Mister and Mississippi: "Als we dit spelen, voel ik dat mijn moeder er is”

We Only Part To Meet Again staat nu op de Luisterpaal en is dieper en orkestraler na bewogen jaar

Tim van der Steen ,

We Only Part To Meet Again is de opvolger van het titelloze debuut van Mister and Mississippi, waarmee zij onder meer een Edison in de wacht sleepten. De tweede langspeler staat weer vol mooie liedjes, maar heeft een voller, bombastischer geluid. Voor het eerst wordt de band ondersteund door strijkers en blazers. We spreken met zangeres Maxime Barlag over de nieuwe plaat, aan de vooravond van de release in TivoliVredenburg. We Only Part To Meet Again is vast op de Luisterpaal te beluisteren.

Het debuutalbum, vol breekbare indiefolkliedjes, leverde Mister and Mississippi veel erkenning en talloze shows op, waaronder een ticket naar Texas voor SXSW, het grootste showcasefestival ter wereld. Het succes bracht Mister and Mississippi naar steeds grotere podia. Gaandeweg realiseerde de band zich dat de liedjes soms wat aan kracht missen en pakte het daarom op de opvolger groter aan. Mister and Mississippi stond dit jaar voor de derde keer op Eurosonic Noorderslag. Voor het eerst ondersteund door strijkers en blazers presenteerde de band veel materiaal van het nieuwe album, dat 30 januari bij V2 verschijnt.

"Ik heb de dood van mijn moeder nu een plek gegeven"
De muziek van Mister and Mississippi drijft op sfeer, dat is ook hoe de nummers worden geschreven. Eerst zet de band een geluid neer en wanneer dit een bepaald gevoel oproept volgt de tekst. Het leeuwendeel van de teksten is van de hand van zangeres Maxime Barlag. De uitzondering is For Us To Remember: “Toen Samgar die hoorde zei hij: ‘Ik voel hier iets bij, mag ik deze schrijven?’ In Between en Filthy Youth schreven we nog samen, maar toen kwamen we er ook achter dat vanuit twee perspectieven schrijven niet goed werkte.”

Titelsong We Only Part To Meet Again is een eerbetoon aan de moeder van Maxime, zij overleed in januari 2014. “We speelden het nummer voor het eerst in Amstelveen met veel vrienden en familie in de zaal, toen moest ik heel erg huilen. Sindsdien heb ik het een plek gegeven, nu wil ik mijn verhaal vertellen en het publiek er in betrekken. Toen we het nummer in Rotown speelden, kwam er een man naar mij toe die zei: “Wil je mijn vrouw niet zo laten huilen.” Zij legde vervolgens haar hand op mijn schouder en bedankte mij.” Ik ben niet gelovig, maar als we We Only Part To Meet Again spelen heb ik het gevoel dat mijn moeder er is.” 

Thematiek over worstelen met drugsverslaving of depressie
Op deze tweede plaat klinkt Mister and Mississippi iets minder folky dan op de eersteling. Daar komt een dieper, orkestraler geluid voor terug. Net als op de vorige plaat beginnen de nummers vaak ingetogen, om pas tegen het einde open te breken. Ook tekstueel gaat We Only Part To Meet Again dieper. “Het maken van een tweede plaat is spannend omdat je niet zeker weet of je nog met elkaar op één lijn zit. Gelukkig was de sfeer er in de oefenruimte nog steeds, we konden alle vier ons verhaal kwijt op We Only Part To Meet Again.” De thematiek van de nummers verschilt sterk. Zo gaat Nocturnal bijvoorbeeld over een vriend die worstelt met drugsverslaving. Southern Comfort schreef Barlag voor haar vriendin, omdat ze trots was dat deze een depressie had overwonnen.

Aanstaande donderdag viert Mister and Mississippi de release van We Only Part To Meet Again in een uitverkocht TivoliVredenburg. Hierbij zijn de strijkers en blazers ook aanwezig, maar dat is nog geen uitgemaakte zaak voor de toekomst. “Bij grote en belangrijke dingen zijn ze erbij, maar het is ook belangrijk om met zijn vieren een goede show neer te kunnen zetten. Bij de opnames kwamen de strijkers en blazers er ook pas op het laatst bij. Het is iets extra’s, maar je moet ze niet missen als zij er niet zijn. We zijn met Mister and Mississippi begonnen met huiskamerconcerten. In februari doen we nu een tour met allemaal instore sessies, helemaal akoestisch. We vinden het heerlijk om in een intieme setting te spelen. De samenzang is mooi en er is heel direct contact met het publiek.” 

De komende tijd krijgt de band het ook druk. Er zijn al data bekend voor Zwitserland, België en Duitsland. “In Duitsland gaat het erg goed, daar hebben we binnenkort ook belangrijke dingen staan voor radio en televisie, verder komen we uit in Oostenrijk en Zwitserland. Frankrijk heeft op Eurosonic ook interesse getoond, maar dat is nog niet concreet.”