50 Jaar 3FM: Facts & Figures van de Top 100 50 Jaar 3FM: Facts & Figures van de Top 100

Veel focus op de laatste 15 jaar, sterke overlap met Top 2000

, Atze de Vrieze

50 Jaar 3FM: Facts & Figures van de Top 100

Veel focus op de laatste 15 jaar, sterke overlap met Top 2000

Atze de Vrieze ,

Zondag sloot 3FM een vierdaagse marathonsessie vanaf het onbewoonde eiland Pampus af met een door de luisteraars gekozen top 100. De vraag was: 'welke nummers neem jij mee naar een onbewoond eiland?'. En dus eigenlijk: wat is je meest dierbare nummer aller tijden. Wat kunnen we zoal zeggen over het eindresultaat?

De top 10 van de lijst is als volgt:
 
1. Nirvana - Smells Like Teen Spirit
2. Queen - Bohemian Rhapsody
3. Foo Fighters - Pretender
4. Coldplay - Fix You
5. The Killers - Mr Brightside
6. Pearl Jam - Black
7. Oasis - Wonderwall
8. Kensington - Streets
9. Acda en de Munnik - Het Regent Zonnestralen
10. Franz Ferdinand - Take Me Out
 
De hele lijst vind je hier.
 
Allereerst de medaillespiegel:
 
UK: 40
US: 38
NL: 12
IER: 4
AUS: 3
FRA: 2
BEL: 1
 
- Opvallend: van die 12 Nederlandse nummers komen er 10 uit het nieuwe millennium, de andere twee uit de late jaren negentig. Weinig liefde voor popklassiekers als Doe Maar, Andre Hazes of Het Goede Doel, veel voor de acts die door 3FM zelf groot gemaakt zijn.
- Dat past wel binnen het totaalplaatje: de focus ligt sterk op de laatste vijftien tot twintig jaar. 
 
60s: 3 
70s: 8
80s: 3
90s: 27
00s: 37
10s: 22
 
Top 2000
- De 100 nummers komen gemiddeld uit '1999,73', en zijn dus ongeveer 16 jaar oud. 
- Wat betreft die oudere nummers: de overlap met de Top 2000 is opvallend: 32 liedjes staan in de top 100 van de Top 2000, 49 in de top 200 van die lijst. Wat betekent dat nou? Zijn hetzelfde stemmers? Heeft de Top 2000 ons idee bepaald van wat klassiekers zijn? Of ZIJN de nummers in de Top 2000 simpelweg de klassiekers?
- Om maar iets in te brengen tegen die laatste optie: van opvallend veel acts die meerdere hits/klassiekers hebben wordt voor hetzelfde nummer gekozen: Thunderstruck van AC/DC, One en Enter Sandman van Metallica, Sterrenstof van De Jeugd, natuurlijk Bohemian Rhapsody van Queen. 
- De vier nummers van Coldplay die in deze lijst staan, zijn dezelfde die in de top 100 van de Top 2000 staan.
- Daarmee lijkt Coldplay de allerbelangrijkste mega-act van deze generatie te zijn. Ook Pearl Jam (2x, plus Eddie Vedder solo) en Nirvana/Foo Fighters (in totaal vier nummers) staan hoog aangeschreven. 
- Opvallende acts die ontbreken uit de bovenste regionen van de Top 2000: The Beach Boys, Deep Purple, Boudewijn de Groot. Die eerste zijn niet toevallig oude liedjes (de sixties doen er sowieso niet toe in deze lijst), terwijl Boudewijn de Groot in zijn hoogtijdagen de stem van zijn generatie was, maar nu toch echt een oldies act.
- Beste veel van de oudere nummers komen uit het midden of de nadagen van een carriere. Thunderstruck van AC/DC, niet een van de vroege klassiekers. Hurt van Johnny Cash in plaats van bijvoorbeeld Ring Of Fire (dat vaker op 3FM gedraaid wordt).
- Supersterren die ontbreken: o.a. Prince, Madonna, David Bowie, Supertramp, The Cure.
 
Nieuwe muziek
- Niet gek natuurlijk dat de lijst grotendeels bepaald wordt door wat tegenwoordig op de zender te horen is. 
- Even een voorschotje op de Song van het Jaar verkiezing: drie nummers uit 2015 haalden de top 100: Muse - Psycho (24), Tame Impala - The Less I Know The Better (95) en James Bay - Hold Back The River (97). War van Kensington (65) werd dit jaar ruim 360 keer gedraaid, dus die zal voor veel luisteraars ook aanvoelen als een nummer van 2015.
- Van de top tien meest gedraaide nummers van dit jaar alleen Kensingtons War de top 100. Super populaire nummers van Years & Years, Circa Waves, Echosmith, Walk The Moon, Ellie Goulding en Mark Ronson ontbreken. Ook Major Lazer haalde het niet, terwijl Diplo en zijn mannen zelfs nog wel de moeite namen om de boot naar Pampus te pakken. Het zijn vooral de lichte popsongs die ontbreken. Kennelijk zijn die vooral leuk voor het moment, minder voor de eeuwigheid.
- Opvallende populaire acts van de laatste jaren die ontbreken: Clean Bandit, George Ezra, Pharrell, Katy Perry, Lorde, Mr. Probz, Of Monsters & Men, Crystal Fighters, Mando Diao. 
 
Andere opvallende dingen
- Even in Fresku-modus: de eerste zwarte artiest is Jimi Hendrix op nummer 69. Tenzij je Willie Wartaal meetelt. De rappers die in de lijst staan zijn of blank of werken samen met een blanke artiest: Typhoon met Andre Manuel en Jay Z met Linkin Park, The Black Eyed Peas met zangeres Fergie.
- Eddie Vedder staat met een solonummer hoger dan met Pearl Jam klassieker Alive.
- Het langste nummer in de lijst is November Rain van Guns ’N Roses, 8:58. Het kortste is Song 2 van Blur, 2:02. 
- Van al deze acts is alleen The Beatles niet op de streamingdiensten te vinden.
- Eén instrumentaal nummer haalde de top 100: Kyteman’s Sorry.
- Sorry is tevens het enige live-nummer.
- Kyteman is een van de 15 VPRO Song van het Jaar winnaars die de top 100 haalden. 
- Kids van MGMT was in eerste instantie geen hit op 3FM, maar het groeide langzaam toch naar de status van klassieker. Slechts 13 keer gedraaid in 2008, inmiddels staat de teller toch op ruim 300 plays. 
 
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12