ESNS15: De Popprijs gaat naar Common Linnets!

Ilse Delange eerst 2e bij het Songfestival, nu 1e bij Popprijs

Tekst Willem van Zeeland, Foto's Jan Westerhof ,

De Popprijs 2014 is op Eurosonic Noorderslag toegekend aan The Common Linnets. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de act die volgens de jury verantwoordelijk is voor de beste bijdrage aan de Nederlandse popmuziek in het afgelopen jaar. Aan de Popprijs is een bedrag verbonden van 10.000 Euro.

Common Linnets, onder die naam nam Ilse Delange samen met Waylon deel aan het Eurovisie Songfestival. Met het nummer Calm After The Storm behaalden ze daar een knappe tweede plaats. Vlak na het Songfestival verlaat Waylon onder tumultueuze omstandigheden The Common Linnets. Maar Ilse Delange gaat door en slaagt er in, met gitarist JB Meyers aan haar zijde, het succes voort te zetten. Het album The Common Linnets is in Nederland de best verkochte plaat van 2014. De single Calm After The Storm is een nummer 1 hit in veertien landen, het album levert een gouden plaat op in Duitsland en Oostenrijk. Zestien jaar na haar debuutalbum World Of Hurt is Ilse Delange eindelijk internationaal doorgebroken en mag ze de Popprijs in haar zak steken.

Presentator Giel Beelen riep het publiek op om de traditionele bierdouche nu eens achterwege te laten. Dat kreeg hij niet voor elkaar, maar met zijn opmerking oogstte hij wel applaus van een deel van het publiek. Ilse Delange liet weten de bierdouche juist heerlijk te vinden en zei dat dit een moment was waar ze heel lang naar toe heeft gewerkt.

Sjoerd Huismans van 3voor12 zag de overwinning van The Common Linnets al aankomen: