Noorderslag zit er op en wij hebben onze hoogtepunten maar eens op een rijtje gezet. Wat blijkt? Hiphop zegeviert, en wel in allerlei verschijningsvormen: de rauwe punkexplosie van SMIB vormt het absolute hoogtepunt, de druggy Leidse Plein-rap van Yung Internet volgen en zijn die Parels van de Jordaan niet eigenlijk het straatrap van de jaren 50?

25. Aafke Romeijn
Nederlandstalige veelvraat maakt een gender-statementje.
 

24. Mozes and the Firstborn 
Vijf shows in 48 uur, hoe houd je dat vol? 

23. Klangstof
Op weg naar de grote Amerikaanse festivals, maar ze zijn er nog niet.

22. Paceshifters
Powertrio geeft een lesje beuken voor jong en oud.

21. 45AcidBabies
Knalharde punknummers en slicke surfrockers.

20. Kevin
Kleine versnelling beloond met goud.

19. Radio Eliza
Heus niet zo vrolijk electropopzestal snijdt scherpe randen.

18. Pip Blom
Springerige garagepop die precies lekker valt.

17. Linde Schöne
Zwoele Nederlandse r&b is een aanwinst.

16. Pink Oculus
Zij heeft wat jij wilt, maar wanneer gaat ze het geven?

15. Kim Janssen
Instrospectieve zanger klaar voor een groot buitenlands avontuur.

14. Ronnie Flex
Populaire rapper waagt grote gok.

13. Yung Nnelg
Smibber kiest zijn eigen pad, en heeft een coole synth-dude.

12. Noisia
De stoelen van de Oosterpoort zullen blijvend naar bier ruiken.

11. The Kik
Rave Von Raven en co verblijven stad en land met nieuw materiaal. 

Als er één label is dat zichzelf dit jaar op de kaart heeft gezet, dan is het wel Rotterdam Airlines. Het hiphoplabel had met Sevn Alias’ 'Gas' een van de grootste hits van het jaar, Kevin is hard op weg daar nog weer overheen te gaan. Vanavond krijgt het label de kelderzaal een uurtje tot haar beschikking om zichzelf te presenteren.

Lees hier de hele recensie.

Het is kwart voor acht sharp en Noorderslag gaat van start, in drie zalen om precies te zijn. In de Patio staat Luwten, zichtbaar blij met de Groningse boeking. De ruimte stroomt geleidelijk vol met wat voor velen de eerste kennismaking met de vierkoppige band zal zijn. Luwten komt net kijken.

Lees hier de hele recensie.

Weet je waar de liedjes van de van oorsprong Nijmeegse drummer Jimmi Jo Hueting het meest worden beluisterd? Manhattan, Los Angeles en Chicago. Geen flauw idee hoe het kan, maar gek is het ook weer niet: hij maakt excentrieke indierock met een vleugje Animal Collective, een snufje Flaming Lips en wat Dirty Projectors. Op Noorderslag presenteert hij alvast zijn debuutalbum, dat in februari moet verschijnen.

Lees hier de hele recensie.

Afgelopen januari stond Jonna Fraser rond deze tijd in de Grote Zaal van de Oosterpoort samen met de rest van collectief New Wave de Popprijs in ontvangst te nemen. Al kende toen nog bijna niemand hem. Dat is nu wel anders. Sindsdien heeft hij namelijk een goed jaar achter de rug. Hij ontpopte zich van featured artist tot lead rapper, bracht meerdere EP’s uit en treedt vandaag solo op in de Entreehal.

Lees hier de hele recensie.

Momentje hoor. Rewind naar drie jaar terug. De dienstdoende journalist moet optekenen dat de realiteit is dat er nog maar tien man en een paardenkop bij Broederliefde zijn blijven hangen in de Binnenzaal. De rest van het publiek is gevlucht, maar de mannen op het podium gaan onverdroten door. En nu? Nu hebben ze een van de meest prominente plekken in de Grote Zaal.

Lees hier de hele recensie.

Na vorig jaar één van de verrassingen van Noorderslag te zijn gebleken, heeft Canshaker Pi van 2016 een ware zegetocht gemaakt. Er werd een album opgenomen en uitgebracht, en een clubtour afgewerkt. Met de terugkeer naar het festival vanavond is de cirkel weer rond, hoewel rond wel één van de laatste woorden is waar je bij een rauw en puntig optreden als dit aan zou denken.

Lees hier de hele recensie.

De carrière van Harm Coolen en Merijn Scholte Albers, samen beter bekend als Weval, is vergelijkbaar met hun muziek: je voelt van meet af aan de spanning in de lucht, het zwelt aan en vervolgens worden diverse salvo's afgevuurd. Hun laatste wapenfeit? Een live-format waarbij zanger Koen-Willem Toering en drummer Nicky Hustinx (beide van het inmiddels gestopte Woost) zich voegen bij het tweetal. Een zet die eind vorig jaar al goed uitpakte in Paradiso, op Noorderslag weer?

Lees hier de hele recensie.

Wat moet het lekker zijn: de vrijheid hebben om je te storten op de muziek waar je hart van overloopt, en dat met de wereld kunnen delen. Kees de Koning, chief van Top Notch, startte het project Parels van de Jordaan en bracht gisteren dertien (!) verzamelalbums uit van oude helden als Johnny Jordaan, Tante Leen en Willy Alberti, maar ook vergeten volkszangers als Alie Roelvink. Dat project presenteren ze op Noorderslag, en het resultaat is zo hartverwarmend als het allerlekkerste jenevertje.

Lees hier de hele recensie.

Druggy beats, liedjes die zich praktisch altijd afspelen rond het Leidseplein, op een stoned uitstapje op de Overtoom na. Veel Amsterdamser dan de hiphop van Yung Internet krijg je het zelden. Dat hoeft geen belemmering te zijn voor landelijk succes, liet De Jeugd van Tegenwoordig al zien. Maar die zijn wel even van een andere categorie, toch? Oh, en waar de Jeugd ooit uit een cadeautje stapte op het podium, heeft Yung Internet een ander en passend decor: een Dixi. 

Lees hier de hele recensie.

Vorig jaar kroonden we Sevn Alias na zijn show in de bovenzaal tot winnaar van Noorderslag. Vandaag doen we dat op dezelfde plek met SMIB, een collectief uit de Bijlmer dat de hiphop een nieuwe kant op stuurt. De charts zijn dit jaar overspoeld met hiphop die – nou, ja, lief kunnen we het niet noemen, maar wel warmbloedig, zomers, poppy is. SMIB is dat niet, het is rauw en wild, het brengt de punk in de hiphop. De Odd Future van de Bijlmer.

Lees hier de hele recensie.