weer niet zo vreemd. Geen dansmuziek dus, deze tweede langspeler. Ambient kun je het ook niet noemen. The Weight is een zorgvuldig lijnenspel tussen synths, analoge instrumenten en vervormde stemmen.

Weval blijft in de basis een duo, maar de credits verraden heel wat samenwerkingen. Benny Sings kwam langs voor een koortje, Mathias Janmaat van Bombay speelde een keer de bas in, Woost-drummer Nicky Hustinx doet op maar liefst zes tracks mee, en ook de frontman van die band - KW Toering - neemt een vocaal voor zijn rekening. Je hoort het wel, al die bijdragen, zonder dat ze individueel opvallen. Alle bijgedragen elementen verdwijnen namelijk in de sound van het geheel, ook de vocals. Zorgvuldig speelt Weval met dynamiek, met opvallend veel soul. Die hoor je in de cruciale gitaar in het titelnummer, in de orgel-hook in het meest pittige nummer ‘Heaven, Listen’. Op andere momenten hoor je jazz, dan weer introverte indiepop. En dat is wat Weval nu wil zijn, niet eendimensionaal maar een entiteit die zich organisch elke kant op kan bewegen. De weg ligt open.

Meer van onze favoriete nieuwe releases vind je op de Luisterpaal

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12