Nee, eigenlijk hadden de jongens van Broederliefde nog nooit van Noorderslag gehoord, maar ze hadden wel begrepen dat het een belangrijk en groot evenement was, en ze waren van plan te gaan knallen. Drie, vier uur onderweg vanuit Rotterdam naar de Oosterpoort, wat motiverende woorden van hun boeker in de kleedkamer, en dan het podium op. “Er waren wel wat mensen in de zaal, maar het viel meteen op dat die vooral in de dertig en veertig waren”, zegt Sjaf, een van de vier rappers van de groep. “Heel anders dan we gewend zijn. Normaal staan mensen vooraan, zingen ze mee en springen ze, nu gingen er steeds meer mensen weg. Dit hadden we nog nooit meegemaakt. ‘Vallen we zo door de mand?’, dachten we. We keken elkaar aan en besloten: dit gaat ons niet breken, we maken er ons eigen feestje van in de zaal.”
ESNS15: Broederliefde in de herkansing: topjaar na Noorderslagflop
Rotterdammers scoorden grote YouTube-hit met Kaapverdiaans rapnummer
De Rotterdamse rapgroep Broederliefde tekende een jaar geleden voor een van de meest opmerkelijke optredens van Noorderslag. Of eigenlijk: juist een van de minst opgemerkte, want de zaal was zo leeg dat de groep uiteindelijk maar besloot het feestje in de zaal te vieren. En dat terwijl de groep miljoenen views op YouTube scoort. Aanstaande zaterdag is Broederliefde in de herkansing. “Dit hadden we nog nooit meegemaakt.”
Ze zeggen wel eens: een optreden op Noorderslag kan een act maken of breken. In het geval van Broederliefde geldt geen van beide: simpelweg niemand heeft ze daar gezien, op onze verslaggever na. En met het jaar van de Rotterdammers is het helemaal goed gekomen. Driekwart jaar later zitten Sjaf en collega-rapper Mella rustig bij het voetbalveldje aan de kop van stadion Het Kasteel in Rotterdam Spangen. Het is zo’n betonnen veldje, niet erg romantisch, maar perfect voor de technische straatvoetballer. Ze hebben er honderden keren gezeten. Telefoon erbij, beetje lachen, elkaar teksten laten zien. Maar de afgelopen anderhalf jaar werd het ineens menens. Er was een uit de hand gelopen EP (Gevoelig Feestje, maar liefst negen tracks) op Top-Notch, een volle agenda en een zomerhit: Labanta, nota bene een Kaapverdiaans nummer dat dik 2,5 miljoen keer gestreamd werd op YouTube. Kees de Koning vertelde 3voor12 onlangs zelfs dat Spotify een week nadat het nummer uitkwam een onderzoek startte om te checken of de rappers nu echt zo populair waren. “Ze wilden een fraudeonderzoek instellen omdat het nummer al op de eerste dag 100.000 keer afgespeeld was. Dat geloofden ze niet, dus we hebben moeten bewijzen dat ze op YouTube net zo populair zijn.”
Hier op het veldje begon het allemaal toen Emms, een van de jongens uit de vriendengroep, begon te rappen. “Het was de tijd dat Winne en U-Niq het hoogste niveau waren in Rotterdam, tegen hen keken we op”, vertelt Mella. “Ik had een oudere broer, die luisterde ook wel naar Opgezwolle.” Sjaf: “En je had Hef, die rapte over dagelijkse dingen, over chillen in het trappenhuis, over vrouwen. Op een gegeven moment lekte onze track Maluku, en ineens begon het te lopen. Het was de Blackberry-tijd, iedereen stuurde elkaar die tracks, totdat FunX het ineens begon te draaien en we dachten: wow, dit zou zomaar iets kunnen worden.” “Ik was in die tijd nog helemaal niet serieus aan het rappen”, zegt Mella. “Ik had mijn eigen groepje waarmee ik optrad op tienerfeesten in de Hooiberg, hier vlakbij. Ik weet niet eens meer hoe ik überhaupt op het idee kwam te rappen. Nu is alles heel anders, veel serieuzer.”
Het echte succes kwam dus met Labanta, een track die viral ging op YouTube en Spotify. Broederliefde reisde voor Labanta af naar de Kaapverdische Eilanden, een paradijs ten westen van Afrika en de thuisbasis van Broederliefde-leden Emms en Jerr. Mella: “Zij zijn daar opgegroeid en hebben er veel familie. Emms komt uit de hoofdstad, Jerr van het kleinere eiland Sao Vicente. Wij gaan ook veel om met Cabo’s. We hebben allebei een Kaapverdiaanse vriendin, mijn zoon is dus half Kaapverdiaans. Het was voor ons echt een avontuur om daar die clip te schieten. Je hebt er mooie gebieden en echte ‘started from the bottom’ plekken, waar op straat kleding gewassen wordt en eten klaargemaakt wordt. En als het kon, zouden ze daar 24 uur per dag fietsen. Ze weten van geen ophouden.”
Zo werd 2014 het jaar waarin Broederliefde ineens van alles van de wereld zag, te beginnen bij elk Nederlandse gat met een discotheek, van Drachten tot Veendam. Ze groeiden op in de Rotterdamse wijk Spangen, een gebied van een paar honderd vierkante meter, en eigenlijk zagen ze tot nu toe nauwelijks iets anders. Sjaf: “Als je de deur uit stapt, ga je een paar meter naar links, een paar meter naar rechts, binnen tien minuten ben je overal. Weinig mensen vertrekken echt uit de buurt. We hebben hier mooie dingen meegemaakt, minder mooie dingen ook, maar hoe dan ook ligt hier veel verleden. Vroeger was het een probleemwijk, en nog steeds zie je wel veel wantrouwen, en we zijn het wel gewend als er af en toe eens iets gebeurt. Maar met negativiteit proberen we ons zo min mogelijk bezig te houden. En nu rijden we ineens met de auto urenlang overal naartoe. We zijn zelfs op Terschelling geweest, in een soort kroeg vol met vakantie vierende jongeren.”
Hoewel de eerste kinderen in de Broederliefde-gelederen al geboren zijn, overheerst toch het jonge gevoel. Alle leden zijn net boven de twintig, en hun nummers gaan over dingen die jonge mensen bezig houden. Friendzone bijvoorbeeld gaat over het pikante verschil tussen gewone vriendschap en een flirt. In Allemaal Hetzelfde rappen ze dat iedereen vreemd gaat. Iedereen, jongens, maar zeker ook meisjes. Let ook op de kleine knipoog naar de rappers van Migos (Versace Versace), die met hun heel eigen flow niet alleen de Amerikaanse rapwereld op zijn kop zetten, maar kennelijk ook die van Broederliefde. Een paar liedjes na die flirterige ode aan het ‘vreemd gaan’, zitten de Broederliefdes ook gewoon op de blaren. In Twijfels durft het bedrogen vriendinnetje haar vriendje niet te laten gaan. “Als ik het bij hem had gedaan, dan had ie mij meteen laten gaan. En wie zegt dat het nooit meer gebeurt?”
Goed, populair bij de jongste doelgroep, dat is duidelijk. En die zal er ook dit jaar niet zijn op Noorderslag. Vorig jaar lukte het Broederliefde de hoofden omhoog te houden. Direct na afloop van hun mislukte show zijn ze vol de pit in gedoken bij The Opposites, die er met hun Pop Prijs winst debet aan waren dat iedereen wegliep bij hen. “Een beetje gek doen, de teleurstelling van ons af springen, dat is ook Broederliefde”, zegt Sjaf. “We hebben daarna ook nog even met Willem en Twan gesproken. Zij zeiden ook dat we het ons niet aan moesten trekken. Dit jaar staan we in elk geval niet tegelijk met de Pop Prijs. En we staan in een pakketje met SBMG, Bokoesam en Cho, dat is meteen al heel anders. We gaan onze beste tracks in een kwartiertje proppen.”