DDW15: Het allerhipste draaiorgel zie je bij de Dutch Design Week DDW15: Het allerhipste draaiorgel zie je bij de Dutch Design Week

"Kan ik hem ook voor mijn feestje huren?"

, Sjoerd Huismans en Menno de Meester

DDW15: Het allerhipste draaiorgel zie je bij de Dutch Design Week

"Kan ik hem ook voor mijn feestje huren?"

Sjoerd Huismans en Menno de Meester ,

Eindhoven staat de hele week in het teken van design bij de Dutch Design Week. In 3voor12 Radio belde Roosmarijn Reijmer met aanstormend ontwerpster Ylja Band, die speciaal voor 3voor12 een gloednieuw draaiorgel ontwikkelde waarop je zelf je favoriete muziek kan afspelen.

Als je aan een draaiorgel denkt, denk je al gauw aan Hollandse meezingers en een oude man die met een bakje met munten rammelt. Waarom probeert Ylja Band juist de draaiorgel weer hip te maken? “Ik ben gefascineerd door traditie en nostalgie, dingen die heel oud zijn maar toch nog een bepaalde charme hebben. Het draaiorgel is ooit uitgevonden om op een laagdrempelige manier de meest moderne muziek aan het publiek te laten horen. Inmiddels is die functie natuurlijk allang overgenomen door radio, tv en internet. Dat probeer ik nu met elkaar te combineren. Het sluit ook goed op 3voor12 aan omdat je daar tegenwoordig de nieuwste muziek hoort.” Sterker nog: via wifi kan elke luisteraar zijn eigen favoriete nieuwe muziek afspelen.

Band studeerde zelfs af op dit draaiorgel bij de Design Academy. "Alleen op het concept voordat ik het daadwerkelijk gemaakt had. Ik was nog niet helemaal tevreden over de uitwerking en de toepassing ervan. Het is wel de bedoeling dat het echt toegepast wordt: als activatie-campagne en tegelijk als entertainment. Ik denk dat het concept nog op meerdere dingen toepasbaar is. Er zijn nu hier al zoveel mensen op me afgekomen: kan ik dat ding huren voor mijn feest?”

Tijdens de Dutch Design Week is het rijdende muziekinstrument te bewonderen op de expositie van The Graduation Show, waar afgestudeerde ontwerpers hun projecten presenteren, maar ook bij het centraal station in Eindhoven. “De bedoeling is dat hij woensdag en vrijdag op het Stationsplein komt te staan, in de openbare ruimte waar een draaiorgel hoort dus.” Zie hier het draaiorgel in werking:

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12