ADE16: Pioniers van de bubbling geëerd met documentaire

”De best dansbare en meest gezellige muziek die er is"

Charisa Chotoe ,

"Als je als dj met de handen in het haar zit, draai dan een bubbling beat. Succes gegarandeerd!” aldus Ruben, 1/2 van The Partysquad. Samen met andere Nederlandse dj’s vertelt hij in de documentaire ‘Bubbling Bandje 64’ over de opkomst van bubbling en hoe die muziekstijl hedendaagse dj’s beïnvloedt. Ook krijgen we een kijkje in het leven van grondleggers DJ Moortje en MC Pester en horen we hun uitgebreide mening over het ontstaan van het genre.

Bubbling is een versnelde vorm van dancehall. Door tracks op 45 in plaats van 33 toeren te draaien, maakte vooral DJ Moortje eind jaren '80 furore. Bubbling ontstond binnen de Antilliaanse gemeenschap, in de achterbuurten van Den Haag en Rotterdam. In ‘Bubbling Bandje 64’, gemaakt door Wensly Fransisco en Sanderijn Loonen, vertellen o.a. DJ Chuckie, Ruben (The Partysquad), Bizzey (voorheen Yellow Claw), Wayne Marshall (musicoloog aan de universiteit van Harvard) en DJ Hardwell over het genre: "Het is de best dansbare en meest gezellige muziek die er is", zegt Hardwell in de documentaire.

Draaibil
Naast interviews met verscheidene dj’s, zijn er ook beelden te zien van dansers. Jongens met té grote trainingspakken die hun lichaam bewegen alsof er geen botten in zitten en meiden die met gebogen rug en door middel van steun op hun knieën, hun billen zo rond mogelijk laten draaien. 'Baila Sanka' wordt dat laatste genoemd, letterlijk vertaald: 'draaibil'.

‘Bubbling Bandje 64’ is ook het verhaal van twee vrienden, de grondleggers van hoe we bubbling nu kennen. DJ Moortje is verantwoordelijk voor de beats en MC Pester voor het dansen. Door onenigheid tussen de twee pioniers hebben ze jaren geen contact. Er wordt geen nieuwe muziek gemaakt en ‘Bubbling Bandje 64’ ziet daardoor nooit het daglicht. Waar de twee het nou precies over oneens zijn, wordt niet helemaal duidelijk uit de docu. Er worden verschillende dingen besproken. Zoals die keer dat DJ Moortje op de radio hoorde dat MC Pester het bandje met een andere dj zou maken. Hij vond dat niet kunnen. Maar wat er ook gebeurde tussen die twee, Moortje weet: "DJ Moortje en MC Pester zijn de beste." En als de twee elkaar weerzien op ADE 2015 zegt MC Pester "We moeten de volgende K3 worden." Het resultaat is dat ‘Bubbling Bandje 64’ na 25 jaar toch is uitgekomen.”

Temperament
Door de twee temperamentvolle heren is het vooral een grappige en makkelijk kijkbare documentaire geworden. Ook het enthousiasme van hun bewonderaars, Nederlands grootste dj’s, helpt daar aan. ‘Bubbling Bandje 64’ is een mix van archiefmateriaal, interviews en bubbling beats waardoor je bijna niet stil kan zitten. 

De dag na de première draait DJ Moortje een set in Waterkant. Goed moment om polshoogte te nemen. Van de ongeveer zestig aanwezigen weten een stuk of 15 hoe je op bubbling danst of kennen de Baila Sanka. Waterkant en ADE lijken daarmee niet de perfecte plek voor een bubbling feestje, maar dat mag de pret niet drukken. Foutloos mixt Moortje bubbling klassiekers met hedendaagse hits van o.a. Broederliefde, Jonna Fraser en bewijst daarmee dat het bubbling feestje anno 2016 nog lang niet is afgelopen!