Weer een beetje bekomen van de gigakater? Dan is het tijd om na te genieten van het mooiste uit Biddinghuizen. Van Hans Kazàn z’n gegoochel tot de chaotische The Opposites-reünie, van een nacht die nooit meer eindigde tot de gillende generaties bij Billie Eilish: dit waren de magische momenten van Lowlands 2019.

A$AP Rocky klimt op het podium bij Tame Impala

‘Jullie beseffen hopelijk dat dit heel bijzonder is’, aldus Kevin Parker wanneer A$AP Rocky naast hem op het podium staat. ‘It happens once in a blue moon.’ De rapper samplede een nummer van hun eerste album, en wel precies dat ene nummer dat nog standaard op de setlist staat. Aanvankelijk spelen ze het zonder hem, maar na een minuutje legt Parker het stil om de rapper erbij on stage te trekken. Dan doen ze ook nog eens samen Rocky’s track ‘L$D’. Dat maakte van de toch al scherpe headlinershow eentje die de boeken in gaat.

De 16-jarige Cas (de Alex van Lowlands) rapt bij Dave

Vergeet Alex, het jochie dat op Glastonbury op het podium werd getrokken bij rapper Dave en zijn track ‘Thiago Silva’ woord voor woord meerapt. Lowlands heeft namelijk zijn eigen Dave. Cas, heet–ie, hij is pas 16 en had al uren thuis voor de spiegel staan oefenen. Superstoer: hij nailt zijn spontane optreden in de gigantische Heineken-tent. 

Goochelen en gieren bij Hans Kazàn

Volgens iedereen die erbij is, is het dé show van Lowlands: mr. magic Hans Kazàn en zoon Steven staan samen in de Juliet. Hansie, hansie, Hansie, Hansie, scandeert het publiek in koor na de zoveelste verdwijntruc. En dan veranderen ze hun assistente ook nog eens in Victor Mids. ‘Ik heb nog nooit zoiets meegemaakt’, reageert Hans een dag later. 

De Staat schrijft geschiedenis

Vanaf de ‘Firestarter’-cover aan de kop tot het epische ‘Witch Doctor’ en ‘KITTY KITTY’ in de staart: De Staat schrijft geschiedenis met een nogal epische headlinershow. De wijze les: als je maar voldoende investeert in een krankzinnig mooie productie, geweldig licht en een sterke regie, dan kun je als Nederlandse band dus ook gewoon de Alpha afsluiten. Hoewel we nu niet 1, 2, 3 een andere Nederlandse act zouden kunnen bedenken die De Staat na zou kunnen gaan. Of nou ja, misschien De Jeugd van Tegenwoordig? 

Colin Benders en De Sluwe Vos bouwen een synthesizer

Van gigagroot naar heel erg klein: we vroegen synthfetisjisten Colin Benders en De Sluwe Vos om effe aan te schuiven bij de workshop ‘bouw je eigen minisynthesizer’. Wat volgt is een lekker nerdy gesprek vol vleiende woorden voor elkanders werk.

The Opposites doen gedroomde reünieshow in de kleinste tent

Er ging al een petitie rond, of A$AP Rocky niet een weekje langer in die Zweedse cel kon blijven. The Opposites zijn terug. Op Appelsap, op Pukkelpop, waarom niet op Lowlands? Dat was per slot van rekening de plek waar ze legendes werden, waar ze bewezen dat Nederlandse hiphop de allergrootste podia aan kon. Ja toch, waarom niet? Wat blijkt: die gedroomde comebackshow stond al gepland, maar dan in het geheim. In de allerkleinste tent van het festival, de gore verhuurschuur Sexyland. Natuurlijk maakt Willem een salto het publiek in, natuurlijk laat Twan zich optillen, natuurlijk moet iedereen zijn shirt uit en maken we een circle pit zo groot als heel Sexyland. Alle old school Opposities trucs worden uit de kast gehaald. 

Lees hier het hele verslag. 

Foto door Ben Houdijk

De moshpits bij A$AP

Dat A$AP Rocky pas net weer op vrije voeten is en ondanks een veroordeling voor mishandeling niet weer de Zweedse gevangenis in hoeft? Hij wijdt er maar weinig woorden aan. Met een geweldig moshpitinstructiefilmpje weet hij wel de hele Alpha gek te krijgen, en een stel gigantische pits te bewerkstelligen.

Gillende generaties bij Billie Eilish

Het mooiste aan de show van Billie Eilish is misschien wel de manier waarop de 17-jarige popster generaties weet te overbruggen. Er staan heel wat alternatieve tieners met blauwgeverfde lokken en wijdzittende kleding vooraan, maar hoor je dat? Hun ouders gillen al even hard mee.

Joost krijgt zijn schoen terug

Als Joost zijn ene schoen het publiek in heeft gegooid, draaft hij vervolgens een kwartier heen en weer op een sok en een schoen. Dat moet niet relaxed zijn, maar Joost lijkt het niet eens te merken. Als hij uiteindelijk zijn schoen terugkrijgt uit het publiek midden in de track ‘Glaasje Water’, past hij gewoon even de lyrics aan om dit heugelijke feit te vieren.

Lees hier terug over de hele set. 

Donnie presenteert het weer

Rapper, Fenomeen, Viralkanon, en sinds kort ook: weerman! Donnie presenteert op Lowlands het weer, en Tim den Besten helpt hem een handje (en stokje). 

De eerste rotdog

Men neme een hotdog. Daar gaat een lap cheddar omheen. Daaromheen weer een lekker wit broodje. En daar wikkel je spek omheen, om er zoetige bierstroop overheen te schenken. Ja, een rotdog is nogal een ongezonde caloriebom, maar eerlijk, heb je ooit zoiets lekkers gegeten? Hans Worst, als je dit leest, kunnen we een endorsement deal afsluiten?

De oudjes en hun hits

Jarenlang leek Lowlands niet teveel te willen mikken op al teveel veteranen uit de popgeschiedenis, dit jaar krijgen we er zelfs drie. New Order doet een eerste Nederlandse festivalshow sinds mensenheugenis en speelt ‘Blue Monday’, Johnny Marr schudt The Smiths-klassiekers uit zijn mouw en Giorgio Moroder verbaast met een heerlijke hit-revue. Oeeeeeeeee, I feel love I feel love I feel love!

Giorgio Moroder op Lowlands 2019

Johnny Marr op Lowlands 2019

New Order op Lowlands 2019

De nacht eindigt nooit met Antal en Job Jobse

De vrijdagnacht was veel te druk, de zaterdagnacht viel de programmering in het water, maar de zondag heeft een geweldig nachtprogramma. Allereerst natuurlijk die 5,5 uur durende marathonset van Antal, die de X-Ray helemaal gek draait. En daarna, van 5 uur ’s ochtends tot een uurtje of 11, draait Job Jobse ook nog gewoon in 24-uursgebied de Armadillow totdat de zon al lang en breed weer op is.