Amsterdam Dance Event is van start. Woensdag opent Richie Hawtin het gigantische festival met een gratis toegankelijke dj-set op de Nieuwmarkt, Jameszoo speelt met het Metropole Orkest in de Melkweg en er is al veel meer te zien. In dit liveblog houden we je op de hoogte én vertellen we je alvast wat onze belangrijkste tips zijn.

TIP: ADE Live

O.a. Fatima Yamaha, Bruxas, Dollkraut en Palmbomen in Paradiso, Melkweg en Sugarfactory (20.30-03.00)
Zullen we de vandaag rustig beginnen? Twee dagen lang zetten Paradiso, de Melkweg en Sugarfactory een flinke handvol liveacts op het podium onder de noemer ADE Live. Er zit verder niet echt een lijn in het programma, maar wat maakt dat uit als je Bas Bron’s Fatima Yamaha, Dollkraut en Palmbomen II op de vingers kunt kijken, nog eens kunt dansen op het tropische project Bruxas van Jacco Gardner en die coole electrowave met spoken word van Marie Davidson?

Lezen: Jacco Gardner vindt zichzelf opnieuw uit als Bruxas
Luisteren: Fatima Yamaha liveset op Dekmantel 2015

TIP: Awakenings

O.a. Len Faki, Jeff Mills, KiNK, Robert Hood, Lady Starlight in de Gashouder (22.00-08.00)
Of zullen we er meteen gewoon al vol voor gaan? Dat kan natuurlijk bij Awakenings, waar de kameleontische Berghain-resident Len Faki zijn label Figure presenteert, maar vooral ook veel grote klappers als Jeff Mills, KiNK en Robert Hood. Oh, en wist je dat Lady Starlight ook jarenlang optrad met Lady Gaga? 

Lezen: Deze twintig techno-kolossen stonden afgelopen twintig jaar op Awakenings
Luisteren: de Awakenings Top 100

 

Alle gratis feesten

15.00 – 19.00 JD Williams Whiskey Bar: Loudeast x Nordic Trax X ADE 2017 (o.a. Nacho Marco, Luke McKeehan)

16.00 – 21.00 Hunter’s The BarTheatre Records Presents: Live In Theatre (o.a. Bein, Matteo Carrao)

16.00 - 21.00 Bordello a Parigi: ADE 2017 - Instore Sessions - Bordello A Parigi (o.a. Empfänger, Baba Stiltz, Powder)

16.00 - 21.00 Radion: ADE | HIGGS LIVESTREAM X PATRON (o.a. De Sluwe Vos, Dexter Artist Page, ENNIO)

17.00 – 01.00 Cinetol: Electric Café

17.00 – 00.00 FeijoaSoHaSo x Correspondant ADE Showcase 2017 (o.a. Jennifer Cardini)

18.00 - 20.00 Nieuwmarkt: Richie Hawtin @ Loveland Pop-up opening (Richie Hawtin)

18.00 - 22.00 Noisey: Noisey Presents: ADE Beats Sessions (o.a. Leafs, Latifah, Pietju Bell)

19.00 - 21.00 Rush HourRush Hour Instores (trip met Nina Kraviz en Deniro)

19.00 – 23.00 Curtain Club: DoctorMusic.dj & Friends Showcase (o.a. Allan Ramirez, ANGEMI)

19.00 – 02.00 The Tara: House of Frankie & Soulstice Records ADE 2017 (o.a. Kenny Carpenter, Hector Romero)

19.00 – 23.00 ClubNL: VIBE & OMA Showcase (o.a. KINTAR, Dray Hamilton, Raizel Tomasa)

19.30 – 22.00 Studio/K:  Studio/K Presents: Elektro Moskva

.

21.00 – 01.00 Three Sisters Pub: Aberton Records and Gasoline Records Showcase (o.a. Niko Deejay, Alex Paoloni)

21.00 – 02.00 JD Williams Whiskey Bar: Afrocentric Records Presents: Music for the People (o.a. Cory Centric, Sarah Favouritizm, Dazzle Drums)

21.00 – 04.00 Cafe in the City: SMAG Live Presents: S2G & Seveneves Label Showcase ADE 2017 (o.a. Chris Montana, Max Lean)

21.00 – 03.00 Hunter’s The Bar: Technic Fabrique ADE Day One (o.a. Flaes, Lu Klein, Rob Woods)

22.00 – 03.00 Café Schuim: Lampenkap Presents: CLANG (o.a. DepGlobe, T-Gray)

22.00 – 04.00 Cinema Café: Minitech Recordings Official ADE 2017 Kick Off (o.a. Minitech Project, Fractious, Tuhin Mehta)

22.00 – 04.00 No. 129: MXUP Ade Invasion (o.a. Axxik, Dirt Delux, N-sure)

22.00 – 05.00 Club PrimeOne Night in Amsterdam x Nocturnal ADE Showcase(o.a. YVES V, Apster, Justin Mylo)

22.00 – 04.00 LuminaaNXNY Presents: The Groove Mobb (o.a. NXNY, Alex Seda, Geomaticz)

23.00 – 04.00 oaK: Insomniac Records Presents: Record Record (wel RSVP nodig) (o.a. Droeloe, Point Point)

23.59 – 06.00 Café StruikPIP Den Haag Take Over (o.a. Black Mamba, White Mamba)

Drie technogrootmachten op een Awakenings-nacht

Het is net als vorig jaar aan Len Faki om het startschot te geven voor vijf dagen Awakenings tijdens ADE. Dat doet hij in de vorm van de Figure Nacht: een rondtrekkende clubnacht vernoemd naar zijn eigen label. Vorig jaar deed hij dat met een redelijk onsamenhangende en voorspelbare line-up. Dit jaar heeft de labelbaas groter en gewaagder uitgepakt met onder meer Robert Hood en Jeff Mills, maar ook een allesverwoestende Lady Starlight. Lees het hele verslag >>>

Fatima Yamaha en Palmbomen II geven ADE Live waardige opening
Allereerst warmt Bruxas het tiental mensen in de zaal op. Gevormd door Jacco Gardner en Nic Mauskoviç, zorgt Bruxas voor groovy afrovibes met warme synths en djembé-beats. Vergezeld door Tienson Smeets van Jungle By Night, krijgen de eerste bezoekers meteen al een voorproefje van het broeierige feest dat hen te wachten staat tijdens ADE Live dag 1 in Sugarfactory en Paradiso. Lees het hele verslag.

Jlin en Ben Frost openen Muziekgebouw met geweld en onnavolgbare ritmes
Het zijn verschillende werelden, de muziek van de Amerikaanse Jlin en Australische IJslander Ben Frost. De eerste produceert tot op het bot gestripte, ja wat eigenlijk? Bij Ben Frost worden over een groot zilverkleurig doek weerkaatsende lichtstralen geprojecteerd en beukende golven die kapot slaan op de rotsen. Het sluit naadloos aan bij zijn bij vlagen brute noise, waarbij het altijd om geweld lijkt te gaan. Lees het hele verslag.

Metropole geeft Jameszoo een soms adembenemend mooi maatpak
Daar zit de Bossche producer Jameszoo dan, omringd door het bijna vijftigkoppige Metropole Orkest. Hier een stel vibrators als percussie (ja echt!), daar een stel vogelgeluiden, en natuurlijk ook een paar dweperige strijkpartijen. Wie had ooit gedacht dat zijn debuutplaat Fool zo kon klinken?  Lees het hele verslag hier.

Veel relativering in MDMA-panel
In De Brakke Grond wordt met vijf experts gepraat over de wereldwijde wildgroei aan MDMA-gebruik en wat dat allemaal voor gevolgen heeft. Ook Mark Smitz, directeur van MedEvent, een organisatie die de medische hulpverlening verzorgt bij veel soorten evenementen in heel Nederland, geeft zijn mening. Volgens Smitz is enige relativering op z'n plaats: 'Zonder voorbereiding een halve marathon lopen is net zo onverantwoordelijk als pillen slikken.' Lees hier het verslag van het MDMA-panel.

Richie Hawtin komt niet verder dan een uit de hand gelopen vrijmibo
Het wordt met veel bombarie aangekondigd. Niemand minder dan minimal techno-icoon Richie Hawtin doet een openluchtoptreden in het hartje van toeristisch Amsterdam. Voor ADE-directeur Richard Zijlma een nieuwe mijlpaal, zegt hij aan de vooravond van het festival in het debat van De Nachttafel.

Helaas is de uitvoering ronduit slecht. Met niet meer dan een bloemenkar en een geluidssysteem dat je eerder op een braderie zou tegenkomen, komt geen enkele plaat tot z'n recht. Benny Rodrigues' albumpresentatie in Mary Go Wild is gelukkig een groter succes. Lees het hele verslag hier.

Underworld: al 25 jaar trance noch techno
ADE is amper een paar uur onderweg als Rick Smith en Karl Hyde in de prachtige grote zaal van het DeLaMar-theater vertellen over het 25-jarige bestaan van hun band Underworld. 

Het eerste zaadje van het succes werd geplant in Megadog, een obscure club in het noorden van Londen. Hyde: 'We hebben veel te danken aan eigenaar Bob Dog. Hij bracht voor het eerst klassieke bands en live dj’s bij elkaar en gaf ons de kans om onze show, die vooral bestond uit improvisatie, uit te testen op nieuw publiek.' Lees het hele verslag hier, plus een heel klein tipje van de sluier over Underworld's show onder het Rijksmuseum vrijdag: 'een geheel nieuw concept'.