Nog minder dan een week en dan is het alweer tijd voor Motel Mozaique, waar de meest bijzondere vondsten achter een klein hoekje schuilen. Letterlijk: het ontdekkingsfestival speelt zich kriskras door de straten van Rotterdam af. Om je wat richting te geven hebben we alvast tien acts op een rijtje gezet die je moet zien naast headliners Apparat en Panda Bear. Hier onze muzikale wegwijzers.

Amyl and The Sniffers

Zaterdag 01.00 @ Rotown

Heel verwarrend dit: deze Australische band oogt een beetje als de liefdesbaby van Die Antwoord en de hele cast van New Kids Turbo, maar klinkt eerder alsof het recht uit de punkrockscene van de jaren zeventig is getrokken. Met een trap-in-je-kruis attitude weet de band zó een hele zaal om te zetten in zweterige moshmanie, begeleid door een hele hoop snerpende gitaren en de zo mogelijk nog snerpender stem van frontvrouw Amy. Check hier een interview met de band, die we tijdens SXSW ontmoetten.

 

Nilüfer Yanya

Vrijdag 20.00 @ Bird

Er hing al een tijdje een hype rond de Londense Nilüfer Yanya, die zich met haar prachtig overslaande falsetstem naar de bovenkant van de ‘BBC Sound of 2018’-lijst zong. Een kleine drie weken geleden kwam dan eindelijk haar debuutalbum uit, vol gitaar-tracks die schipperen tussen soulvolle weemoedigheid en pure pop-euforie.

Black Midi

Zaterdag 21.00 @ Arminius

Een van dé hype-acts van het moment, en ja, the hype is real. De buzz rondom deze Londenaren sluimert al sinds hun beruchte KEXP show, waarin ze zich met hun onnavolgbare mathrock-tunes in de meest kronkelige muzikale paadjes wringen om vervolgens weer halsoverkop de bocht uit te vliegen. Op Eurosonic trok de band een propvolle zaal terwijl er nog nauwelijks uitgebrachte muziek te vinden was. Nu is er dan ook eindelijk online wat materiaal te beluisteren.

Meetsysteem

Zaterdag 21.45 @ BAR

Op MoMo debuteert de Amsterdamse Ricky Cherim als Meetsysteem, dus een quicksearch in je zoekmachine gaat je niks opleveren, maar muzikale smaakmakers (check hier, en oh ja, ook hier) zijn al lyrisch. Met zijn luchtige producties en poëtische vocalen slaat hij een brug tussen dromerige synthpop en de poëzie-zang van Spinvis. Daarmee is hij een nogal onwaarschijnlijke aanwinst voor elektronica-label Nous’Klaer, dat in mei zijn debuutalbum uitbrengt.

Helado Negro

Zaterdag 19.00 @ Arminius

Het onlangs verschenen album van deze Amerikaanse zanger is misschien wel één van de mooiste albums van dit jaar tot nu toe. This Is How You Smile drijft ergens tussen de eilandjes van folk, ambient en pop in. Over kabbelende gitaararrangementen, zachtjes kloppende percussie en synth-soundscapes schetst hij liedjes die zo luchtig rond dwarrelen dat je haast zou vergeten hoe heftig de thema’s van zijn vocalen zijn: die gaan namelijk over migratie en verlies.

Fontaines D.C.

Zaterdag 23.00 @ Rotown

Ierland ligt in duigen, zijn steden staan in brand en Fontaines D.C. is de band die gewapend met gitaren als hooivorken door de straten marcheert. Naargeestigheid ten top: deze Ieren zetten de regelrechte misère van de Ierse middenklasse om in poëtische post-punk vol scherpe zinsneden en jengelende gitaren. Bij de grootste klapper ‘Too Real’ is een moshpit om de zaterdagnacht mee in te wijden gegarandeerd.

Job Sifre

Vrijdag 04.30 @ BAR

Naast een rijkdom aan bijzondere indie-acts valt er ook genoeg te dansen in de nachten van Motel Mozaique. Zo slaat het festival de handen ineen met club BAR voor een line-up die de duistere hoekjes van de dansvloer belicht. Niet te missen is de set van Job Sifre, die zich als producer kenmerkt door gemene EBM krakers die zich als slomo-sloopkogels op de dansvloer begeven, en als dj laat hij vaker wel dan niet de vergeten glorie van 80’s coldwave in zijn sets glippen.

Sylvie Kreusch

Zaterdag 23.30 @ WORM

Als solo-zangeres is de Belgische Sylvie Kreusch nog niet zo lang bezig, maar misschien heb je haar al eens live mogen horen als achtergrondzangeres van haar vriend Warhaus. Haar singles suggereren in ieder geval dat haar muziek net zoveel sex-appeal heeft als zijn bronstige slowdance-tracks.

Obongjayar

Vrijdag 00.00 @ BIRD

Echt veel ruimte voor internationale hiphop is er niet op de line-up van Motel Mozaique. Gelukkig weet het festival met Obongjayar een act te strikken die ook interessant is voor mensen die niet persé liefhebbers van het genre zijn. De Nigeriaanse rapper maakt soulvolle hiphop, en door zijn karakteristieke accent en uitstapjes naar afrobeat drukt zijn achtergrond ook een flinke stempel op zijn werk.

 

Lubomyr Melnyk

Zaterdag 13.30 @ Arminius

Eigenlijk kan je niet praten over deze Oekraïense pianist zonder te benoemen dat hij met zijn vingervlugheid een wereldrecord in de wacht heeft gesleept (19,5 noten per seconde), dat hij de grondlegger is van de zogenaamde ‘continuous music’ en dat hij voor een pianist met zo’n gigantisch oeuvre grof ondergewaardeerd is gebleven. Dus bij deze - vooral even checken als je fan bent van artiesten als Philip Glass en Steve Reich.