BKS16: Audacity opent met steengoede garagetunes BKS16: Audacity opent met steengoede garagetunes

Burger-oerband schudt Stage Five wakker

, Sjoerd Huismans

BKS16: Audacity opent met steengoede garagetunes

Burger-oerband schudt Stage Five wakker

Sjoerd Huismans ,

Een portie uitstekende garagerock om je festivaldag mee op te starten: klinkt als een goed idee, maar eigenlijk gedijt een band als Audacity het best als het publiek íets meer bier achter de kiezen heeft. Dat neemt natuurlijk niet weg dat de Amerikanen alleen maar goeie liedjes hebben. En vermakelijke praatjes over Donald Trump.

Audacity is een van de allereerste bands die zijn muziek uitbracht op het vermaarde Californische garagerocklabel Burger Records (tegenwoordig zit ook Mozes & The Firstborn erbij in de VS), dat het cassettebandje eigenhandig weer hip heeft gemaakt. Burger heeft inmiddels een vrachtlading aan steengoede garagerock uitgebracht, maar oerband Audacity doet daar ook negen jaar later zeker niet voor onder. De ene na de andere goede tune vuren ze af op het net wakker geworden publiek, van nieuwe rockers als ‘Counting The Days’ en ‘Not Like You’ tot het nog altijd even catchy oudje ‘Subway Girl’. Veel nieuws onder de zon brengen ze absoluut niet: liedjes over verveling in saaie kleine stadjes, onbereikbare meisjes, dat werk. ‘Umbrellas’ leent zich natuurlijk uitstekend voor een opmerking over het weer, maar het blijken sowieso een stel grapjassen. Van een briefje van Donald Trump tot de sarcastische aankondiging van ‘hitsong’ 'Lock On The Door', dat inderdaad door Weezer geschreven had kunnen zijn. Gelukkig is er dan nog het knallende ‘Punk Confusion’ om mee af te sluiten, nog altijd de beste song van Audacity.

Lukt dat wakker schudden een beetje?
Nou… matig. Men staat het gebeuren hoofdknikkend toe te schouwen en reageert hooguit eens met een hartelijk ‘WOOOO!’ na weer zo’n lollig praatje.

Waarom staat zo’n band dan niet wat later op de dag?
Goede vraag! Blijkbaar is de gedachte dat een katerig festivalpubliek in één klap wakker geschud moet worden, maar er moet toch echt wat meer bier in voordat je die – an sich uiterst meebrulbare – tunes optimaal kunt waarderen. Douwe Truijens van 12van3voor12-hardrockband Death Alley is overigens een offensief begonnen om hier wat aan te doen.

Moet ik nu echt weer aan cassettebandjes beginnen? 
Neuh, het staat ook gewoon op internet allemaal.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12