LL16: Anderson .Paak is het geluid van je festivalzomer

Rapper en zanger uit LA gaat van rocky naar feelgood

Tekst Roosmarijn Reijmer, foto's Jelmer de Haas ,

'It took me so long to get it on and spread it on, but don’t I look like a million?!' Anderson .Paak begint zijn set op Lowlands gelijk met een ongereleaste track waarmee hij even de stand van zaken opmaakt ter introductie. Hij heeft het succesvolle album, een eindeloze lijst collabs van Dr. Dre via Jack Garratt naar Kaytranada en een overvolle touragenda. En dat heeft natuurlijk een flink voordeel, zo roept hij vanaf het podium: 'Look at the cash bubblin’.' Zanger/rapper/drummer/bodyroller Anderson .Paak is met boekingen op Pitch, North Sea Jazz en Lowlands het geluid van je festivalzomer.

Het concert: Anderson .Paak, Lowlands Bravo, zondag 21 augustus 2016

Wat is het Anderson .Paak verhaal?
Afkomstig uit Oxnard, onder de rook van Los Angeles, heeft Anderson .Paak bepaald geen gemakkelijke jeugd gehad. In dit interview met 3voor12 kun je lezen hoe zijn vader na ontslag bij de marine aan drugs en alcohol verslaafd raakt en volledig van het pad gaat. Anderson .Paak moet uiteindelijk de politie bellen als zijn vader op straat bovenop zijn moeder ligt, omringd door een poel van bloed. Zijn vader belandt daarvoor in de gevangenis, maar een aantal jaar later zijn moeder ook door een volgens .Paak onrechtvaardige racisme kwestie. Na vele bijbaantjes en nog meer mislukte muzikale projecten geeft Dr. Dre uiteindelijk het essentiele zetje aan de carrière van Anderson .Paak door hem maar liefst zes features te geven op het prestigieuze Compton project. Zijn naam is meteen gevestigd, dus goede timing voor het album Malibu, dat afgelopen januari verscheen. Het is een album vol zonnige hiphop, dance en jazzy funk, verpakt in een slim popjasje. En het is een geluid dat je veel hoort deze zomer, ook Kaytranada en Mac Miller zijn er groothandelaar in. En niet toevallig werken die beide artiesten ook graag samen met Anderson .Paak.

Ik las hierboven ‘bodyroller’ in de inleiding? Wat is dat?
Heel soepel en een lust voor het oog. .Paak is een ras entertainer. Hij drumt terwijl hij rapt en als hij niet achter het drumstel zit, staat hij te springen op een flightcase of te smoothdansen en te bodyrollen op een hoek van het podium. Zijn set verloopt volgens een vaste opbouw: stevig rockend aan het begin om iedereen op het verkeerde been te zetten. Die feelgood Anderson .Paak komt pas later in de set tevoorschijn. Het is een vaste set waar .Paak al een paar maanden mee op tour is. Ook het intermezzo met de band waar .Paak voordat hij ‘Comedown’ inzet boos wordt op de band omdat ze door zijn speech heen soundchecken en rotzooien, is een standaard onderdeel. Het komt alleen deze keer niet heel erg geloofwaardig over, iets te afgeraffeld. En ook die sitdown kunnen we rustig mislukt noemen, of zoals .Paak zei: 'Take your time people.' Maar zijn constatering dat hij allemaal ‘white people’ voor zich ziet als hij de zaallichten laat aandoen, komt er behoorlijk hartgrondig uit.

Staat die .Paak ieder optreden hetzelfde kunstje te doen?
Ja hoor! Al sinds zijn lange rij aan showcases die hij scoorde op SXSW. Daar werd hij de onbetwiste nummer 1 in de Top 40 die 3voor12 daar maakte. Maar Anderson .Paak vervolgens voorspelbaar en bedacht noemen, dat is eh … te voorspelbaar. Hij is op een missie: een publiek dat niet perse bekend is met zijn werk een lesje funk, jazz en r&b geven. Samen met zijn band The Free Nationals laat Anderson .Paak vandaag zien goed op stoom te zijn met zijn missie. Vooral als geheel volgens scenario alle handen de lucht in gaan bij de ‘Let’s Dance' toevoeging aan ‘Am I Wrong’, weet je dat er weer een hele stapel nieuwe fans bij is gekomen. He really looks like a million die Anderson .Paak.