ESNS15: Tien tips voor Noorderslag ESNS15: Tien tips voor Noorderslag

Onder meer PAUW, Afterpartees, Weval

, Sjoerd Huismans

ESNS15: Tien tips voor Noorderslag

Onder meer PAUW, Afterpartees, Weval

Sjoerd Huismans ,

Natuurlijk moet je volgende week op Noorderslag eigenlijk de hele avond naar het 3voor12 Podium, met een diverse line-up van toffe artiesten als Ronnie Flex, Yuko Yuko en zZz. Mocht je toch van plan zijn eens te gaan kijken wat er verder nog te doen is in de Oosterpoort (mag hoor), hebben wij op chronologische volgorde tien tips uit de rest van het programma.

SBMG, Bokoesam, Cho en Broederliefde
Noorderslag is niet het festival van de hiphop. Dat werd vorig jaar weer eens pijnlijk duidelijk in de show van Broederliefde die compleet in het water viel. Tien man publiek stond er, maar evengoed was het een feestje. Dat kan dit jaar toch beter moeten ze gedacht hebben: met de matties van Boekoesam, Cho én SBMG (de laatste twee zijn dit jaar allebei 12van3voor12) erbij kan zo’n uurtje hiphop toch niet misgaan. Of zoals Hollandse Nieuwe van de Maand Cho het uitdrukte: “Het komt wel goed, we moeten het publiek dwingen om het te begrijpen.”

20:45 - 21:45, Binnenzaal

Sväva                          
Er moet in Friesland haast iets in het grondwater zitten, waardoor er zoveel uitstekende weidse sprookjesmuziek vandaan komt. Wordt Sväva de The Future’s Dust van dit jaar? Op basis van tot nu toe uitgebrachte liedjes zoals Halcyon Days en Flown zou dat zomaar kunnen. Denk Beach House, etc. De band wordt in de 2015-lijstjes van o.a. Noisey getipt, Noorderslag is dus een uitgelezen kans om het live te gaan bewijzen.

21:15 - 21:45, Kelder

Nouveau Vélo
Als je als band vanuit de Subbacultcha-hoek bij het beruchte minuutje DWDD uitkomt, doe je toch iets goed. Een ongemakkelijk interview met de host hoort er dan bij; het zijn nu eenmaal geen grote spraakwatervallen. Het Brabantse Nouveau Vélo kwam vorig jaar met een uitstekende titelloze plaat die zich ergens op het snijvlak tussen dromerige pop, kraut en post-punk bevindt. Of ‘healing pop’, zoals ze het zelf maar genoemd hebben. Ga vooral op de fraaie zweverige gitaarpartijen letten, bijvoorbeeld in single Turning Away. En pak die Le Guess Who? sessie erbij!

22:15 - 22:45, Kelder

Sevdaliza
Sevdaliza werd geboren in Iran, maar op haar vijfde vluchtte haar familie naar Nederland. Ze kwam in Rotterdam terecht en op haar 27e hoor je in haar R&B-muziek de grote stad ook wel terug. Ze bracht al muziek uit op Warp en stond op Pitch, Motel Mozaique en ADE. Sensuele zang en behoorlijk diepe beats vormen het fundament van haar muziek. Denk aan M.I.A. of een soort steviger versie van FKA twigs als referenties.

22:45 – 23:15, Binnenzaal

The Mysterons
Nog een psychedelische sixties band, maar het is nu eenmaal een populaire sound momenteel. Drie leden van Jungle By Night en Pauw-frontman Brian Pots spelen in The Mysterons, maar aan de show was dat op Into The Great Wide Open helaas nog niet af te zien. Nog wat onwennig en introvert was het, maar dat zou een half jaar later zomaar sterk verbeterd kunnen zijn. De liedjes hebben ze immers al, luister bijvoorbeeld eens naar het sterke Echoes. 

22:45 - 23:30, Marathonzaal

The Afterveins
Een Poprondeband, die het deze editie erg goed heeft gedaan, is The Afterveins. Ze rocken nog een stuk harder en dwarser dan psych-kompanen PAUW (zie hieronder) en dat is in binnen de Noorderslag line-up van dit jaar zeker geen onwelkome afwisseling. Dat is niet het enige wat The Afterveins doet, ook folk en wave-invloeden vinden hun weg in de muziek. Zo’n undergroundbandje als dit hoort natuurlijk in een kelder, en daar staat The Afterveins dan ook.

23:15 – 23:45, Kelder

PAUW
PAUW de meest geboekte en succesvolle band van de afgelopen editie van de Popronde, vaak een goede graadmeter voor Noorderslag. Wat laat de Twentse groep op de debuut-EP Shambhala (wat zoveel betekent als: “het Boeddhistische koninkrijk voor liefde en vrede”) een heerlijk psychedelisch geluid horen, vergelijkbaar met oldies als Pink Floyd en The Doors of hedendaagse genregenoten als Jacco Gardner en Tame Impala. Dan maakt het ook niet uit dat die effecten tegenwoordig gewoon uit een pedaaltje komen.

00:15 – 01:00, Marathonzaal

Mr. Polska
Dominik W┼éodzimierz Groot is natuurlijk een oude bekende maar we tippen hem toch. De reden? Nieuw materiaal! Zijn tweede plaat $NOLLER moest oorspronkelijk al in de zomer uitkomen, maar vanwege een verblijf op een onbewoond eiland is de releasedatum 13 februari geworden. Op basis van die titel dingt Polska nu al mee naar de jaarlijstjes. Verder is het nog gissen: na die fantastische track De Libi – zowaar ineens een UK Garage sound – kwam hij met het beduidend mindere Survivaltocht. Maar zeker omdat Boaz uiteindelijk tóch aan boord is krijgt hij absoluut het voordeel van de twijfel.  

00:40 – 01:25, Kleine Zaal

Afterpartees
De Limburgse garagepoppers van Afterpartees behoorden vorig jaar tot onze 12van3voor12 selectie en komen 19 januari eindelijk met hun debuutplaat Glitter Lizard. Vorig jaar stonden ze ook al op Noorderslag en dat feestelijk rammelende optreden heeft de band geen windeieren gelegd: Paaspop, Pinkpop, Best Kept Secret en ITGWO volgden. Nu dus weer Noorderslag, kunnen we mooi zien hoeveel progressie er in een jaar is geboekt. En of de liedjes die we nog niet kennen net zo puntig zijn.

01:45 – 02:30, Entreehal

Weval
Afgelopen oktober was het elektronische duo Weval uit Amsterdam Hollandse Nieuwe van de Maand bij 3voor12. Ze hadden toen net getekend bij het vermaarde Duitse label Kompakt, eerder werden ze al opgepikt door Pascal Terstappen (Applescal) die de muziek van Weval op zijn label Atomnation uitbracht. Op ADE zeiden ze nog te willen experimenteren met uitgebreidere set-ups (o.a. analoge synths). Benieuwd wat we op Noorderslag voor onze kiezen krijgen. In theorie de ideale dance-act voor een festival als Noorderslag, want gericht op echte liedjes en geen “dance-stampers”.

02:15 – 03:00, Kelder
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12