Lowlands: Kenny B is de nationale knuffelbeer Lowlands: Kenny B is de nationale knuffelbeer

Surinaamse zanger brengt lobi

, Tekst Atze de Vrieze, foto's Jelmer de Haas

Lowlands: Kenny B is de nationale knuffelbeer

Surinaamse zanger brengt lobi

Tekst Atze de Vrieze, foto's Jelmer de Haas ,

Twee keer schoot het Top-Notch label raak dit jaar, met projecten die niet meer van elkaar kunnen verschillen. Ze zijn allebei hier, met slechts een paar uur er tussen. Straks staat hier de New Wave bende met hun Drank & Drugs, maar nu eerst liefdespriester Kenny B. Met elf man band én twee vlaggenzwaaiers heeft hij zo'n beetje net zoveel volk op het podium als New Wave.

HET CONCERT:

Kenny B, Lowlands Bravo, zondag 23 augustus 2015 

DE ACT:

Top-Notch baas Kees de Koning stilt zijn honger naar het levenslied graag in Suriname, en dat resulteerde al in twee ontwapenende nummer 1 hits. Na Damaru's 'Tuintje In Mijn Hart' nu Kenny B's 'Parijs', het eerste Nederlandse nummer dat de magische grens van een miljoen Spotify streams per week doorbrak. En dat nog niet eens zijn grootste smartlap, want die heet 'Als Je Gaat'. Kenny B heeft goud in handen, met zijn toegankelijke, liefdevolle en laagdrempelige Surinaamse muziek.
 

HET NUMMER:

'Parijs' dus, een feelgood liefdesliedje dat in ieders hoofd bleef zitten dankzij die ene zin: praat Nederlands met me. Grappig dat waarschijnlijk de helft van het publiek niet eens begrijpt hoe die zin nu in het liedje terecht gekomen is. Kenny begint het nummer klein, akoestisch, maar hij krijgt al snel bijval van de hele band.

HET MOMENT:

Ah, daar is de verplichte Marley cover. Twee stuks maar liefst. Dat hoort er nu eenmaal bij als reggae een van je kernelementen is. Best vermakelijk, maar Kenny B is een stuk interessanter als hij op zijn Surinaams gaat, zoals in het nummer 'Paramaribo', helemaal aan het einde. De blazers gaan nog een keer helemaal los, gitaarsolo, de vlaggen weer even terug. 
 

OOK OPMERKELIJK:

Toch nog even over die ene zin: praat Nederlands met me. Dat horen we graag in het huidige Nederland. Zelfs de meest verstokte racisten kunnen zo Kenny in de armen sluiten onder het motto: 'dat zouden ze eens tegen die Turkse bakker bij mij om de hoek moeten zeggen'. Dat nationalistische gevoel straalt Kenny B ook bij zijn show uit. Te beginnen met de Nederlandse vlag, die naast de Surinaamse gewapperd wordt. 'Wat een prachtig land hebben wij,' stelt Kenny ook nog eens halverwege zijn show. En Suriname? Dat is geen ex-kolonie die zo min mogelijk met de oude overheerser te maken wil hebben. Welnee, Kenny B onderstreept juist de band, stelt in zijn songs geen lastige vragen over het slavernijverleden, maar is een wandelende advertentie voor Surinam Airways.

HET PUBLIEK:

Op Lowlands komen sowieso natuurlijk geen PVV'ers, alleen maar mensen die hun geloof in de multiculturele samenleving staven aan de nationale knuffelbeer Kenny B. Toch?

HET OORDEEL:

Je kunt dit moeilijk de meest spannende act van het festival noemen. Toch sluit ook Lowlands Kenny B, ultieme lieverd, een man die je niet anders dan de wereld kunt gunnen, in de armen. Als ik ooit ga trouwen, wil ik dat Kenny B de zegen uitspreekt.
 

DE FOTO:

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12