Al 90 aangiftes van gestolen telefoons bij Slipknot in de HMH

"Meestal werken daders niet alleen"

Sjoerd Huismans ,

Roosmarijn belde in 3voor12 Radio gisteren met Kevin, wiens telefoon gejat was tijdens het concert van Slipknot, zondag in de Heineken Music Hall. Hij was niet de enige: van tientallen mensen werd de telefoon gestolen tijdens het optreden. Heeft Kevin zijn telefoon al terug? En hoe staat het verder met het politie-onderzoek? In elk geval ligt het aantal aangiftes bij de politie nu al op 90 en zit een opgepakte verdachte nog steeds in voorlopige hechtenis.

Gisteren waren er pas een paar aangiftes binnen bij de politie, maar daar is snel verandering in gekomen. Woordvoerder Esther Izaks van de politie Amsterdam: "Naast die enkele aangifte hadden tientallen mensen zich wel gemeld bij de HMH. Maar nu zijn er al 90 aanmeldingen binnen bij ons. Van de 33 telefoons die de aangehouden verdachte bij zich had is meer dan de helft teruggegeven. Van vijf andere telefoons die nog niet terug zijn bij de eigenaar, weten we wel van wie ze zijn. Bij een groot deel van de aangiftes hebben we nu nog geen telefoon.”

Georganiseerd
Eén 37-jarige verdachte werd door een beveiliger van de HMH in zijn kraag gegrepen en bleek dus 33 telefoons in een tas te hebben. Hij zit nog steeds in voorlopige hechtenis. "De Officier van Justitie gaat nu bepalen wat er met hem gaat gebeuren." De politie is nog geen andere verdachten op het spoor, maar gaat uit van een georganiseerde groep. "Waarschijnlijk zijn de andere daders al voor het einde van het concert naar buiten gegaan, toen de buit binnen was. Meestal werken daders niet alleen. Bij de Gay Pride anderhalf jaar geleden werden bijvoorbeeld ook honderden telefoons gejat. Het is grijpen wat je grijpen kan, en de buit zo snel mogelijk weer verhandelen. Het is nog lastig om deze zaak te beoordelen – er is pas één verdachte aangehouden – maar vaak gaat het wel om georganiseerde groepen.” Naast de Gay Pride is er nog een voorval uit het recente verleden: op Indian Summer werden in 2013 maar liefst 240 telefoons gestolen. De acht Roemenen die achter de roof bleken te zitten kregen allen celstraffen

"Ik denk dat het een bende was"
Kevin, die gisteren over het voorval en het concert vertelde in 3voor12 Radio, heeft zijn telefoon nog altijd niet terug. "Ik ben vandaag naar het politiebureau geweest. Een vriend waarmee ik naar het concert was, Ron, heeft zijn telefoon teruggekregen, maar ik helaas nog niet. De telefoon van Ron zat dus in de rugtas van die verdachte, maar die van mij helaas niet. ’We hopen dat we hem terugvinden’, veel meer dan dat kon de politie mij niet vertellen. Ik heb nog een beetje geprobeerd te vissen, maar ze konden mij ook niks vertellen over de identiteit van de daders. Ik denk dat het een bende was, het zou mooi zijn als die helemaal wordt opgerold.”

Kevin heeft vandaag bij de politie aangifte gedaan. "Misschien kan ik via de verzekering een nieuwe telefoon krijgen. Dat zou fijn zijn, want het is natuurlijk niet goedkoop. Mijn telefoon is verzekerd, maar alleen tegen diefstal met geweld. Dat is eigenlijk gebeurd - ik heb ook een wond op mijn elleboog. Ik stond net buiten de moshpit en werd in mijn rug geduwd. Bij die vriend van mij hetzelfde verhaal. Je krijgt in een moshpit natuurlijk vaker een duw, maar ik merkte meteen dat er nu echt iets aan de hand was." Heeft hij er nog wat vertrouwen in? “Eigenlijk niet echt. Hoe langer het duurt, hoe kleiner de kans dat het nog gaat lukken.”