ESNS15: Frisse hiphop op Noorderslag, het kan dus wel

'Broeder!' 'LIEFDE!'

Sjoerd Huismans ,

'Dit jaar staan we in elk geval niet tegelijk geprogrammeerd met de Pop Prijs. En we staan in een pakketje met SBMG, Bokoesam en Cho, dat is meteen al heel anders.' Broederliefde heeft er vertrouwen in dat het dit jaar wél gaat lukken op Noorderslag. Want die show vorig jaar met hooguit tien man in de zaal: dat is een rapgroep met miljoenen views op YouTube natuurlijk onwaardig. Hoe vergaat het ze dit jaar?

'Dit hadden we nog nooit meegemaakt,' zei Sjaf van de Rotterdamse rapgroep Broederliefde afgelopen week tegen 3voor12. Ze hadden van tevoren nog nooit van Noorderslag gehoord, maar wel was ze verteld dat het iets belangrijks was. Noorderslag staat ook niet bekend als festival voor de nieuwe rappers, en dat werd vorig jaar tijdens de show van Broederliefde weer eens pijnlijk duidelijk. Zij konden toen rekenen op een nagenoeg lege zaal.
 
Dus wat doe je dan? Noorderslag zette dit jaar vier van de allerfriste rapacts van Top Notch in één pakketje in de Binnenzaal. De Sawtu Boys Money Gang (SBMG) is als eerste aan de beurt. SBMG dropte afgelopen herfst een sprankelende mixtape Money En Gang En die het tot Album van de Week schopte bij 3voor12. Dit jaar behoren ze tot de 12van3voor12. Van alle rapacts op de bill vanavond geven ze de meest verlegen performance. SBMG krijgt het feestje dus nog niet echt aan, maar het moet gezegd: het begint lekker druk te worden in de Binnenzaal. ‘Kom Hier Staan’ aan het begin doet het lekker, heerlijk schunnige hit ‘Oeh Na Na’ wordt zowaar meegezongen en de trage, diepe beats van afsluiter ‘Wie Ben Jij’ zorgen ervoor dat de heupen voorzichtig worden losgeschud.
 
Toch weet Bokoesam beter hoe je zoiets aanpakt. Hij eist bij opkomst al dat het publiek dichterbij komt staan en zweept de zaal vakkundig op. Ook Bokoesam geldt als goede bekende door de EP Nog Nooit Meegemaakt die hij afgelopen juni dropte bij Top-Notch. Met natuurlijk hitje '10 Kleine Meisjes', bijna net zo schunnig en aanstekelijk als ‘Oeh Na Na’. Dat snellere liedje met een soort N.E.R.D. vibe valt lekker, maar het is de harde trapbeat van ‘Infrarood’ die het uiteindelijk definitief doet voor Bokoesam. Ook Ronnie Flex en Idaly staan dan al op het podium en de party is aan. Het is op dit moment zowaar écht druk te noemen in de Binnenzaal.
 

Helaas kennen de mensen Cho, die als volgende aan de beurt is, nog minder goed. Toch is deze Amsterdammer de man die momenteel het meest in het middelpunt van de belangstelling staat door de track ‘Misschien Wel Hè?’ die hij vorige maand uitbracht. Die hit werd een bescheiden internetmeme, en ook Cho zelf kan het niet laten hem gewoon in te koppen. 'Ze noemen me wel de grootste hiphopbelofte van Nederland,' is zijn voorzet. Misschien wel hè!, samplet de dj terug. Verder serveert Cho vooral wat rauwere rap - denk aan Sloddervosgang-anthem ‘Zeg Me’ en ‘Workshop’. Uiteraard komt Bokoesam voor die laatste track terug het podium op.

En dan is het de beurt aan Broederliefde om zich te wreken voor vorig jaar. Helaas, geloof het of niet, is het alweer wat leger geworden in de Binnenzaal. Ach ja, vergeleken met vorig jaar is het een topdrukte. En laat het maar aan Broederliefde om er een feestje van te maken. Vorig jaar lukte dat zelfs zonder publiek. De tunes hebben ze in elk geval: de dancehallbeat in de keiharde track ‘Shisha & Liqa’ krijgt het publiek aan het dansen, hetzelfde geldt voor het humoristische scheve schaats-lied ‘Allemaal Hetzelfde’. Maar er is natuurlijk maar een afsluiter denkbaar: het in het Kaapverdiaans gezongen ‘Labanta’ (de roots van leden Emms en Jerr liggen op de Kaapverdische Eilanden). Een heerlijk zomers nummer en hun grootste hit - Spotify stelde zelfs een fraudeonderzoek in omdat de track op de eerste dag al 100.000 keer werd afgespeeld. Vanavond krijgt het liedje nog wat extra sfeer, omdat op verzoek van Broederliefde alle lichten in de zaal uit gaan.

En dan durft de groep het aan. 'Wij schreeuwen Broeder!' Vorig jaar was een pijnlijke stilte het enige antwoord van de zaal. Daar gaan we weer. “Broeder!”, schreeuwen de vier op het podium.

“LIEFDE!”