Tien tips voor Grasnapolsky 2015

Heel veel nieuwe muziek op het winterfestival

Cécile van Wijnsberge ,

Op het terrein van het imposante Radio Kootwijk vindt dit weekend de vijfde editie van Grasnapolsky plaats, voor de tweede maal op deze bijzondere locatie. Op de line-up van het festival midden in de Veluwse velden vind je een mix van indie, singer-songwriters, elektronica, oude bekenden en nieuwe ontdekkingen. Tien tips van de redactie.

Falco Benz (vrijdag 00.00 Landal Atrium (dj-set), zaterdag 21.45 Lange Golf)
Falco Benz komt het Grasnapolsky-publiek liefst twee keer blij maken met zijn cocktailparty-house, zowel tijdens zijn dj-set op de vrijdag als live op de zaterdag met zijn analoge synthesizers en drumcomputers. Beide sets worden sowieso een feestje. De 12van3voor12-genomineerde producer onthult dit weekend ook nog eens nieuw materiaal, zoals de tracks die hij maakte met Nuno Dos Santos en Emil Landman. 

Alexi Lalas (zaterdag 13:15 Lange Golf)
Alexi Lalas heeft thuisstad Utrecht al volledig overtuigd, hij won vorig jaar de 3voor12/Utrecht Award voor de meest veelbelovende act. Nu de rest van het land (en de wereld) nog. Verwar hem niet met de roodharige Amerikaanse profvoetballer-annex-rockmuzikant met dezelfde naam, waarmee multi-instrumentalist Rinse Visser zijn Spotify-pagina moet delen. De Alexi Lalas die zaterdag te zien is op Grasnapolsky maakt lo-fi gitaarsongs, geïnspireerd op Kurt Vile en Bradford Cox.

 IX (zaterdag 15.10 Annex B)
Marnix Dorrestein heeft al vele malen op de Nederlandse poppodia gestaan als gitarist voor Über-Ich, Jett Rebel en Herman van Veen. IX (zegge: “iks”) is zijn eerste uitstap als soloartiest, en net als collega en schoolvriend Jett Rebel bevindt hij zich in het extravagante, flamboyante en exotische deel van het popmuziekspectrum. Denk MGMT en Vampire Weekend, catchy hooks en kekke looks.

Janne Schra (zaterdag 18.30 Lange Golf)
Janne Schra is een van de oude bekenden die op Grasnapolsky nieuw werk aan het publiek introduceren, net als Roosbeef, Fresku en Roald van Oosten (ex-Caesar). Na een aantal geslaagde try-out shows wordt nieuw album PONZO! op Grasnapolsky officieel gepresenteerd. Het album heeft Janne thuis opgenomen samen met Torre Florim (De Staat). De opdracht was om dit keer een optimistische en zelfs dansbare plaat te maken, in tegenstelling tot de melancholie van haar titelloze solodebuut. Afgaande op zonnige single Everything I Do Ooh Ooh is dat prima gelukt.

Fresku (zaterdag 20.00 Lange Golf)
Rapper Fresku heeft met zijn eerste twee albums Fresku en Maskerade al ruim zijn plaats in de Nederlandse hiphop Hall of Fame verdiend, en voor deze zaterdag belooft hij alvast wat tracks van zijn langverwachte derde. Fresku combineert absurdisme en humor met oprechte openhartigheid en emotie, en doet alles met overtuiging en energie. Voor zijn nieuwe album werkt hij samen met Teemong, naast muziekproducent ook regisseur van videoclips en bizarre sketches die ze samen maken.

Julien Mier (zondag 16.35 Korte Golf)
We tipten hem vorige maand al als een van de meest veelbelovende albums dit voorjaar, de nieuwe van Nederlandse beatknutselaar Julien Mier. Inmiddels is Out of the Cloud uit en inderdaad, hij is heel erg fijn. Out of the Cloud is een kunstzinnige en atmosferische collage van natuurgeluiden en verknipte instrumenten, met invloeden uit het werk van Flying Lotus en Bibio.

Klangstof (zondag 16.50 Annex B)
Als meerdere bandleden van Klangstof je bekend voorkomen is dat geen toeval: Moss-bassist Koen van de Wardt is de frontman van dit zijproject, waarvoor hij tevens Moss-collega’s Finn Kruyning en Michiel Stam heeft gerekruteerd. Klangstof is dromerig maar ook dansbaar, indietronica meets gitaarpop, met een flinke scheut van Radioheads OK Computer.

The Miseries (zondag 18.00 Paardenschuur)
Tim Knol kennen we natuurlijk van zijn mooie liedjes op akoestische gitaar. Er huist echter een punkziel in de singer-songwriter, en die kan hij nu eindelijk naar buiten laten met powerpopband The Miseries. De songs zijn kort, slim, fel en hartstikke lekker. Niet voor niets zijn The Miseries net als Falco Benz uitgeroepen tot 12van3voor12 talent voor 2015. Live beloven de heren een keiharde en energieke show, want zoals ze zelf al zeggen is The Miseries “de perfecte muziek om naar de klote te gaan."

Arrivals / Departures (zondag 18.55 Korte Golf)
Arrivals / Departures is een van de meer mysterieuze acts op Grasnapolsky dit jaar, met slechts één track op Soundcloud en de belofte van een aankomend album met als titel The Consolation Archive. Eerste single Conquer Death heeft inderdaad iets troostrijks. Het klassieke instrumentarium bestaande uit piano, vibrafoon, cello en klarinet begeleidt de breekbare stem van Odilo Girod. Samen met Maurits de Lange (beide ex-Coparck) maakt hij sfeervolle songs op het kruispunt tussen filmische soundtracks, klassieke muziek en pop.

Alamo Race Track (zondag 20.00 Lange Golf)
Alamo Race Track is al jaren een gekoesterde naam in het Nederlandse indielandschap. In maart komt de band dan eindelijk met de opvolger van Unicorn Loves Deer uit 2011, vierde album Hawks. In de tussentijd heeft de band zich bezig gehouden met het maken van muziek voor theater- en dansvoorstellingen, maar Hawks is boven alles een bandplaat geworden, meer lo-fi dan zijn voorgangers, en met meer elektronica. Eerste single Young Spruce and Wires is een intrigerende track met een refrein zonder woorden.