Ja, Dixon, Maceo Plex en Ben Klock zijn er weer, de grote namen die altijd deliveren. Maar je kunt natuurlijk ook op avontuur komend weekend op de NDSM werf, tijdens het allereerste zomerfestival van 2019. Met deze tips kom je terecht bij het nieuwe talent en bij de bijzondere shows op DGTL.

Dr Rubinstein

De Israelische dj Dr Rubinstein schuift de afgelopen drie jaar steeds wat verder op in de line-ups van grote festivals. Ze stond al op Dekmantel, Awakenings en Lowlands, dit jaar voegt ze daar DGTL aan toe. En dat terwijl ze zelf geen releases heeft, dus reken maar dat de plus bij haar selectie als dj ligt. Haar positie in de dag matcht met haar stijl van draaien: haar techno heeft drive, maar is ook nog hypnotisch en perfect voor als nog niet alle remmen los hoeven.

DMX Krew

Zeker geen nieuw talent is DMX Krew. En eigenlijk is ie ook geen crew, want in zijn eentje. Edward Upton maakt al sinds de jaren negentig naam op Rephlex, het label van Aphex Twin. Hij staat bekend om zijn electropop met breakbeats en acid bleeps, en dit jaar nog verscheen er een nieuwe plaat, maar zijn uitnodiging dankt hij vast meer aan de herontdekking van zijn poppy tune ‘Come To Me’ uit 1996, die de laatste tijd weer regelmatig in sets langs kwam, en altijd als hoogtepunt.

andhim

Pasen valt laat dit jaar en DGTL heeft waarschijnlijk de jackpot. Er zijn wel eens edities geweest dat we met zijn allen stonden te vernikkelen op die koude werf, dit keer zijn Ibiza vibes niet uit te sluiten. Je kunt de dag dus afsluiten in een donkere loods, maar ook bij deze twee afterparty koningen, die het tempo altijd laag en de tunes zwoel en open houden. Lekker spacen dus. Vaste waardes op DGTL.

HAAi

Deze Australische begint al een vaste waarde te worden op DGTL. Vorig jaar was ze er ook, en dat beviel kennelijk. En dan te bedenken dat ze een paar jaar geleden nog in een psychrock band speelde. Ze krijgt dit jaar een belangrijke maar lastige spot: op het grootste podium in het tijdvak waar de meeste mensen binnen zullen komen, tussen twee en vier. Gaat zij met haar crunchy house geluid mensen verleiden meteen maar in beweging te komen? Of wordt het eerst rustig borrelen bij de bar?

Carista

Met haar grote glimlach en een perfect uitgevoerde rewind was de Utrechtse Carista afgelopen zomer de grote winnaar van de Dekmantel Boiler Room. Dat was nou typisch zo’n moment dat te gek was in die tent, maar dat je ook thuis van de bank liet springen. Als de schijnwerper nog niet op haar gericht was, is ie dat nu helemaal. Carista’s sets zijn altijd vrolijk en scherp, met vaak een hoop van die typische UK house en 2step tunes. Check ook het interview met Carista later deze week op 3voor12.

John Talabot & Oceanic

Binnen DGTL is Oceanic in heel korte tijd van een talent gekatapulteerd tot grote meneer. Vorig jaar al stond ie ergens halverwege de dag solo in de grootste tent te draaien, dit jaar doet–ie een back to back met een van zijn muzikale helden, Spanjaard John Talabot. Dat is geen back to back vanuit het niets, want de vriendschap tussen de twee gaat al zeker terug tot 2017, toen ze samen een avond droegen in De School. In datzelfde jaar was Talabot eregast op een Nous’Klaer feestje in Bar. Kortom: die twee zullen elkaar zaterdag niet ongemakkelijk de hand schudden achter de draaitafels.

ROD / Younger Rebinds

Dat Benny Rodrigues lekker bezig is, is natuurlijk een understatement van jewelste. Hij is nog altijd de drukste dj van het land, wiens naam overal op flyers opduikt. De laatste jaren ook vaak als ROD, zijn alias dat het goed doet in de Duitse techno scene. Op DGTL presenteert hij ook een nieuw alias: Younger Rebinds. Dit wordt zijn eerste optreden met die naam, maar op basis van deze release kunnen we ons er wel vast iets bij voorstellen: epische house waarmee–ie dat kleine tentje de lucht in wil blazen.

Identified Patient

Nog niet klaar na een lange lentedag dansen? Dan kun je bij DGTL dubbel de nacht in, zowel in de Scheepsbouwloods of in club Shelter. Identified Patient opent op zondagnacht in de loods, en dat is zeker geen ondankbare plek om te staan. De zaal zal immers in no time vol staan met mensen die allang opgewarmd zijn. Identified Patient komt op vanuit De School, waar hij naast Job Sifre de leider is van een nieuwe golf dj’s die houdt van duistere wave en industriele platen op een niet al te hoog tempo. Hij warmt op voor Redshape en Dettmann, dus het belooft een rauwe nacht te worden.

ANNA

Als je een festival in Brazilië organiseert - DGTL Sao Paolo - moet je natuurlijk ook iets van hun scene mee terug naar Amsterdam nemen. Al is DGTL niet zozeer de ontdekker van deze ANNA. Ze werd in Europa bekend dankzij een sterke release op Kompakt’s Speicher sublabel in 2018, en sindsdien staat ze op de radar bij festivals die op zoek zijn naar talent.

Marcel Dettmann

Berghain gigant Marcel Dettmann is de laatste tijd wel in voor gekke plannen. Zo opende hij een keer Dekmantel, hostte hij op Draaimolen een eigen podium, draaide hij in De School op nieuwjaarsdag alleen maar wave en IBM. Op DGTL hebben ze hem zo gek gekregen het kleinste tentje af te sluiten. Daar zal ie vast ook met een verrassende selectie komen. Voor het klassieke Ostgut Ton beukwerk kun je trouwens ook nog gewoon blijven hangen voor de after.