Updates over de Bevrijdingsfestivals in heel Nederland (liveblog) Updates over de Bevrijdingsfestivals in heel Nederland (liveblog)

De ergste buien zijn voorbij, Bevrijdingsfestival Almere afgelast

, Redactie 3voor12

Updates over de Bevrijdingsfestivals in heel Nederland (liveblog)

De ergste buien zijn voorbij, Bevrijdingsfestival Almere afgelast

Redactie 3voor12 ,

Precies op het moment dat overal in het land Bevrijdingsfestivals begonnen, trokken hevige buien over Nederland. Verschillende organisatoren namen maatregelen. In Groningen werden mensen opgeroepen thuis te blijven, Assen stelde het programma uit, Bevrijdingspop in Haarlem heeft tijdig stilgelegen en Almere heeft het gehele hoofdpodium afgelast wegens de harde wind. Inmiddels zijn de Bevrijdingsfestivals voorbij, lees hieronder het liveblog terug met hoogtepunten door o.a. Typhoon, Orgaanklap en Herder.

23:10
Als je vandaag érgens bij had moeten zijn, was dat waarschijnlijk de zegevierende show van Typhoon in zijn thuisstad Zwolle. "Vrijheid is niet van de overheid, het is je eigen verantwoordelijkheid", zei hij, om vervolgens Iedereen Is Van De Wereld van The Scene te coveren. 3voor12 Overijssel-hoofdredacteur Anke Olthof was laaiend enthousiast. Aan de andere kant van Nederland, in Roermond, speelde tegelijkertijd Jick Munro & The Amazing Laserbeams, het bandje dat Pinkpop opent dankzij de Nu of Nooit-bandwedstrijd. Judith van Bergen van 3voor12 Limburg noemt het hét absolute hoogtepunt van de dag. 

22:44
In Wageningen geeft sludgemetalband Herder een nietsontzienend harde én goede set, ondertussen staat O-Dog het publiek van thuisstad Zwolle al op te fokken voor de headlinershow van zijn broer Typhoon. In Nijmegen was het optreden van Mr. Polska bijzonder sterk, in Utrecht staat de ranzige punk van Orgaanklap rechtstreeks tegenover de oorstrelende folk van Dotan geprogrammeerd.

20:38
12van3voor12-danceduo Weval trekt met hun dromerige elektronica de hele tent vol op Bevrijdingsfestival Nijmegen. Zo vol dat er maar matig gedanst kan worden, maar iedereen heeft het duidelijk naar z'n zin. In Groningen doet Animal Antics het goed op de Sena Talent Stage, in Utrecht serveert de ecclectische indiepopmuzikant IX ondertussen een heuse Kendrick Lamar-medley. 

Last flight for the day... What a crazy incredible experience!

Een foto die is geplaatst door Dotan (@dotanmusic) op

18:21
Bevrijdingsfestival Flevoland laat weten alle festiviteiten op de Esplanade af te blazen: het gehele programma op het hoofdpodium komt dus te vervallen. Lees hier het hele statement. Het is stralend weer in Almere, maar het podium staat naast het water en vol in de wind, dus de organisatie heeft besloten geen risico's te nemen.

17:48
In Nijmegen is er een geweldig wc-feestje (!) aan de gang bij The Plees to be. De festivalgangers staan in de rij. De zanger van Di-Rect klimt ondertussen in de stellingen van het hoofdpodium van Bevrijdingsfestival Utrecht. Verder komen de eerste recensies van 3voor12 Lokaal-afdelingen binnendruppelen:

Ready for take off met @jettrebel in heli

Een foto die is geplaatst door Giel Beelen (@giel3fm) op

17:00
Bevrijdingsfestival Almere blijft nog dicht tot 19 uur wegens harde windstoten. Het is nog onduidelijk of het optreden van Kensington doorgaat. In Utrecht is het ondertussen alweer ontzettend lekker weer. Di-Rect gaat zo spelen op het hoofdpodium, maar eerst een speech van de burgemeester. 

16:20
Veel van de websites van de festivals zijn overbelast geraakt, schrijft Bevrijdingsfestivals.nl, omdat de sites meer dan verwacht worden bezocht wegens het slechte weer. Ze adviseren de social media en regionale weerberichten in de gaten te houden.

16:05
Inmiddels zijn bijna alle Bevrijdingsfestivals weer onderweg, ook die in Assen en Groningen. Blijf dit blog in de gaten houden voor updates vanuit heel het land!

15:55
In Nijmegen komt het publiek binnenstromen, op dit moment is het terrein nog grotendeels leeg. Utrecht trekt inmiddels massaal richting het plaatselijke Bevrijdingsfestival. Ronnie Flex trapt af met Ravotten, de presentator zet er zijn zonnebril maar eens bij op.

15.17
In Den Haag moest Kensington het optreden even stilleggen, een van de zijdoeken waaide weg. In Utrecht meldt intussen de eerste crowdsurfer zich bij stralend weer.

. @nieknellen / @afterpartees gaat hier bijzonder lekker en kuste net z'n moeder op de mond. #5mei #bevrijdingsfestival

Een foto die is geplaatst door timo pisart (@timopisart) op

Thank you Haarlem! Next stop; Den Bosch #5mei

Een foto die is geplaatst door Blaudzun (@blaudzun) op

14:45
Het front trekt richting het noordoosten. Groningen krijgt nog even de volle laag, als het goed is is het overal rond 16 uur droog.Groningen wordt zelfs tijdelijk stilgelegd. In Flevoland gaat het Bevrijdingsfestival nog altijd om 17 uur van start, hoewel de regen naar het schijnt om 16 uur ophoudt. In Limburg is het volgens onze reporter ter plaatse nog altijd "knetsnat", in Rotterdam nu droog.

14:25 En ja hoor, terwijl bij Typhoon twintig vrolijk dansende Surinaamse dames het podium op komen, krijgt zijn thuisstad Zwolle nu inderdaad de volle laag.

14:15
In Den Haag is het alweer een halfuur droog. Het trekt zelfs weer helemaal open. Typhoon heeft het al vaker geflikt om de regen te verdrijven met Hemel Valt. Het veld stroomt nu snel vol. In Wageningen werd het programma heel even stil gelegd vanwege een onweerwaarschuwing. In Zwolle speelt Matt Simons gewoon door en verwachten ze elk moment een zware bui.

13:53  De Volkskrant meldt een gewonde in Roermond: "Een vrouw is in Roermond gewond geraakt tijdens het Bevrijdingsfestival. Zij werd rond 13.00 uur op het Kloosterwandplein geraakt door een dakpaneel van een marktkraam, dat was gaan vliegen als gevolg van de harde wind." In Groningen ziet het er volgens onze verslaggever tot dusver prima uit. Beetje donkere wolken, verder niet al te veel aan de hand. Jett Rebel speelt nu op het mainstage. In Wageningen wel flinke hagelbuien.

13:40 Verslaggevers van 3voor12/lokaal bevinden zich op de festivals in het hele land. In Utrecht regent het inmiddels ook flink, maar het festival is wel gewoon van start gegaan. Eefje de Visser en haar orkest hebben de bui doorstaan en zijn toe aan hun laatste nummer. Ook PAUW staat gewoon op het podium. In Amsterdam trekken ze zich weinig aan van de weervoorspellingen. De zwaarste buien lijken dan ook aan de hoofdstad voorbij te gaan. In Wageningen schijnt de zon nog, maar wordt wel gesproken over mogelijk stilleggen bij noodweer. In Limburg lijken ze de buien al achter zich gelaten te hebben, het festival ging daar wel wat later van start. Nijmegen is wat winderig, maar lijkt aan het noodweer te ontsnappen. De opening van het festival is wel een uur uitgesteld.

Take off!

Een foto die is geplaatst door Nils Käller (@nils198) op

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12