Typhoon organiseert vluchtelingenbenefiet in Hedon

Rapper komt met single Hier Is Het Goed met Henny Vrienten

Sjoerd Huismans ,

Typhoon organiseert met een boel muzikale vrienden (o.a. Blaudzun, Racoon en Roosbeef) op donderdag 17 september een benefietavond voor vluchtelingen in Hedon, waarvoor de opbrengsten naar Giro 6868 gaan. En tegelijkertijd brengt de rapper single uit met Henny Vrienten: Hier is het Goed (opbrengsten gaan naar Stichting Vluchteling). Michiel Veenstra belde in 3voor12 Radio met Typhoon: "Waarom zeggen we niet eerst: welkom, hoe gaat het, hoe voel je je? Je moet zoveel dingen doorstaan om hier te komen, laten we het een beetje menselijk houden."

Typhoon kondigde vanmiddag een mooi initiatief aan: met een aantal muzikale vrienden organiseert hij een vluchtelingenbenefiet in Hedon. "Vorige week ondertekende ik een petitie in De Wereld Draait Door. Jeroen Krabbé noemde het daar een "petitie van machteloosheid". Want wat kun je doen? Ik dacht: ik maak muziek, daarmee moet ik iets doen, en mijn saxofonist en gitarist vonden dat ook. Toen hebben we snel geschakeld met Hedon, zij dachten ook: let's go. Het is een druppel, maar het is fijn dat je niet aan de zijlijn hoeft te blijven staan. Tussen de muzikale hoogtepunten door zullen inspirerende sprekers als André Manuel en Karam Kanho & Josee van Oers (Stichting Vluchteling) hun eigen ideeën met je delen, ieder op zijn eigen manier. Iedereen zet zich belangeloos in en de ticketopbrengst gaat volledig naar Giro 6868."

Typhoon zag diezelfde machteloosheid om zich heen: “Ik merk dat zoveel mensen met hetzelfde vraagteken zitten, van: we willen wat doen maar weten niet wat. Daarom is het extra tof dat we een killer line-up hebben, het wordt een mooie avond en mensen kunnen langs met dat vraagteken. Natuurlijk leuk dat mensen Typhoon kunnen zien, maar belangrijker is dat ze van hun vraagteken een uitroepteken kunnen maken.”

Ook komt Typhoon met single Hier Is Het Goed met Henny Vrienten. "Wees welkom", zegt hij in het nummer. "Het is een protestlied en tevens een uitgestoken hand naar ontheemden die een beter leven zoeken. Dit nummer schreef Henny Vrienten maanden geleden en stond al gepland als eerste single, voordat de vluchtelingencrisis een voorlopig dieptepunt bereikte." Zowel Henny Vrienten als Typhoon hebben besloten de opbrengsten van het nummer te schenken aan Stichting Vluchteling.

Overigens lag het nummer al een tijdje klaar. Typhoon: “Ja bizar, Henny en ik willen ons bijna verontschuldigen ervoor. Het is total geen effectbejag, daarom donderen we alle opbrengsten aan Stichting Vluchteling. Henny was vorig jaar al veel bezig met het vluchtelingenvraagstuk. Zelf werd ik getriggerd door een gesprek met Waldemar Torenstra. Waarom zeggen we niet: welkom, hoe gaat het, hoe voel je je? Je moet zoveel dingen doorstaan om hier te komen, laten we het menselijk houden."