10 tips voor Down The Rabbit Hole

Met o.a. PJ Harvey, Mac DeMarco, Savages en Love Triangle

Flip Kloet ,

Een beetje modder en regen houdt natuurlijk niemand tegen om er een goed weekend van te maken. Om je alvast wat op te warmen, koos de redactie 10 acts uit op Down The Rabbit Hole die je zeker niet mag missen dit jaar. Van postpunk, dj-sets tot Texaanse rock 'n roll en garagerock. Met deze shows op je must see lijst ga je ongetwijfeld een onvergetelijk weekend tegemoet.

ANOHNI
Naast al dat nieuws dat ontdekt kan worden in Beuningen, zijn er natuurlijk ook acts waar je gewoon niet omheen kan. ANOHNI is er daar een van, want haar album HOPELESSNESS (geproduceerd door o.a. Oneohtrix Point Never en Hudson Mohawke) sloeg in als een ware ‘Drone Bomb’. Anohni ken je waarschijnlijk onder een andere naam. Voorheen was ze namelijk zangeres van Antony And The Johnsons, maar tegenwoordig speelt ze onder de naam ANOHNI. Het album is te zien als een protest tegen de wereldpolitiek, oorlog en klimaat.

Waar te zien? Zondag 26 juni 2016, 22.00 - 23.00 uur @ Hotot

Beyond The Wizards Sleeve 
Het was eigenlijk de bedoeling dat ze voor altijd anoniem zouden blijven. Dat is niet helemaal gelukt, want uiteindelijk kwamen we erachter dat de psych-disco mixes van Beyond The Wizards Sleeve van mash-up masters Erol Alkan en Richard Norris waren. Een maandje geleden verscheen deze trippy clip, zie hierboven, van de single 'Creation' en volgende week komt dan eindelijk het debuutalbum Soft Bounce uit. Het duo sprak onlangs met 3voor12 over het project. Na een flinke reeks aan all-nighters en clubavonden komt Beyond The Wizards Sleeve nu op Down The Rabbit Hole de festivaltent afbreken. 

Waar te zien? Zaterdag 25 juni 2016, 00.40 uur @ Fuzzy Lop

Courtney Barnett
All the way from Down Under komt deze Australische singer-songwriter ongetwijfeld met een geweldig concert naar de Groene Heuvels. Wat begon met een garage grunge bandje groeide binnen een paar jaar uit tot een gloednieuw en succesvol project. In de tussentijd heeft ze deelgenomen aan heel wat andere bands, maar vanaf de EP I’ve Got A Friend Called Emily Ferris ging het ontzettend hard met Courtney Barnett. Zo’n beetje alle media doken vol op het werk deze jongedame. De alternatieve grunge zoals je die niet vaak meer hoort.

Waar te zien? Vrijdag 24 juni 2016, 19.45 uur @ Teddy Widder

Love Triangle
De driehoeksverhouding tussen de Amsterdamse dj's Luc Mast, Elias Mazian en Job Jobse. Wat begon als een grap is inmiddels uitgegroeid tot een serieus toffe samenwerking. De drie DJ’s draaiden een paar jaar terug incidenteel in de verdieping, maar wilden er iets speciaals van maken. Vandaar de cheesy naam waarschijnlijk. Ondertussen stonden de jongens op Lowlands en spelen ze alleen op plekken die ze tof genoeg vinden. De Teddy Widder op Down The Rabbit Hole is dat natuurlijk, dus brengen de jongens daar een bezoekje van tot in de late uurtjes.

Waar te zien? Vrijdag 24 juni 2016, 01.00 uur @ Teddy Widder

Mac DeMarco
Mac DeMarco is een geniale verschijning. Probeer maar eens een video te kijken met hem in beeld zonder op z'n minst te glimlachen. Dat gaat sowieso niet lukken. Op het podium maakt DeMarco een stuk serieuzere indruk. De Canadese singer-songwriter met het herkenbare spleetje tussen zijn voortanden rockt deze editie de Mainstage van het festival. Hij is een product van de creatieve scene in Vancouver en sinds zijn eerste album Rock 'n Roll Night Club reist hij de hele wereld over om de wereld te laten zien hoe je slackerrock op z’n best speelt.

Waar te zien? Vrijdag 24 juni 2016, 20.45 uur @ Hotot

PJ Harvey
Een van de grote headliners van dit jaar, maar deze vrouw zien we niet heel vaak op een Nederlands podium. In 2011 speelde ze voor het laatst in Nederland, nadat haar album Let England Shake uitkwam. Nu heeft ze net haar magische plaat The Hope Six Demolition Project uit. Een album dat geschreven is aan de hand van drie war zones. Deze zomer gaat Harvey zo’n beetje alle grote festivals af. Van Glastonbury tot Roskilde en Rock Werchter, maar gelukkig neemt ze ook even tijd om haar diepzinnige teksten en mengelmoes van rockstijlen te laten horen in Beuningen.

Waar te zien? Vrijdag 24 juni 2016, 22.45 uur @ Hotot

Savages
Een flinke dosis postpunk! De Londonse band Savages is fris, maar tegelijkertijd donker en een klein beetje angstaanjagend. Begin dit jaar brachten ze het tweede album Adore Life uit en daarmee reizen de dames ongeveer heel Europa door. Met Savages haalt het festival een eigentijdse punkband in huis die nog maar eens bewijst dat er niets, maar dan ook helemaal niets gaat boven een indrukwekkende dosis overstuurde gitaren bespeelt door even indrukwekkende vrouwen.

Waar te zien? Zaterdag 25 juni 2016, 19.30 uur @ Teddy Widder

Ty Segall and The Muggers
Zonder moeite de tofste garagerockers die je dit weekend kunt zien. Segall heeft met zijn laatste album een strakke lo-fi garagerockplaat afgeleverd. Het werk van Segall is de definitie van trippy, en dat op een ongelooflijk goed uitgedachte wijze. Zowel de muziek als de clips hebben je in no time in trance en daarom is het ook goed dat we deze act net voor middernacht het podium op gaat. Je moet namelijk echt even bijkomen na een show van Segall en zijn Muggers. 

Waar te zien? Zaterdag 25 juni 2016, 23.30 uur @ Fuzzy Lop

White Denim
Southern Rock ‘n Roll met een knipoog. Deze jonge gasten uit Texas weten als geen ander hoe je een knaller van een show neer moet zetten. Na het album Corsicana Lemonade werd meteen duidelijk dat je deze jongens bloedserieus moet nemen en met het album Stiff dat dit jaar uitkwam, klapten de Texanen daar nog eens driedubbel overheen. Maar wees niet bang, deze jongens komen op het podium alles behalve stijfjes over. Verwacht een indrukwekkende knalshow met een vrolijke twist die je niet snel gaat vergeten.

Waar te zien? Zondag 26 juni 2016, 23.05 uur @ Fuzzy Lop

10. Whitney
Als je het nieuwe album Light Upon The Lake van Whitney hoort, schat je ze ongetwijfeld ouder in dan ze in werkelijkheid zijn. Nadat de band Smith Westerns uiteen viel, sloegen twee oud-leden de handen ineen voor een nieuw project. Het resultaat? Twee jonge gasten met een ongelooflijk volwassen folkgeluid. De singles werden hier op de redactie werkelijk grijsgedraaid, maar wees gewaarschuwd: de lickje van No Woman krijg je echt niet meer uit je kop na het optreden.

Waar te zien? Zaterdag 25 juni 2016, 14.30 uur @ Fuzzy Lop