Nieuw album Mister and Mississippi in januari: "Af en toe kneiterhard over de kop" Nieuw album Mister and Mississippi in januari: "Af en toe kneiterhard over de kop"

Eerbetoon aan overleden moeder van zangeres Maxime Barlag

, Timo Pisart

Nieuw album Mister and Mississippi in januari: "Af en toe kneiterhard over de kop"

Eerbetoon aan overleden moeder van zangeres Maxime Barlag

Timo Pisart ,

Metalriffs op het nieuwe album van Mister and Mississippi?! Het tweede album van de succesvolle Utrechtse band werd vandaag aangekondigd met een korte trailer, die van fluisterend zacht tot kei- en keihard gaat. We Only Part To Meet Again komt op 30 januari uit en bevat een eerbetoon aan de overleden moeder van zangeres Maxime Barlag, maar ook Sigur Ros-outro's, keiharde gitaren en… Street Fighter? Roosmarijn belde vanavond in 3voor12 Radio vast met gitarist Danny van Tiggele: "We waren niet van de arcadekast af te slaan!"

Met hun titelloze debuutalbum uit begin 2013 oogstte Mister and Mississippi meer succes dan ze hadden durven dromen: ze wonnen een Edison, scoorden een 3FM Megahit, verkochten de grote clubpodia van Nederland uit, tourden uitgebreid door Europa en speelden op 's werelds grootste showcasefestival, SXSW in Austin, Texas. Vandaag kondigt het Utrechtse viertal een opvolger aan: We Only Part To Meet Again. De plaat zal op 30 januari 2015 het levenslicht zien. "Het wordt echt een stap verder", aldus gitarist Danny van Tiggele. "Het album is rijker gearrangeerd met strijkers en blazers, je hoort de bagage van het live spelen, we hebben meer ballen gekregen en de teksten zijn persoonlijker."

Meer ballen? Dat kun je wel zeggen: de band werd bekend met een niet al te zware kruising tussen moderne folk en postrock a la Sigur Ros, maar in de teaser voor het nieuwe album zie je hoe gitarist Tom Broshuis een bijzonder snelle en vooral harde metalriff speelt. Of is dat een grapje? Van Tiggele lacht: "Ja, eigenlijk wel. Tom heeft vroeger heel veel metal gespeeld, we waren aan het filmen hoe hij een stukje aan het pielen was. Maar dit soort sounds komen wel degelijk op het album. Af en toe gaan we echt kneiterhard over de kop." Het album gaat alle kanten op, denkt Van Tiggele. "Er staat een akoestisch liedje op dat overgaat in een ontzettend psychedelisch stuk met een gitaar bomvol delay-sweeps, een keihard outro en een slotnummer met niets dan strijkkwartet."

Maxime Barlag van Mister and Mississippi

Maxime Barlag van Mister and Mississippi

Het album We Only Part To Meet Again is vernoemd naar het gelijknamige liedje. Zangeres Maxime Barlag schreef het voor haar moeder, die begin dit jaar is overleden. "Het leek ons heel mooi om het album ook zo te noemen, en het nummer aan haar op te dragen. We hebben het bovendien in een klein zinnetje in het boekje gezet, maar het is niet per se het overkoepelende thema van het album. De liedjes vertellen echt verschillende verhalen."

Het album werd, net als het titelloze debuut, opgenomen met producer Reyn Ouwehand, dit keer in circa 15 dagen in augustus van dit jaar. In de studio vonden ze ook een onverwachte inspiratiebron: Street Fighter. "Ha! Reyn had net voordat we begonnen met de opnames een arcadekast gekocht waar 2300 games in zitten. We waren er niet van af te slaan!"

We Only Part To Meet Again verschijnt op 30 januari en wordt 29 januari gepresenteerd in Tivoli Vredenburg.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12