Lowlands kondigt nieuwe tent Oh Mega! aan

"Het wordt weird en raar en alles door elkaar, maar zeker geen opvolger van de Titty Twister"

Menno de Meester ,

De Titty Twister is definitief van het Lowlands-programma verdwenen. Daar krijgen we de nieuwe tent Oh Mega! voor terug, kondigt het festival vandaag aan. "De Oh Mega! is zeker geen opvolger van de Titty Twister", vertelt Lowlands-marketingmanager Bente Bollmann. Overdag zullen er allerlei onderzoeken worden uitgevoerd in het Lowlands Science programma, vanaf 21:30 uur is er de Oh Mega! Machine-dansavond.

Na vier jaar gekte op het Lowlands-terrein, is het gedaan met de Titty Twister. In de piepkleine hardrock (gay-) bar die werd gehost door Joost van Bellen, zagen we de afgelopen jaren bizarre stripacts, liters met nepbloed en viezige hardrockbands. Komt er dit jaar een opvolger? Niet echt, maar Lowlands roept wel een nieuwe tent in het leven: de Oh Mega!.

De Oh Mega! moet drie dagen lang een tent vol experiment worden, zowel overdag als 's nachts. “Het nieuwe wetenschapsprogramma Lowlands Science zal grotendeels in deze tent en in kleinere tenten eromheen plaatsvinden”, vertelt Lowlands-marketingmanager Bente Bollmann. Wetenschappers, universiteiten en onderzoeksgroepen konden hier onderzoeksvoorstellen voor aandragen. De interessantste voorstellen worden hier overdag uitgevoerd. Het Nederlands Forensisch Instituut introduceert een Crime Lab waarbij getest wordt hoe je een misdaad kan begaan zonder sporen achter te laten. Verder worden elektromagnetische hersengolven gemeten, psychosociale problemen onderzocht en zal het veelbesproken onderzoek over seks op festivals hier plaatsvinden.

Het wordt een van de kleinste tenten van het festival met ruimte voor een paar honderd bezoekers. Liefhebbers van de Titty Twister moeten niet verwachten dat de Oh Mega! daarop gaat lijken. “We hebben de Titty Twister vier jaar gehad, het is nu gewoon tijd voor iets anders. De Oh Mega! is dan ook geen opvolger van de Titty Twister.”

's Avonds transformeert de tent in de Oh Mega! Machine waar een psychedelische, indie-discoavond tot in de late uurtjes zal doorgaan. “Van half 10 tot 5 uur is het weird en raar en alles door elkaar. Er zal een miss-verkiezing zijn en een miss-transformatie.” De namen van de dj's worden niet bekend gemaakt, daar gaat het ook niet om. “De ervaring staat centraal, mensen moeten gewoon langskomen om te ontdekken wat er is.”

Thijs Weijland, initiatiefnemer van de Oh Mega! Machine, kan meer over dat feestje vertellen: "We hebben ons laten inspireren door Barbarella, een klassieke soft porno-science-fiction-film waarin Jane Fonda een machine probeert tegen te houden. Die machine, die geeft je zoveel genot dat je eraan doodgaat." Je kunt er 'buitenaardse' performances verwachten en als publiek zelfs prijzen winnen, en ze draaien er psychedelische en trippy disco. In het begeleidend schrijven van Lowlands sturen ze erop aan dat ze de klassieke genderrollen en termen als homo, lesbisch al vér voorbij zijn. Weijland: "Het maakt niet uit wat je tussen je benen hebt hangen en of je twee of zes borsten hebt. Iedereen is welkom!"