De 12van3voor12 van 2017: de tussenstand De 12van3voor12 van 2017: de tussenstand

Satori gaat van New York naar Ibiza, SMIB zet elk festival op stelten en er zijn al heel veel albums verschenen

, Ralph-Hermen Huiskamp en Timo Pisart

Begin 2017 kozen we de 12van3voor12, een talentenlijstje met onze favoriete Nederlandse acts en namen die je scherp in de gaten moet houden. Hoe gaat het een halfjaar later met onze lievelingen? Satori ging van New York naar Ibiza, SMIB zet elk festival op stelten en er kwamen al heel veel albums uit.

SMIB

Bijlmer-punk-fashion-hiphop-collectief SMIB was ons absolute hoogtepunt van Noorderslag, en zette dat succes nog even voort door sensationeel op de tafel te belanden bij DWDD en heel wat festivals te laten exploderen. Het hoogtepunt: frontman Ray Fuego zette de gigantische loods op Woo-Hah op stelten en ging lopend over de handen en hoofden in een kolkende moshpit. Ondertussen zijn er de afgelopen maand ook al heel wat losse SMIB-tracks op Soundcloud verschenen, er is een EP van Fuego onderweg en wedden dat ze een van de hoogtepunten van Lowlands worden?

 

45ACIDBABIES

Op de Popronde en Grasnapolsky bleken de electropunkpoppers 45ACIDBABIES een livesensatie, intussen blijven ze die live-naam uitbouwen, met festivals als Into the Woods en Valkhof, en zijn er drie singles uit die allemaal al best aardig gestreamd worden. ’t Is nog niet helemaal duidelijk of ze het voorlopig bij singles houden of dat er een album onderweg is, maar het is vooral spannend of ze de stap kunnen maken naar grotere zalen en festivals.

Kevin

Na Sevn Alias moest Kevin de tweede held van label Rotterdam Airlines worden. Is dat al gelukt? Misschien is het je ontgaan, maar de jongen met de trage flow deed al features bij Josylvio en Jonna Fraser naast een ode aan Tupac. Z’n show op Woo-Hah was feller dan verwacht (met een slak op het podium!), maar echt knallen moet het nog: Gate 17 moet ieder moment verschijnen, en in november komt z’n debuutalbum uit. 

Jo Goes Hunting

Jo Goes Hunting was al bevestigd voor Down The Rabbit Hole en toen een andere band last minute cancelde – we weten niet eens meer welke – werden ze ook nog ingevlogen op Best Kept Secret. Kortom: de act rondom Jimmi Hueting stond op de belangrijkste Nederlandse festivals waar zo’n eclectische indierockband maar kan staan. Het debuutalbum is bovendien uit, ze zijn bevestigd voor Iceland Airwaves in november, er is een deal met een klein nieuw label uit Londen gesloten en in het najaar volgt een clubtour. Wat wil je nog meer?

Woody

Bij een dj die niet produceert is het altijd lastig polsen of ie nou stappen aan het maken is of niet, Woody staat in elk geval dit jaar in alle clubs die er toe doen, en draait deze zomer op Expedition, Wildeburg, Zeezout Festival en op het Kroatische Selectors festival van Dekmantel. Het is voornamelijk nog in Nederland, maar die X-Ray boeking van vorig jaar was geen toevalstreffer. Dat is in elk geval duidelijk.

Radio Eliza

Van de twaalf acts die we begin dit jaar kozen, was Radio Eliza de band die al het verst leek te zijn. Ze hadden vorig jaar immers al een hit te pakken met ‘Kids’, die ook nog eens hoog in de Song van het Jaar top 100 eindigde. En dan hadden ze ook nog eens een behoorlijk gevulde Popronde achter de rug. Toch bleef het opvallend stil. Logisch, want er wordt hard aan een debuutalbum gewerkt, dat bij Dapper, het poprock sublabel van Top Notch, moet gaan uitkomen. Er is alvast een single uit, die ze bij 3voor12 Radio live lieten horen.

Linde Schöne

Hoe vier je de release van je EP? Met een barbecue-feestje in de achtertuin van je ouders, of met een uitverkochte bovenzaal Paradiso? Waarom niet allebei, dacht Linde Schöne. Vorige maand bracht ze die EP uit. Op Linde van Nimma schuift ze zowaar richting de soul op, met zelfs een piano-ballad met blazers en een zompige bluesgitaartrack die ‘Lavalamp’ heet. Dit najaar doet Schöne een bescheiden clubtour. 

Paul Sinha

Oké, de Nederlandse Bieber is de 21-jarige Paul Sinha nog niet, maar zijn lichtvoetige R&B-hiphop-pop met af en toe een weirde productie slaat wel degelijk aan bij een steeds breder publiek. In mei verscheen debuutalbum Niet Zomaar, waarvoor hij zowaar aan de schrijftafel ging zitten met Anouk. Als we zijn Instagram-stories moeten geloven, komt er binnenkort ook nog een samenwerking met Donnie aan.

Satori

Geen 12van3voor12’er die zo veel over de hele wereld optreedt als Satori. En dan moet zijn album op het aardig grote label Crosstown Rebels nog uitkomen. Niet gek, zo tussen releases van bijvoorbeeld Tiga, Red Axes, Matthew Jonson en Maceo Plex. Ondertussen speelt hij overal, van de Output in New York, Ibiza en Montreux Jazz festival, tot Thuishaven, DGTL en Valkhof.

The Mysterons

Singles ‘Sold My Medicine’ en ‘Turkish Delight’ deden het op Spotify verrassend goed, in ieder geval voor zo’n psychedelische rockband als The Mysterons. Telkens weer nemen hun liedjes verrassende wendingen, en die kronkellijn voerden ze door op het in februari verschenen album Meandering. Was de band voorheen nog een beetje te lief, ieder optreden wordt weer feller en scherper. Jammer alleen dat er nu weinig Nederlandse shows in de agenda staan, maar er volgt een tweetal buitenlandse avonturen en een show op Into The Great Wide Open.

Cut_

Aan het begin van het jaar vroegen we ons nog af of dit het jaar van het Amsterdamse synthpopduo Cut_ ging worden, een paar maanden later waren ze Serious Talent en hadden twee 3FM Award-nominaties binnen. Ze zijn dus aardig onderweg. Ondertussen hebben ze een afgelopen maand een live Facebookshow gelanceerd, en precies gisteren nog een nieuwe single. Niet meteen de track die het verschil gaat maken, wel eentje die ze op de radar houdt en meteen op de dagplaylist van 3FM belandt.

Nana Adjoa

Het was een beetje een gok, Nana Adjoa in onze talentenlijst opnemen: op de Popronde kwamen haar liedjes al uitstekend tot bloei maar er was nog geen nummer uitgebracht, en . Nu is er een gouden eerste single. ‘The Resolution’ is een prachtig triphop-indierock-popliedje in 6/8 en een uitstekende ook op viool (of is het een synthesizer?). Voorlopig moeten we het daar nog even mee doen, het is nog onduidelijk wanneer er meer muziek aankomt. 

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12