Niets is wat het lijkt in de VPRO Peepshow

Virtual reality-experiment prikkelt

Tekst en foto's Bas van Duren ,

Sex sells, en Lowlands is buying it. Niet dat er geld wordt gevraagd bij de VPRO Peepshow, of dat je gastvrouw VRonica briefgeld kan toestoppen, want de stripper is virtueel. Of toch niet? Want dat is het principe van de show; de vervagende grens tussen onze werkelijkheid en de virtuele.

De zon staat pal boven de peepshow en wie interesse heeft, moet nog even geduld hebben: een jongen gekleed in labjas laat weten dat de show een individuele ervaring is die bij elkaar vijf minuten duurt. Om het zo hygiënisch mogelijk te laten lopen, krijgen bezoekers blauwe hoesjes om de schoenen, het moet natuurlijk wel classy zijn.
Dan gaan de deuren open en de zeker niet onappetijtelijke VRonica pakt de voorste in de rij bij de hand.

Binnen is de ruimte snikheet, alle wanden zijn felrood beschilderd en alleen een draaikruk staat in het midden met een televisiescherm daarachter. De bezoeker krijgt een Oculus Rift virtual reality-bril op en een koptelefoon. Plots waant hij zich opeens in een wereld waar niets is wat het lijkt. Zelfs de ruimte blijkt verrassingen te herbergen: de muren worden verzet en een dokter komt halverwege kijken of alles nog wel goed gaat.

Verklappen hoe het volledig gaat doen we niet, want je kunt de ervaring ook zelf meemaken op de site van VPRO, maar Joshua (28) uit Utrecht kan wel vertellen wat de show met je doet: 'Ik had wel iets spannends verwacht omdat het een peepshow is, maar het is spannend op een totaal andere manier dan je denkt. Je weet niet meer wat er om je heen gebeurt op het moment dat je de bril op doet en dat werkt verwarrend. Nee, ik zie dit niet als een toekomstbeeld, maar kan het wel relateren aan onze wereld die steeds meer uit schermen bestaat.'

Benieuwd geworden? Op vpro.nl/peepshow vindt je de instructies hoe je met een Google Cardboard en de VPRO-app in je eigen woonkamer van de show kunt genieten.