Radslagen maken in de modder, op je knieën dansen in een kabouterstage: er is op Into the Woods in elk hoekje wel wat te beleven. En een hele hoop mooie muziek te horen. Dit zijn onze tien tips.

Or:la

We noemden Or:la aan het begin van het festivalseizoen een van dé vijftig festivalacts van 2018 en dat lijkt ze volledig waar te maken. De Ierse dj gaat als een speer, met haar euforische mix van classics, rave en net zo makkelijk subtiele dubstep. Luister woensdagavond vooral ook nog even naar 3voor12 Radio waarin ze vertelt over haar favoriete platen. 

Palms Trax

Ze zeggen wel eens dat beste dj's totaal onbekende tracks laten aanvoelen als gigantische hits. Nou, bij  Palms Trax lijkt zijn volledige set meestal uit niets dan hits te bestaan. Afgelopen Dekmantel zette hij de Green House er compleet mee in de fik, het halve festival leek er bij te willen zijn. Dat ging zo ver dat er mensen tegen het glas aan geplakt stonden te dansen. 

The Mauskovic Dance Band

We schreven het eerder, maar The Mauskovic Dance Band is hét exportproduct van de polderexotica. Niet zo gek, want bandleider Nic Mauskovic verdiende de afgelopen jaren zijn sporen in Bruxas, Altin Gün en de band van Jacco Gardner. En dan speelt ‘ie ook nog samen met Gardner in de legendarische Zambiaanse rockband WITCH. Een ware wereldreiziger dus, deze Amsterdammer. Alle bandleden heten - à la Ramones - zogenaamd Mauskovic en hun muziek klinkt als een bastaard van Colombiaanse cumbia en Caribische psychedelica. Geloof jij natuurlijk best, het belangrijkste is dat deze zelf betitelde ‘space disco’ harder swingt dan een Nederlandse band ooit gedaan heeft. 

Ø [Phase]

Het is verleidelijk om op Into the Woods de gezelligheid op te blijven zoeken. Beetje hoelahoepen, juichen om een hit, een koprol maken en misschien nog even een vrolijk pak aan trekken. Niet gek dat die gezelligheid op een gegeven moment een klein beetje je keel uithangt. Nou, gelukkig is er dan ø [Phase] om alle frisse lucht uit Amersfoort en omstreken weg te halen. Donkere techno die zelfs zonder een kick nog vernietigend klinkt.

Octa Octa

Livesets willen nog wel eens te subtiel zijn. Een laagje toevoegen, een klein tikje erover, iets schuiven met de kick. Bij Octa Octa zijn haar sets meestal totaal uitzinnig. Ratelende snares, lage synths die alsmaar naar een climax lijken te werken en stuiterende housebassen die de fundering nog eens extra op de proef stellen. 

Jasper Wolff & Maarten Mittendorff

Het gaat zo goed met Nederlandse acts in de house en technohoek, dat het gevaar op de loer ligt dat je ze ongemerkt gaat negeren. Zo van ach, die kan ik altijd nog zien toch? En vervolgens doorlopen. Jasper Wolff & Maarten Mittendorff zijn al zo lang en vaak te zien, dat dat bij hen ook dreigt. Onterecht en vooral zonde, want ondertussen zijn ze een van de beste, zo niet dé beste, techno-duo's van het land.

Carista

Met een gigagrijns pompte Carista afgelopen Dekmantel de temperatuur nog even verder op. Kleine uistapjes naar garage (die rewind bij 'Hyperfunk'!), Martyn’s dubby house en wat Italiaans spul, maar bovenal house zoals je house wil horen. Op Into the Great Wide Open deed ze het nog eens dunnetjes over. Als het maar een beetje in de buurt komt van die twee recente sets, wil je dit niet missen. 

Orpheu the Wizard

Een poosje leek Orheu the Wizard vooral 'die oprichter van Red Light Radio' te zijn, maar de laatste anderhalf jaar lijkt hij een enorme sprint te trekken in zijn dj-carrière. Veel meer dan eerder lijkt hij momentum op te bouwen met de meest verrassende plaatkeuzes. Wave uit het Oostblok, West-Afrikaanse pop, vergeten disco: het kan allemaal. 

Ammar 808

Het was een van de shows waar iedereen het over had, die van Ammar 808 op afgelopen editie van Rewire. Ze kregen het Paard dan ook volledig op zijn kop met hun mengelmoes van funkende drumcomputers, Noord-Afrikaanse fluitpartijen en gnawa. Zien is geloven. En waarschijnlijk vooral heel hard dansen. 

Awanto 3

Humor is nooit ver weg op Into the Woods, en al helemaal niet bij Awanto 3. Of hij nou minuten lang de naam scandeert van de dj waarmee hij draait, of een plaat expres scheef inmixt: er ligt altijd een grijns om de loer. En een hele hoop house, Prince en met een beetje geluk nog wat r&b.