King Dalton, Faces on TV en meer op Vlaamse Film Festival

Programma met ‘muziek waar ge U tegen zegt’

Sjoerd Huismans ,

Vlaanderen kent een fraaie filmtraditie, vandaar dat het Utrechtse filmtheater Louis Hartlooper Complex (LHC) samen met VPRO Cinema de tweede editie van het Vlaamse Film Festival presenteert (7 t/m 10 mei). Onder het motto ‘muziek waar ge U tegen zegt’ is er ook een muziekprogramma in samenwerking met Ekko en de Brakke Grond. Jacle Bow, Faces on TV en King Dalton treden op en er is een discoavond genaamd Bordello A Fiandre.

Muziekprogrammeur Rachel Voorbij van het LHC wil op het VFF meer bieden dan alleen films. “We willen graag dat er ook dingen buiten de vier muren van de bioscoopzaal gebeuren”, zegt Voorbij. De link met Vlaamse muziek was snel gelegd. “Vlaamse muziek heeft een heel eigen geluid, ik vind dat de Nederlandse muziek daar soms nog wel iets van kan leren. Muzikanten uit Vlaanderen zoeken net iets meer naar een eigenzinnig geluid, voorbij de bekende formule.” Welke muzikanten kunnen we gaan zien?

Jacle Bow (8 mei), “de wedergeboorte van The Faces” bracht de rock ’n roll terug naar België en is een van de finalisten van De Nieuwe Lichting van Studio Brussel. “Een hele frisse, compromisloze rock-’n-rollband, die ook vaak covers in een nieuw jasje steekt. Ze touren nu door de VS. Gezellig om erbij te hebben op de vrijdag”, zegt Voorbij.

Bordello A Fiandre (8 mei) In samenwerking met poppodium Ekko organiseert discolabel Bordello A Parigi een ‘nacht vol ongekuiste extase’. Voorbij: “Otto Kraanen van Bordello A Parigi brengt al meer dan drie jaar oude en nieuwe italo, disco en electroplaten uit. In Vlaanderen zijn ook veel dj’s daarmee bezig, vandaar dat het ons leuk leek hen te benaderen. Bijvoorbeeld Palermo Disco Squad van wie Kraanen ook een track gaat uitbrengen. Zij maken ook een soort filmmuziek, dat sluit de avond mooi af. We verwachten ook veel festivalbezoekers, zij krijgen korting op het kaartje.”

King Dalton (9 mei) heeft muzikanten van Zita Swoon, Laïs, AedO en The Broken Circle Breakdown Bluegrass Band in de gelederen. Ze maken psychedelische, funky blues met Afrikaanse invloeden. “The Broken Circle Breakdown zal de Vlaamse film-liefhebbers moeten aanspreken”, zegt Voorbij. De soundtrack van die film werd razend populair en de The Broken Circle Breakdown Bluegrass Band tourde nog lang door met de filmmuziek. Nu dus een nieuw, dansbaar project.

Faces on TV (10 mei) is het nieuwe project van Jasper Maekelberg (Yuko, Bear Run). Oscar and The Wolf’s Max Colombie is al fan van het donkere Faces on TV. De streekgenoten hebben ook wel iets van elkaar, al heeft Faces on TV ook de ingetogenheid van Balthazar. Voorbij: “Faces on TV heeft een heel sfeervol en melancholisch geluid en gaat het ver schoppen. We zijn vereerd dat ze bij ons willen staan.”

Alle bands zijn gratis toegankelijk, behalve dus het discofeest in de Ekko op vrijdag. Op de openingsavond draait daarnaast nog popjournalist en dj Willem Jongeneelen, groot liefhebber en kenner van Vlaamse popmuziek van de sixties tot nu.

Het Vlaamse Film Festival is van 7 tot en met 10 mei in Utrecht en gaat daarna op tour. 15 en 16 mei kun je het filmprogramma gaan zien in Kriterion, Amsterdam. Naast bekende films als Ex-Drummer en De Helaasheid Der Dingen en nieuwe films als Waste Land is er veel meer: bijvoorbeeld onbekendere korte films, een pop-upbioscoop, een talkshow met Herman Brusselmans en Koen Mortier en de foto-expositie Barak Friture over een “stilaan verdwijnend fenomeen” – de frietkotjes langs de Belgische wegen.