Noorderslag is de aftrap van het nieuwe muziekjaar voor Nederlandse artiesten. Jonge acts presenteren zichzelf voor kritisch industriepubliek, veteranen debuteren nieuwe projecten, en afgezanten van labels, boekers, media, popzalen en festivals scouten zich een ongeluk. Natuurlijk moet je gaan kijken bij de elf (!) talenten van onze 12van3voor12-lijst die op de line-up staan, maar daarnaast hebben we ook nog tien andere toffe tips voor je verzameld.

1. Quessswho

21:15 - Kelder

In november dropte Quessswho zomaar een van de coolste Nederlandstalige r&b-releases van het jaar. 11 is een statement-EP vol persoonlijke verhalen en soepele jams. De 23-jarige Marques Durham groeide zo’n beetje op in de studio van haar peetvader en begon al jong samen te werken met songwriter en producer Giorgio Tuinfort (Akon, Gwen Stefani, David Guetta), dus dat haar eigen muziek zo fijnzinnig klinkt is eigenlijk geen verrassing. Hef had helemaal gelijk toen hij haar zei dat er geen ‘Nederlandse r&b-chick’ is zoals Quessswho.

Lezen: Quessswho over haar EP 11

2. Jay-Way

21:15 - CBK Groningen

Jay-Way weet hoe je opvalt in het propvolle Nederlandse hiphoplandschap: door iets anders te doen dan de rest. Dus terwijl Nederlandstalige rappers hier de boventoon voeren, rapt en zingt hij in het Engels. Catchy, melodieuze tunes waar je vrolijk van wordt. En negativiteit, seks, drugs, geweld, daar doet hij niet aan. ‘Every lyric is a statement’ rapt hij in ‘Teen Gohan’, en zijn statements gaan over liefde, vriendschap en keihard werken aan zijn reis naar de top. Die positieve attitude brengt hij ook naar het podium.

3. Willem

21:40 - Kleine zaal

De kleine zaal van de Oosterpoort, dat is wel effe iets anders dan de volle festivalvelden die Willem als lid van The Opposites gewend is. Maar een kleine, intieme setting past dan ook veel beter bij zijn complete transformatie als artiest. Met soloalbum Man In Nood zette hij fans en luisteraars aan het denken over de schaduwzijde van succes. Zijn depressieve gedachten en zelfdestructieve gedrag bespreekt hij openlijk op de hartverscheurend duistere plaat. Hij presenteerde het album tijdens ADE in indrukwekkende Kanye-eske setting, inclusief een donker spiegelende laag water onder zijn voeten. Zou zijn show op Noorderslag ook zo theatraal worden? Zelfs als het droog blijft, is Man In Nood alleen al reden genoeg om te gaan kijken.

Lezen: een openhartig interview met Willem over Man In Nood

4. Ares

21:45 - Bovenzaal

Meestal is de reactiekolom onder een YouTube-video een beerput waar je je niet in wilt begeven. Maar onder de video’s van Ares is het veilig: honderden fans die hem ‘underrated’ noemen en verklaren tot een van de besten in de Nederlandse hiphopscene. Na een aantal releases bij Top-Notch is Ares zijn eigen weg gegaan, vorig jaar bracht hij zijn eerste independent release Alice uit. Dat klinkt serieuzer, met een diepere emotionele kern. Op WOO HAH! speelde hij deze zomer een van de beste shows van het festival, dus dit moet haast wel een mooie revanche worden van zijn vorige optreden op Noorderslag.

Lezen: Ares over zijn single 'Rollercoaster Tycoon'

5. Kubilay Kaya

22:00 - Patio

Kubilay Kaya scoorde jaren geleden al hits van het formaat waar de meeste artiesten op ESNS van dromen. Niet onder zijn eigen naam, maar als producer. Die beat van Ali B-classic ‘Leipe Mocro Flavour’? Die is van hem. Zijn solowerk klinkt echter heel anders dan je op basis daarvan zou verwachten. Synth-heavy, met evenveel indie- als hiphopinvloeden, ergens tussen rap en spoken word, ingetogen en dromerig. Zijn nieuwste album Wanneer je er langer naar luistert, wordt het best mooi is een ode aan een tijdloos thema: de liefde natuurlijk. Op Noorderslag vertolkt hij zijn nieuwe sound met een live band.

6. Lewsberg

23:30 - Marathonzaal

De leden van Lewsberg leverden een van de coolste Nederlandse gitaarplaten van het afgelopen jaar, vol Velvet Underground-grooves en onderkoelde spanning. De Rotterdamse band speelde een retegoeie show op Motel Mozaïque, stoïcijns en tegelijkertijd zo gek als een deur, met Arie van Vliet als de perfecte pretentieloze frontman. Een van de tofste gitaarbands van Nederland op dit moment, en dus een must-see in Groningen.

Lezen: Arie van Lewsberg over spanning, tegencultuur en mooie en lelijke dingen.

7. Sheila and the Kit

23:30 - Entreehal

‘Wij willen die band zijn op het festival waar je wel bij móét dansen!’, zei Sheila and the Kit toen de band langs kwam in 3voor12 Radio. Dat is op het traditioneel wat stijve Noorderslag geen makkelijke opgave, maar dit drietal zou het zomaar kunnen lukken. De Rotterdamse Suzanne Kipping en haar twee bandleden hebben hun show namelijk piekfijn voor elkaar: euforische electropopliedjes met een dikke laag eighties-invloeden, kekke glimmende outfits, en aanstekelijke dansmoves. Dansen zul je!

8. Ploegendienst

23:45 - Bovenzaal

Zet stijlicoon en professioneel schenenschopper Ray Fuego voor een drietal onbesuisde muzikanten (afkomstig uit onder andere Aux Raus en Malle Pietje & de Bimbo’s) en je hebt een molotovcocktail van een punkband. Keihard schreeuwen, trappen, moshen en klagen: over toeristen die niet kunnen fietsen, de wouten en gebrekkige iPhones. Hard, lomp, en helemaal van het padje: voor Ploegendienst is elk podium te klein.

Lezen: Ray Fuego wil alle systemen omver werpen

9. Thomas Azier

01:00 - Grote Zaal

Synth-troubadour Thomas Azier komt met ieder album weer met een ambitieuze liveshow. Zijn liedjes zijn zwoel en meeslepend, geïnspireerd door reizen naar Parijs en Berlijn. Met zijn nieuwste album Stray is hij een onafhankelijke artiest geworden. Zo werd onze reizende popzanger weer ‘de kapitein van [zijn] eigen schip’. Noorderslag is op een bepaalde manier dus ook een debuut: Thomas Azier, helemaal volgens zijn eigen plan.

Lezen: Thomas Azier over mannelijkheid, onafhankelijkheid en zijn nieuwe album Stray

10. YĪN YĪN

02:30 - Marathonzaal

Alleen al omdat die mannen van YĪN YĪN zo ver moeten rijden van Maastricht naar Groningen, zou je even bij ze moeten gaan kijken. Maar ook muzikaal is het de moeite waard, zeker voor fans van lome funk met invloeden van over de hele wereld à la Khruangbin. Kees Berkers en Yves Lennertz laten zich inspireren door Aziatische traditionele volksmuziek, seventies psych, obscure disco, en eigenlijk alles wat ze verder in hun uitgebreide platencollectie kunnen vinden. Laidback en zomers, dat kan je op een grauwe januarinacht in Groningen vast goed gebruiken.  

11. De 12van3voor12

Bonustip

Een beetje trots zijn we wel, hoor. Liefst elf (!) van de twaalf acts die we tot 12van3voor12-talent van 2019 hebben bestempeld, staan op de Noorderslag-line-up. Natuurlijk vinden we dus sowieso dat je naar alle elf toe moet: van de onstuimige gitaarpop van Tape Toy tot de zwoele Fransige duetten van Donna Blue, en van popster-in-de-dop Rimon tot de ingetogen indie van The Visual. Ook het gehypete Amsterdamse indie-duo Feng Suave is er te vinden, evenals de schitterende gitaarlijntjes van Van Common. En livesensatie Karel, die je echt een keer gezien moet hebben voor je de pijp uit gaat. En dan hebben we het nog niet gehad over hiphoptalenten als de ambitieuze Idaly en de openhartige S10. Of de melodieuze elektronische tracks van Amy Root, of de extravagante producties van Lyzza. Dat zijn dus nóg eens elf tips voor op je blokkenschema. Je krijgt het nog druk!