De meest veelbelovende Nederlandse albums van het voorjaar De meest veelbelovende Nederlandse albums van het voorjaar

Met o.a. zZz, Jacco Gardner, John Coffey, Polska, Kovacs en Julien Mier

, Ingmar Griffioen

De meest veelbelovende Nederlandse albums van het voorjaar

Met o.a. zZz, Jacco Gardner, John Coffey, Polska, Kovacs en Julien Mier

Ingmar Griffioen ,

Met Noorderslag in zicht barst ook altijd het releaseseizoen in volle hevigheid los. Vanaf medio januari verschijnen er veel, heel veel platen, ook als je alleen naar Nederlandsche waer kijkt. Maar wat zijn nu eigenlijk de albums waarvan we het meest verwachten, de releases die je in 2015 niet mag missen? 3voor12 pikt er tien voor je uit en zet de hele mep in de lijst onderaan.

Afterpartees - Glitter Lizard (Excelsior, 19-01)
De keuze voor de Horster garagepunk-sensatie lijkt misschien een open deur, nadat we Niek Nellen en co zo'n beetje op alle festival- en clubpodia een feestje zagen bouwen. Dat deden ze zo tof dat je haast zou vergeten dat er nog geen album uit was. 19 januari verschijnt het dan en wel bij Excelsior, waar ze op Pinkpop een contract bij tekenden. Op Glitter Lizard horen we Afterpartees in kenmerkende ruwe, punky vorm toch weer fijne liedjes brengen. 3voor12 Album van de Week, nu al te beluisteren op de Luisterpaal.

Julien Mier - Out of The Cloud (Cascade Records, 21-01)
Hij is in Nederland tot nu toe redelijk onder de radar gebleven, ondanks een aantal fijne releases en remixes (waaronder De Trein van Eefje de Visser). Toch zijn we voor speelse elektronica bij Julien Mier al even aan het goede adres en zoals wel vaker blijkt het buitenland alerter: de Santpoortse producer is opgepikt door het Franse Cascade Records (o.a. Cotton Claw). Let op Out of the Cloud, zegt ook specialist Rene Passet: "Hij wordt steeds beter, de Nederlandse beatknijper Julien Mier. Zijn nieuwe plaat is speels, rijk en melodieus."

John Coffey - The Great News (V2, 30-01)
Dat zagen we niet aankomen na die akoestische Unstached-plaat en de move naar V2: maar John Coffey schiet onvervalst hard uit de startblokken en pakt dan door met single Broke Neck. De rest van The Great News is ook bepaald niet voor de poes. Eigenlijk meer in lijn met Bright Companions laten de, in snorlengte en arbeidsethos uitblinkende, Utrechters weer horen dat 'hard' en 'songsmederij' prima samen kunnen gaan. Wij zijn bij beluistering van The Great News meerdere keren weggeblazen en hoorden tussendoor nog enkele potentiële singles. En dan gaan die jongens straks ook weer op tour... Maar laten we eerst maar eens kijken of Noorderslag net zo stuk gaat als in 2013.

Mr. Polska - $NOLLER (Nouveau Riche, 13-02)
Met een collabo van Frans Duijts en albumtitel $NOLLER heeft Mr. Polska de typerende toon weer gezet en de aandacht gegrepen. Voorloper De Libi beloofde al veel goeds met een UK Garage sound, dankzij maat en vaste producer Boaz v/d Beatz. Goed nieuws, want die deed het hele album. Verder weten we vooral dat Dominik Wlodzimierz Groot met de volkszanger samenwerkt (voor Discodochter) en dat hij net een publishing deal bij Talpa Music tekende (zie epische foto rechtsboven). We voorspellen dat het in de Oosterpoort minstens zo episch wordt en op $NOLLER next level gaat. Jaarlijstjeslevel? We zien 'm er voor aan ja.

Janne Schra - Ponzo (V2, 13-02)
De etiketten Schradinova en Room Eleven kleven soms nog aan haar, maar het is toch al even Janne Schra. Ponzo is haar tweede album onder eigen naam en in december werden we verrast door Little Bamboo, een ingetogen folky liedje met Isbells-frontman Gaëtan Vandewoude (en à la Alela Diane). Toch is Ponzo, geproduceerd door partner Torre Florim, niet zo'n ingetogen melancholische affaire als die voorbode en veel vorig werk doen vermoeden. Ze lijkt de jazz nog meer van zich af te schudden en de plaat is naar eigen zeggen "een ode aan het positivisme, waarop voor het eerst gedanst mag worden".

zZz - Juggernaut (Excelsior, 27-02)
Alleen die dampende show tijdens Le Guess Who? Fuzzland met dat doldrieste publiek in die volgepakte Moira, was al genoeg om zZz te kandideren voor deze lijst. Daan Schinkel en Björn Ottenheim speelden daar naast klassiekers als Ecstasy een berg veelbelovende nieuwe nummers. En het scheelde weinig of het podium en het orgel van Schinkel waren gesneuveld. Er zijn liefst zes jaar gepasseerd sinds Running With The Beast, maar het woeste orgel/sleaze-duo is het niet verleerd. Drummer Ottenheim verklapte vast dat er een twintig minuten durende stamper op derde album Juggernaut staat. En dat bezwerende titelnummer hoor je nu hieronder. Check dat nieuwe materiaal verder vooral als ze het 3voor12 podium op Noorderslag afsluiten.

Alamo Race Track - Hawks (Excelsior, 20-03)
Ja, het duurt echt nog tot eind maart en dat terwijl we in december al bijzonder warm gemaakt werden tijdens een luistersessie. Alamo Race Track zat na Unicorn Loves Deer vooral in het theater bouwde daar twee nummers en thuis met maker Jakop Ahlbom een studio voor dit album. Op Hawks gaan de Amsterdammers verder op de ingeslagen rootsy weg met veel invloeden uit de natuur. Het instrumentarium is uitgebreid met naast lapsteel, banjo en tamboerijn ook violen en cello's. De vierde is een meeslepende, organische en typische Alamo-plaat geworden, met soms hemelse samenzang (à la The Killing/The Northern Territory). Live gaan we het onder meer zien bij Eurosonic (instore) en Grasnapolsky.

The Miseries - The Miseries (Excelsior, 27-03)
1 minuut en 39 seconden duurt Skinflint slechts, de jachtige opener van de 12van3voor12-sampler en dat is precies goed. De felle garagepunk van The Miseries pakt je 99 tellen dermate beet, dat je daarna alleen maar naar meer kunt smachten. De band van Tim Knol gaat je dat onder meer op Noorderslag even puntig en hard laten horen: "Je krijgt 25 minuten lang een keiharde show, het is de perfecte muziek om lekker naar de klote te gaan. Ik zou niet weten waarom je niet zou komen kijken." Laat je niet misleiden door Knols songwriter-wortels, op LGW en ITGWO hoorden we daar niets van terug en hij ragt al heel wat langer met drummer Kees Schaper en gitarist Melle Boersma.

Kovacs - Shades Of Black (Warner Music, april)
Een doorbraak uit onverwachte hoek: ze had natuurlijk al wel een 3FM Megahit op zak, maar Sharon Kovacs stond toch maar ineens op Lowlands. Sterker; My Love was de enige release die uit was. Maar de Eindhovense zangeres maakte het in een volle Bravo wel helemaal waar met een duistere, filmische show van grote proporties. Knap, heel knap. Warner heeft grootse plannen met haar debuutalbum Shades Of Black en de eerste Duitse shows zijn al geboekt. Oscar Holleman tekent voor de productie en in april komt die eerste plaat uit. Sharon heeft er zelf alle vertrouwen in en de 12van3voor12-selecteurs ook op basis van het vertoonde op Lowlands en ITGWO, die grootse jazzpop-sound en vooral: die stem!

Jacco Gardner - TBC (Excelsior, 01-05)
We zeggen het eerlijk: de albumtitel is nog onduidelijk en we hebben 'm ook nog niet door en door kunnen beluisteren. Toch mag die tweede plaat van Jacco Gardner, opvolger van het 3voor12 Award-winnende Cabinet of Curiosities, niet ontbreken in deze lijst. De Noord-Hollander zat het laatste jaar meer in Amerika dan hier en bouwde een eigen studio in Zwaag, waar de nieuwe plaat in december al gemasterd is. Je moet denken aan iets meer uitgesponnen, meer spannende liedjes, die live in dB's al voorzichtig richting krautrock opschoven. Gardner geniet van "de contrasten tussen creepy en kinderlijk" en belooft: "de nieuwe plaat wordt duisterder dan de vorige, minder klavecimbels". Ook hier geldt: we gaan het zien op Eurosonic.

6 januari
Rimer London - Close My Eyes EP (Magnetron)

10 januari

Cookachoo - Lou Lou Lou Lou Lou (PIAS)
The Fruitmachine - Warhead Guided Missile

12 januari
Drive By Wire - The Whole Shebang (My First Sonny Weissmuller/Konkurrent)

16 januari

Sven Hammond - The Usual Suspects
Jasper Blom Quartet - Audacity

17 januari
Canvas Blanco - Call Me Lucky Fat Or Skinny

19 januari
Afterpartees - Glitter Lizard (Excelsior/V2)
The Indien - Cologne (EP)

21 januari
Julien Mier - Out of The Cloud (Cascade Records)
Sir James - My Love The Drunk (Eigen beheer)

22 januari

Sue the Night - Mosaic (Eigen beheer/Sounds Haarlem Likes Vinyl)

23 januari

Palio Superspeed Donkey - A Funny Sunrise (TopNotch/Universal)

26 januari
David & The Circumstances (Elevate Records/Bertus)

30 januari
John Coffey - The Great News (V2)
Mister and Mississippi - We Only Part To Meet Again (V2)
PHOS - Never Obsolete
TANK86 - OBEY (Lighttown Fidelity/Rising Magma)
Klarälven - EP II
Rosco X Hayzee = Deux Deux (Patta)
Orange Maplewood - Just Another Fairytale (DGR)

2 februari
Snowapple - Illusion

6 februari

Smutfish - Trouble (Excelsior/V2)

8 februari
Black Sun Empire (& State Of Mind) - Until The World Ends (Black Out/Full Spectrum)

9 februari
Homemade Empire - First Trees (Subroutine)

13 februari

Mr. Polska - $NOLLER (Nouveau Riche)
Racoon - All In Good Time (PIAS)
Roosbeef - KALF (BERT)
Janne Schra - Ponzo (V2)
Ntjam Rosie –  The One (Gentle Daze Records)

20 februari
Gingerpig - Ghost On The Highway (Suburban)

23 februari
Carach Angren – This Is No Fairy Tale (Seasons Of Mist/Bertus)
My Blue Van - Hush (My Blue Van Music/Suburban)

27 februari

The Black Marble Selection - Under Her Spell (V2)
zZz - Juggernaut (Excelsior/V2)

2 maart
Frits Wentink - Rarely Pure, Never Simple (Wolf Music Recordings)
Kjeld – Skym (Hammerheart Records/Bertus)
Ebbo Kraan - Aletta EP (RWINA Records)

4 maart
Audio Adam - Moving Down The Grey Line

6 maart

Swinder - Swinder (Excelsior/V2)

7 maart
CUT_ - TBA (/Full Spectrum)

10 maart

Diouff - O Mijn God (/Full Spectrum)

13 maart
Douwe Bob - Can't Slow Down (Universal)
Roy Santiago - Devotion (Morning Coffee/PIAS/Rough Trade)

19 maart
La Corneille - I Was A Bird

20 maart
Alamo Race Track - Hawks (Excelsior/V2)
Alasca - TBC (King Forward Records)

27 maart

The Miseries - The Miseries (Excelsior/V2)
Red Vultures - Damn Pretty (Eigen beheer)
SKIP&DIE - Cosmic Serpents (Crammed Discs)
The Afterveins – Showers (Elevate/Bertus)

30 maart
Broken Brass Ensemble - Brasshopper (Goomah/V2)

2 april
Rats on Rafts - TBC (Kurious Recordings/Subroutine)

3 april
Kovacs - Shades Of Black (Warner)

6 april

Arling & Cameron – Good Times (Bertus)

17 april
Anne Soldaat - TBC (Excelsior/V2)
GOSTO - TBA (/Full Spectrum)

1 mei
Jacco Gardner - TBC (Excelsior/V2)

DATUM NOG ONDUIDELIJK
Jacob de Greeuw - soloalbum in 2015
Jiggy Dje - Het Grote Zoekplaatje
Extince - Album (TBC) (TopNotch/Universal)
Maydien - TBC (midden februari)
Bombay (Show Pig) - TBC (voorjaar)
Sticks & Henning - Jemoeniemoelukdoenomnix (Fakkelteitgroep)
Weval - TBC (Kompakt/NEWS)
Sevadaliza - The Suspended Kid (EP)
Mountain States - EP (februari)
Applescal - TBC (Atomnation/Full Spectrum, april)
Birth of Joy - Live In Rennes (Suburban, april)
My Baby - TBC (Embrace, maart)
Belmer (aka footwork dj 618) (Magnetron, maart)
Donnie - TBC mini-album (Magnetron, maart)
Vic Crezee - TBC EP (Magnetron)
Comtron - TBC EP (Magnetron)
Lucas Hamming - TBC EP (PIAS, begin maart).
Causes - TBC EP (PIAS, voorjaar)
The Vs - Sudden Death Suite (2419)
Sumera (Warner)
MakeBelieve (Warner)
Dillenburg (Warner)
Digitzz - EP 3 (TBC) (TopNotch/Universal)
Jayh - Album (TBC) (TopNotch/Universal)
Destine - TBC, mei

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12