3voor12 Checklist (week 2): o.a. David Bowie, Savages en Kendrick Lamar

Elke week de beste nieuwe muziek

Freek Verhulst ,

De eerste volledige week van 2016 ligt achter ons, dus is het tijd voor een nieuwe Checklist. Er waren nieuwe releases van Savages en Eefje de Visser, en Kendrick Lamar primeurde een nieuw nummer live bij Jimmy Fallon. Toch kan er maar één koploper zijn. De stemmen van onze samenstellers waren al binnen voordat het verdrietige nieuws over David Bowie de redactie bereikte. Zijn laatste album Blackstar is dus ook zonder de bizarre nieuwe lading die het inmiddels heeft, ruimschoots bovenaan geëindigd.

1. (-) David Bowie – Blackstar (album)
Wat aanvankelijk een glorieuze comeback leek, bleek een glorieus vaarwel te zijn. Op Blackstar neemt popicoon David Bowie afscheid van de wereld, na een geheim gehouden ziektebed van anderhalf jaar. “Look up here, I’m in heaven (…) Oh I’ll be free, just like that bluebird / Oh I’ll be free / Ain’t that just like me?”, zingt hij op de laatste single Lazarus. Maar hoewel Bowie weet dat zijn einde nadert, klinkt hij nog immer vernieuwend. Fris, jazzy, grof soms. Een indrukwekkend album, dat vandaag nog indrukwekkender werd.

2. (-) Savages – Adore (single)
Waar Bowie zijn einde lijkt te omarmen, worstelen de vrouwen van Savages op Adore met de vraag of het menselijk is van het leven te houden. Op de duistere, zinderende single met dito clip gaat het over depressies, stiekem verlangen naar het einde, maar jezelf blijven inprenten dat het leven mooi is. “Maybe I will die, maybe tomorrow, so I need to say: I adore life.”

3. (-) Kendrick Lamar – Untitled 2
Onlangs werd zijn laatste album To Pimp A Butterfly nog door 3voor12 verkozen tot het Album van het Jaar 2015, maar nieuw werk van Kendrick Lamar lijkt alweer onderweg. Vorige week kwam hij bij Jimmy Fallon langs met liveband om een nieuwe track live te primeuren. Untitled 2 lijkt qua funkinvloeden goed in de lijn van dat laatste album te passen. Het is hook- en refreinloos, en steunt geheel op het samenspel tussen de band en Lamar’s imponerende flow.

4. (-) Eefje de Visser - Nachtlicht (Album van de Week)
"Ik wil niet dat je het vergeet: ik ben niet meer verlegen", zingt Eefje de Visser op haar derde album. Op Nachtlicht laat de Utrechtse zich van een nieuwe kant zien, met meer elektronica en vollere arrangementen dan op de twee voorgangers. Maar tegelijkertijd is het een typische Eefje-plaat, vol persoonlijke teksten, scherpe observaties en speels meanderende zanglijntjes. Ze scoort er het 3voor12 Album van de Week mee.

5. (-) Lucky Fonz III - Hondenfluisteraar (track)
Het nieuwe nummer van Lucky Fonz III is het meest extreme dat hij ooit maakte. Het is een grimmige gabber-ballade (!) waarin hij zijn Thunderdome-teenage angst verbindt met een tekst over religie, seks en onderwerping. Inderdaad, een gabberballad. Met ook nog een triphopbreak. Op papier een onmogelijke combinatie, maar Lucky Fonz flikt het.

6. (-) Hinds - Leave Me Alone (album)
Het Madrileense rammelrockkwartet heeft eindelijk haar debuutalbum uit. Op Leave Me Alone krijgen we meer van wat we al van de dames kenden: garagepop met kneitervalse zang en al even jengelende gitaren, maar met daardoor juist een kenmerkend en fris geluid.

7. (-) The Last Shadow Puppets - Bad Habits (single)
Het was even wachten, maar dan heb je ook wat. Arctic Monkeys-kopstuk Alex Turner en de cocky britrocker Miles Kane bundelen opnieuw de krachten voor een The Last Shadow Puppets-album. Het eerste wapenfeit daarvan is het licht psychedelische Bad Habits, waarop Miles de leadzang op zich neemt, maar vooral de strijkerspartijen in het oog springen.

8. (-) Chairlift - Crying In Public (single)
Er is een nieuw album van Chairlift op komst en de derde single die we daarvan te horen krijgen heet Crying In Public. Het is een zwoel en laidback bedroompopnummer datvriendelijk in het gehoor ligt, maar waarin melodieus en ritmisch van alles en nog wat gebeurt.

9. (-) Yeasayer - I Am Chemistry (single)
Een hit als O.N.E. zal het waarschijnlijk niet worden, maar de comebacksingle van Yeasayer is toch behoorlijk poppy. I Am Chemistry is het eerste nieuwe materiaal dat we van de experimentele popgroep horen sinds het album Fragrant World uit 2012 en de Amerikanen vieren hun terugkeer zelfs met een kinderkoor.

10. (-) Kanye West - Real Friends (single)
Okee, het op Nieuwjaarsdag gereleasete Facts was misschien niet wat we hadden gehoopt, maar deze nieuwe Kanye-track maakt al een stuk lekkerder voor album Swish, dat 11 februari uitkomt. Real Friends is een lekker melancholische track met een vervormd pianootje in de beat en gaat over 'echte vrienden'. Kanye heeft daar overigens wat andere eisen bij dan de meeste mensen; hij liet onlangs via twitter weten dat hij geen zin heeft in mensen die zijn telefoontjes om 3 uur 's nachts niet willen beantwoorden.

11. (-) Yung Internet - Afoe (Vingerwerk remix) (track)
Het Amsterdamse Yung Internet had vorig jaar een bescheiden hitje in de scene met 1 Affoe X 2, nu besteedt Nova Duijn, alias Vingerwerk, er zijn allereerste remix aan. Met deze lekkere four-to-the-floor housebeat wordt 'Afoe' nog wat dansbaarder dan eerst.

12. (-) Ronnie Flex - Wij Zijn Altijd (Single van de Week)
Ronnie Flex lijkt het weer te hebben geflikt. De clip bij Wij Zijn Altijd kwam vandaag twee weken geleden uit, maar is alweer ruim door de half miljoen views op YouTube geschoten. De lekker slome clubbeat van Major Lazer-ghostproducer Boaz en de geautotunede uithaaltjes van Ronnie Flex zijn een superhitgevoelige combinatie. Daarom is Wij Zijn Altijd de 3voor12 Single van de Week.