Vodafone trekt reclame met Dotan-kopie terug

Telecombedrijf kiest 'na onderzoek' toch eieren voor haar geld

Timo Pisart ,

Vodafone heeft toch de reclame teruggetrokken waarin de muziek verdacht veel lijkt op Dotans nummer Home. Het telecombedrijf laat weten "de gelijkenis tussen de nummers te onderzoeken en daarom de reclame terug te trekken". Begin deze week raakte Vodafone in opspraak vanwege de nieuwe reclame. De Nederlandse zanger reageerde ontstemd. Op social media bevestigden medewerkers van het telecombedrijf dat het om Home gaat en Vodafone ontkende later de hit te hebben willen kopiëren. Onderzoek moest uitwijzen of de gelijkenis te groot is. "Als we dat nummer hadden willen gebruiken, hadden we dat gevraagd. We hebben bewust gekozen om niet-bestaande muziek te gebruiken voor deze commercial."

Update 27 maart 15.15 uur:
Vodafone is inmiddels bezig met een onderzoek, waarin zal worden bekeken of de muziek in de commercial daadwerkelijk te veel lijkt op het nummer van Dotan. “We hebben besloten om gedurende dat onderzoek waar mogelijk andere varianten van de commercial in te zetten. Ook is de video op YouTube nu even offline. De status is nog niet veranderd, het onderzoek loopt nog. Nogmaals, dit is niet onze stijl. We zullen de reclame in de huidige versie ook niet opnieuw gebruiken. We vinden de verwarring heel vervelend, en hebben daarom ook besloten om de reclame uit te faseren,” aldus Vodafone.

"Het is niet onze stijl om muziek te gebruiken zonder toestemming van de rechthebbende", zegt Joost Galema, manager external affairs van Vodafone. "We maken vaker gebruik van muziek van artiesten. We kopen daarvoor altijd de rechten af."

Voor de reclame Twinkle Twinkle Little Star is bewust gekozen om niet gebruik te maken van bestaande muziek, maar te werken met een zogenaamde stijlbriefing, aldus Galema. "Dat is een briefing waar voorbeelden van muziekstukken in staan, om een richting te geven wat Vodafone ongeveer zoekt voor een reclamecompositie."

Of Home van Dotan daarin staat, kan Galema niet bevestigen. En toch lijkt de muziek in de nieuwe reclame Twinkle Twinkle Little Star bijzonder veel op het nummer. Het gitaarpatroon, de drums en het tempo zijn hetzelfde, alleen de toonhoogte ligt iets hoger. Het is nog onduidelijk of er van plagiaat kan worden gesproken. "We onderzoeken nu de situatie, als blijkt dat ons muziekstuk teveel lijkt op het nummer van Dotan, dan zullen wij uiteraard stoppen met het gebruik van het door ons gebruikte muziekstuk."

Het meest opmerkelijke in deze zaak is dat meerdere medewerkers van de Vodafone-klantenservice op Facebook bevestigden dat ze Home gebruikten onder de reclame. Hoe dat kon gebeuren, weet Galema niet. "Dat is heel vervelend. Er werken hier meer dan 3000 mensen, dan zegt iemand wel eens iets dat niet klopt."