10 tips voor Motel Mozaïque 2016

Met o.a. Damien Jurado, NAO, Gwenno en Meatbodies

Flip Kloet ,

Dit weekend is het centrum van Rotterdam weer de speelplaats van Motel Mozaïque. Op verschillende locaties, waaronder Rotterdamse Schouwburg, Annabel, het Boijmans van Beuningen en Dakpark Station Hofplein, staan uiteenlopende acts gepland. Een heel uitgebreid aanbod, dus 3voor12 stelt een lijst met tips samen van bands en artiesten die je zeker niet mag missen.

Damien Jurado
De countryzanger uit Seatle, waarvan afgelopen maand het twaalfde studioalbum uitkwam. Met Visions of Us on the Land presenteerde de eigenzinnge Jurado een album vol gevoelige countrysongs en uptempo folkballads. Een singer-songwriter die niet teleurstelt en zonder twijfel meegepakt moet worden tijdens je bezoek aan Motel Mozaïque.

Marlon Williams
Werd geprezen voor zijn optreden tijdens showcasefestival SXSW in Austin. De plaat die zijn eigen naam draagt werd onlangs verkozen tot Album van de Week en dat is natuurlijk niet voor niets. De Nieuw-Zeelander weet catchy folknummers een spannend pop-noirtintje te geven en gaat daar zonder moeite de Rotterdamse harten mee veroveren.

NAO
Een ijzersterke Britste elektropopzangeres die je met beide benen in 2016 zet. De Oost-Londense laat vol ovetuiging zien waar een show in deze tijd aan moet voldoen. Speelse arrangementen, catchy hooks en vooral een flinke dosis dansbare beats. Op Eurosonic Noorderslag bewees NAO dat ze weet hoe ze een strakke show moet neerzetten. Iets dat ook in Rotterdam ongetwijfeld gaat gebeuren.

Protomartyr
Deze vierkoppige band speelt punk zoals het genre ooit bedoeld is. Gruizig, duister en schoppend tegen alle conventies. En dat alles zonder dat het ook maar enigszins voelt als een slap aftreksel van uit de oude doos. De plaat The Agent Intelect kwam eind vorig jaar uit, waarmee de band de zaterdag voorziet van een broodnodige bak raggende postpunk.

Vant 
'Everyone wants VANT' schreven we al tijdens ESNS16. En terecht, want de band verzorgde een rij van de Martinotoren tot aan het podium. Ze eindigden dan ook hoog in onze top 30, want het optreden was verbluffend goed. De band bestaat nu ongeveer twee jaar en ken je waarschijnlijk van hun bescheiden hitje Parkinglot. Indierock die niet alleen het hoofd, maar hele lichaam laat bangen tot de laatste tel.

Spinvis en Mauro Pawlowski
Alleen al het experiment dat Spinvis met zijn Belgische collega van dEUS en Evil Superstars aangaat is een reden om hier een kijkje te nemen. De twee gaan namelijk muziek maken met twee levensgrote projecties van zichzelf. De heren spelen dus live mee op muziek die ze vorige week hebben opgenomen in de zaal in Rotterdam. Wij dan ook heel erg nieuwsgierig naar deze Mauro- en Spinception.

Gwenno
De Britse folkzangeres die zingen in het dialect naar de next-level brengt. Haar laatste album Y Dydd Olaf werd namelijk compleet in het Welsh geschreven. Niet dat de muziek daar minder begrijpelijk van wordt, want Gwenno weet met precies hoe je catchy popmuziek maakt. Je kan uitkijken naar een betoverend optreden van deze speciale artiest.

Meatbodies
Recht voor z'n raap garage rock in het kwadraat. Het is alweer twee jaar geleden dat deze band hun eerste plaat presenteerde en begin dit jaar kwamen er weer twee ruige singles uit, waaronder Valley Girl. En daarmee bewijst Meatbodies klaar te zijn voor een energieke show, zoals we gewend zijn van ze, gevuld met nieuw werk.

Blossoms
De vervanger van DIIV, dat wegens gezondheidsklachten niet kon komen. De Britten maken prachtige poppy tracks die geïnspireerd zijn op bijvoorbeeld de Arctic Monkeys, en zelfs ABBA is ergens wel terug te horen in hun repertoire. Een van de veelbelovende acts die tijdens ESNS16 al heeft laten zien dat ze een waardige vervanger kunnen zijn. 

Liima
Het experimentele project van de leden van het Deense Efterklang, waarmee het niveau van elektronische indierock op Motel Mozaïque flink wordt opgekrikt. Voor dit project zochten de mannen van Liima versterking bij een jazzdrummer die het allemaal net wat indrukwekkender maakt. Dit jaar brachten ze het album ii uit, waarmee ze ongetwijfeld de hele zaal op zijn kop gaan zetten.