Maak kennis met de schrijvers van Lowlands 2015 Maak kennis met de schrijvers van Lowlands 2015

Van Maartje Wortel tot Joris Luyendijk

, Willem van Zeeland

Maak kennis met de schrijvers van Lowlands 2015

Van Maartje Wortel tot Joris Luyendijk

Willem van Zeeland ,

Het is al twintig jaar een traditie: schrijvers op Lowlands. Dit jaar staat er weer een mix van jonge schrijvers en gevestigde namen. Altijd een goed idee om je even in te lezen natuurlijk, maar inluisteren kan ook met deze interviews uit het VPRO-archief.

GUSTAAF PEEK

Zijn Godin, Held is een van de meest besproken Nederlandse romans van het afgelopen jaar. Een vertelling in omgekeerde volgorde over een Marius en Tessa en hun buitenechtelijke relatie, hun liefde en vooral hun sex. Het boek werd al genomineerd voor de Libris Literatuurprijs en staat op de longlist voor de ECI Literatuurpijs, uitreiking op het Crossing Border Festival in november. Gustaaf Peekzal  te gast zijn in de talkshow Lowlands Bookstore XL, in de Romeo-tent. Eerder dit jaar kwam hij langs in Nooit Meer Slapen, het cultuurprogramma van de VPRO op Radio 1.

ERIK JAN HARMENS

Hij was al vaak op Lowlands, podiumdichter Erik Jan Harmens, de eerste Nederlandse Poetry Slam-kampioen. Maar nu schreef hij de roman Hallo Muur en is hij te gast in de talkshow Lowlands Bookstore XL. Het is een indrukwekkende roman over het andere leven van de Poetry Slam-kampioen, het leven met een alcoholverslaving. Waar je bij zijn optreden overigens nooit wat van merkte. Hij vertelde erover in Nooit Meer Slapen.

MAARTJE WORTEL

Nadat ik dit interview met Maartje Wortel uit Nooit Meer Slapen had gehoord, wilde ik meteen haar roman IJstijd lezen, een boek over de dertiger James Dillard en zijn liefdesverdriet. Maar het ging het me niet meteen om dat verhaal. Ik was vooral getroffen door haar eigenzinnige blik op de wereld en door hoe origineel en aanstekelijk ze vertelt over haar belevenissen. Dus luister naar dit interview, lees haar boek en ga haar zien op Lowlands, samen met onder andere Arjen Lubach in De Grote Onbedoelde Literatuurshow van Das Mag, op vrijdag om 16 uur in de Romeo-tent.

JORIS LUYENDIJK

Als er een boek is dat echt bijna iedereen heeft gelezen dit jaar, dan is het wel Dit Kan Niet Waar Zijn, Joris Luyendijk’s analyse van wat er de afgelopen jaren allemaal misging in de bankensector. In Londen sprak hij met vele direct betrokkenen en werd hem veel duidelijk, maar nog lang niet alles. In elk geval werd hem wel duidelijk dat politici en de media het ook al lang niet meer kunnen volgen en dat er wel wat verandert, maar lang niet genoeg. In VPRO’s Tegenlicht neemt Joris Luyendijk je mee langs een aantal belangrijke conclusies uit zijn boek. Op Lowlands zal Joris Luyendijk over dit boek vertellen in het programma van The School Of Life, op zaterdag om 12.30 uur in de Echo-tent.

RONALD GIPHART

Ronald Giphart is de nestor van het literatuurprogramma op Lowlands. Hij stond er ooit als een van de eerste schrijvers, toen literatuur op een popfestival van deze schaal nog een ongekend fenomeen was. Dit jaar is hij terug met een nieuwe roman op zak, Harem, volgens velen zijn beste. Een volwassener roman ook, in vergelijking met de coming of age-literatuur die hij schreef ten tijde van zijn Lowlands-debuut, maar dat is natuurlijk ook logisch. Wel is Giphart nog steeds een groot kenner van adolescentenliteratuur. Hij stelde er een mooie bloemlezing van samen en vertelt er smakelijk over in deze aflevering van Nooit Meer Slapen.

P. F. THOMESE

P.F. Thomese is misschien wel de meest veelzijdigs schrijver van Nederland. Hij was voor het eerst op Lowlands in 2001, toen naar aan leiding van Greatest Hits, het cultboek over zijn vriendschap met J. Kessels. In 2009 was hij er weer, toen samen met Nico Dijkshoorn naar aanleiding van J. Kessels The Novel. En nu staat hij er aan de vooravond van de premiere van de verfilming van dat boek, dit jaar de openingsfilm van het Nederlands Filmfestival. Maar het interview dat hem op zaterdagmiddag om 13.45 wordt afgenomen in de Romeo-tent gaat hopelijk niet alleen maar over J. Kessels, maar ook over bijzondere boeken als de politieke satire Vladiwostok, de Haarlemse roman De Weldoener en zijn laatste boek De Onderwaterzwemmer. Daarover sprak Wim Brands hem eerder dit jaar voor de VPRO-televisie.

ADRIAAN VAN DIS

Adriaan van Dis is waarschijnlijk de meest gevestigde schrijver van het hele Lowlands-programma, maar hij was er nog nooit eerder te zien. Ik ben erg benieuwd hoe deze gedistingeerde heer van stand het zal doen in het decor van dit popfestival. Vast heel goed, want dat heren van stand en popfestivals goed met elkaar te combineren zijn werd in het verleden al bewezen door menige politicus en wetenschapper. Als literaire prijzen doorslaggevend zijn voor literair succes, zou je kunnen beweren dat Van Dis nu op zijn top is, want hij won eerder dit jaar voor het eerst in zijn loopbaan de Libris Literatuurprijs met Ik Kom Terug, een roman over het afscheid van zijn hoogbejaarde moeder. Hij sprak erover met Wim Brands.

Een laatste tip is er nog voor de zondag. Om 12.30 treden F. Starik & De Alzheimer All Stars  aan in de Romeo-tent met de gedichten van de laatste nacht op aarde van Charles Bukowski. Starik is maandag a.s. te gast bij Nooit Meer Slapen, om 0.00 uur bij de VPRO op Radio 1.

Kijk hier voor het volledige literatuurprogramma op Lowlands.

PRIJSVRAAG

Let op: Alleen antwoorden die voor dinsdag 11 augustus, 21.30 uur zijn ingestuurd dingen mee. Vergeet niet je naam, adres, geboortedatum en telefoonnummer te vermelden.

REAGEREN ONDER HET ARTIKEL HEEFT GEEN ZIN -> MAIL VIA BOVENSTAANDE LINK

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12