ESNS15: Tien tips voor Eurosonic ESNS15: Tien tips voor Eurosonic

Onder meer Kiasmos, Talisco, James Bay en Jack Garratt

, Tim van der Steen

ESNS15: Tien tips voor Eurosonic

Onder meer Kiasmos, Talisco, James Bay en Jack Garratt

Tim van der Steen ,

Op Eurosonic Noorderslag is de kans groot dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Ga er maar aan staan, een paar honderd bands op tientallen podia. En dan zijn de onofficiële feestjes nog niet eens meegeteld. We hebben een poging gedaan om tien acts te selecteren die je in ieder geval niet mag missen.

James Bay
Hij gaat er dit jaar met de Critic’s Choice Award vandoor, een prijs die de critici vorig jaar aan Sam Smith gaven. James Bay opende in 2013 al voor The Rolling Stones, wij kennen hem vooralsnog vooral van Hold Back The River. De Britse singer-songwriter uit Hertfordshire bracht al enkele ep’s uit, maar komt als het goed is in maart met zijn debuutplaat: Chaos and the Calm. 

vrijdag 16 jan 21:50 - 22:35, Cathedral

Jack Garratt
Nog een Britse singer-songwriter. Jack Garratt speelt tijdens Eurosonic voor het eerst in Nederland, maar doet het al een tijdje goed op muziekblogs. De multi-instrumentalist speelt alles zelf, van mandoline tot trombone en drums, en schrijft al muziek sinds zijn twaalfde. In Nederland moet het balletje nog een beetje gaan rollen, maar sinds Zane Lowe hem tot next hype bestempelde gaat het in Groot Brittannië alvast hard.

donderdag 15 jan 22:15 - 23:00, Infoversum

Talisco
Ook voor het eerst in Nederland: Talisco, de band van Fransman Jérôme Amandi. Hun debuutplaat Run kwam uit in september. Van de eerste single Your Wish, een Milky Chance-achtig electropopliedje, zijn inmiddels al zo veel remixes gemaakt dat ze die op een album hebben gebundeld. Het is de eerste 3voor12 Single van de Week van het nieuwe jaar.

woensdag 14 jan 23:30 - 00:00, 3voor12 podium in Vera
donderdag 15 jan 00:15 - 01:00, @ Vrijdag

Years & Years
Emre Turkmen en Michael Goldsworthy ontmoetten elkaar via internet, een voorliefde voor Radiohead zorgde voor een klik. Olly Alexander is de leadzanger, hij kwam bij de band nadat Goldsworthy hem onder de douche hoorde zingen. De drie heren wonen in Londen en maken warme, live gespeelde electropop. Klinkt als disclosure, de debuutplaat moet dit jaar verschijnen.

donderdag 15 jan 22:15 - 23:00, Simplon

Jake Isaac
Een singer-songwriter uit Londen. Hij maakt een blend van soul, pop en een beetje folk. De warme soulstem van Isaac klinkt wat als John Legend maar de muziek klinkt een stuk oprechter. Hij mocht openen voor Paloma Faith en stond in juni op Glastonbury. Toen bracht hij ook zijn ep War Child uit.

Woensdag 14 jan 22:30 - 23:00, 3voor12 podium in Vera
Donderdag 15 jan 21:45 - 22:25, Groninger Forum  

Ibeyi
Ibeyi bestaat uit de jonge Frans/Cubaanse tweelingzussen Naomi en Lisa-Kaindé Diaz. Ibeyi zingt in het Engels en Yoruba, de cultuur van hun vader: de Cubaanse percussionist Anga Diaz van Buena Vista Social Club. Ibeyi betekent tweeling in het Yoruba. De sound is minimalistisch, een blend van Afro Cubaanse ritmes en modernere beats. Invloeden van James Blake komen bijvoorbeeld op de track River duidelijk naar voren.

Donderdag 15 jan 22:50 - 23:35, Stadsschouwburg

Seinabo Sey
Dreigende pop-noir van Seinabo Sey, een Zweedse zangeres die pas sinds 2013 aan de weg timmert. Haar debuutsingle Younger kreeg de nodige aandacht. Onder meer van Kygo, die hem remixte en ermee op de eerste plaats van de Noorse hitlijsten belandde. In 2014 kwam haar ep For Madeleine uit, opgedragen aan haar moeder. 

Donderdag 15 jan 21:30 - 22:15, Grand Theatre

Shura
De Brits-Russische Shura bewees zich al op London Calling. Op papier klinkt het als de zoveelste kopie: zweverige synths, drumsamples en zuchtende zwoele zang, maar live blijft het goed overeind. Hun meest bekende track is Touch. Nieuwere tracks Just Once en Indecision klinken meer als ‘80s pop. Niet heel vreemd voor iemand die Madonna als grote invloed noemt.

Woensdag 14 jan 23:00 - 23:45, Grand Theatre
Vrijdag 16 jan 22:15 - 23:00, Simplon

Catfish & The Bottlemen
Dit viertal uit Noord-Wales brengt rechttoe rechtaan Britse indierock naar je radio. De sound die verantwoordelijk was voor het succes van The Kooks en Razorlight: gitaren en energie. Dat komt live ook prima uit de verf. Hun debuutplaat The Balcony is net uit in Amerika en 3voor12 album van de week.

Woensdag 14 jan 23:00 - 23:45, De Spieghel

Kiasmos
Multi-instrumentalist en Bafta winnaar Ólafur Arnalds en electropop muzikant Janus Rasmussen van Bloodgroup vormen Kiasmos. Het duo uit IJsland produceerde dit jaar een bijzonder warme technoplaat met veel klassieke piano akkoorden en hypnotiserende melodieën, die in verschillende jaarlijstjes opdook.  

Donderdag 15 jan 00:30 - 01:15, Grand Theatre

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12