BKS16: Indian Askin gruizige hoop in bange dagen

Amsterdammers zetten solide set neer

Bas van Duren ,

Het is kiezen tussen indianen en paarden als het avonduur langzaam nadert zo op de laatste dag van Best Kept Secret. Het gros gaat voor Band Of Horses, de rest naar het Amsterdamse Indian Askin dat in Stage Five liet zien dat deze drie heren en een dame heel ver kunnen komen.

Groezrock? Nee man, gruisrock! Dat is de Amsterdamse band Indian Askin in één woord samengevat. Het viertal kennen we bij 3voor12 maar al te goed: de act werd een van de 12van3voor12 en album 'Sea of Ethanol' schopte het tot album van de week. Ondertussen wordt er hard gewerkt aan de live-reputatie en die bereikt in korte tijd al een dermate hoge status, dat de band hier op Stage Five mag spelen. Dat vertrouwen betaalt zich dubbel en dwars terug, want 'constant vlammen' is hier het devies. Met een uiterst solide ritmesectie bestaande uit drummer Ferry Kunst en bassiste Jasja Offermans, is het lekker soleren en zingen/schreeuwen voor frontman Chino Ayala. Een uur speeltijd kan veel zijn voor een band met een album van driekwartier, maar Indian Askin neemt die hindernis met gemak. Zo wordt 'Island' twee keer gespeeld, maar dan in een soort mash-up met Cypress Hill's 'How I Could Just Kill A Man' en wordt afsluiter 'The Answer' in een puntgave extended version uitgevoerd.

Wel echt een showmannetje die Chino?
En of. Foto maken voor papa want vaderdag, zeggen dat hij 'The Answer' schreef toen hij tien was om vervolgens 'Backstreeeet Booooys' te schreeuwen of na het eerste nummer roepen: "Wij zijn Best Kept Secret, dankjewel Indian Askin!." Huh.

Maar toetsenist Bart van der Elst kan er ook wel van?
Die grijpt het slotakkoord ook aan om - evenals een aantal andere bezoekers - even lekker te crowdsurfen met tamboerijn in de hand.

En winnaar van de beste snor op Best Kept Secret?
Zonder twijfel.