3voor12 Checklist (week 49): Tame Impala, Fatima Yamaha, M.I.A.

Elke week de beste nieuwe muziek

Freek Verhulst ,

Maandag Checklistdag! Welke nieuwe singles, albums, clips en shows vielen deze week het meest in de smaak bij onze redactie? M.I.A. maakte een indrukwekkende videoclip over de vluchtelingencrisis en Bas Bron-project Fatima Yamaha leverde zijn langverwachte album af, maar de koppositie is voor de vreemde clip vol seks en gorilla's die Tame Impala liet maken voor The Less I Know The Better

 1. (-) Tame Impala - The Less I Know The Better (video)
Het nummer kenden we natuurlijk al een tijdje, maar nu is er eindelijk ook een clip bij die fijne discosingle van Currents. De clip van The Less I Know The Better is gemaakt door CANADA, een Spaans productiebedrijf dat je bijvoorbeeld nog kunt kennen van deze clip voor Two Door Cinema Club. In deze freaky geproduceerde, kleurrijke Tame Impala-video zien we een high school romance ontsporen in een reeks van seksuele implicaties, bananen en gorilla's.

2. (-) Fatima Yamaha - Imaginary Lines (Album van de Week)
Eindelijk is daar het debuutalbum van Bas Bron's alter ego Fatima Yamaha, dat dit jaar nog hoge ogen gooide met een heruitgave van culthit What's A Girl To Do. Dat nummer is dan weer niet op het album te vinden, maar we horen Bas Bron van zijn beste kant met warme synths, funky basloopjes en keyboardsolo's die klinken als gitaarlicks. Imaginary Lines is het 3voor12 Album van de Week.

3. (-) M.I.A. - Borders (video)
In haar nieuwe single Borders laat M.I.A. zich van haar meest geëngageerde kant horen. Gelukkig houdt ze al die complexe kwesties tekstueel redelijk simpel - "Politics, what's up with that?" - maar meer woorden hoeft ze er ook niet aan vuil te maken als je de clip erbij ziet. Die spreekt namelijk voor zich. Een indrukwekkende video waarin M.I.A. tussen honderden vluchtelingen te zien is bij grote grenshekken en op gammele bootjes.

4. (-) Floating Points - Essential Mix
Floating Points blijft het maar goed doen in de Checklist. Zijn debuutalbum Elaenia stond er twee weken in en eerder maakte ook zijn Catch-set indruk. Nu is het de beurt aan zijn eerste Essential Mix voor de BBC, waarin hij latin, jazz en techno door elkaar gooit. Eerder vroeg Roosmarijn hem overigens in 3voor12 Radio al naar zijn DJ Shortlist.

5. (-) DJ Paypal - Sold Out
De flauwe woordgrap van de week is de albumtitel van DJ Paypal in combinatie met zijn artiestennaam. Gelukkig is het album zelf een stuk spannender. Op Le Guess Who? maakte hij indruk met het gemak waarmee hij de meest uiteenlopende stromingen aan elkaar mixte - van jazz tot Drake en songfestivalkrakers - en zijn album is al even onnavolgbaar. Met jazzsamples als duidelijke basis - hij is niet voor niets getekend op het label van Flying Lotus - maakt hij hyperdrukke beats die niet op je zenuwen werken, maar wel op je dansmanieren.

6. (-) SOPHIE - VYZEE
VYZEE is de nieuwe single van SOPHIE's debuutalbum - of moeten we toch singlescompilatie zeggen - Product. Het is een SOPHIE-track pur sang van het Londense PC Music-kopstuk Samuel Long, die we nog kennen van BIPP en LEMONADE, maar zowaar een stukje toegankelijker. En dat betekent omhooggepitchte vocalen, J-popachtige elektronica en een eurodancebeat, en een pakkend refreintje.

7. (-) Wolfmother - City Lights
Australiër Andrew Stockdale is de enige constante factor in Wolfmother, dat we natuurlijk nog kennen van Woman en Joker & The Thief. Na de derde line-upwissel is de band nu ook toe aan het derde album, dat Victorious gaat heten. City Lights is de eerste single van die plaat, en Stockdale & Co klinken zowaar als Guns N Roses in hun beste tijd. Rechttoe-rechtaan meebrulrock dus: precies waar Wolfmother op het succesvolle selftitled debuut ook al zo goed in was.

8. (-) Honne - Gone Are The Days
Voor fans van Chet Faker en Jack Garatt is er nu uit Groot-Brittannië het soul/r&b-duo Honne. Vers getekend door Warner Music en te zien op ons Eurosonic-podium is Honne een act om in de gaten te houden voor volgend jaar. Hun nieuwste single Gone Are The Days mag er ook zijn en daarom vind je ze nu alvast terug in onze Checklist.

9. (-) Mattheis - Swell/Kindred Phenomena
Het tweede elektroalbum van eigen bodem in onze Checklist van deze week, komt uit Zeeland. Dat is namelijk waar Matthijs Verschuure, ofwel Mattheis, resideert. Mattheis laat zijn arpeggiator overuren draaien en maakt op die manier warme, maar spannende dance. Van zijn debuutalbum Kindred Phenomena is op soundcloud alleen een sampler te horen, maar single Swell is al wel in zijn volledigheid te beluisteren.

10. (-) De Staat live bij 3voor12 Radio
De indierockers uit Nijmegen waren in de vorige Checklist nog koploper met hun nieuwe single Peptalk. Vorige week speelden ze die voor het eerst live, bij Roosmarijn in de studio tijdens 3voor12 Radio. En er was nog een primeur, want voor het eerst was van het aankomende album O ook het nummer Murder Death te horen.

11. (-) Erykah Badu - But You Caint Use My Phone
Na haar freakende remix van Hotline Bling komt Erykah Badu nu met een hele mixtape rondom het onderwerp telefoons. Die remix staat trouwens ook op But You Caint Use My Phone, maar dan onder een nieuwe titel: Cel U Lar Device. De mixtape is exclusief te beluisteren via Apple Music en iTunes.

12. (-) Eagles Of Death Metal - I Love You All The Time (Single van de Week)
Na de bloedige aanslagen in Le Bataclan riep Eagles Of Death Metal vorige week in hun eerste interview sinds die gebeurtenissen bands van over de hele wereld en uit alle genres op om hun nummer I Love You All The Time te coveren. De royalties gaan naar de (nabestaanden van) slachtoffers van de aanslagen. Het vrolijke meeneurienummer komt overigens van hun laatste album Zipper Down, en bevat een Frans coupletje. I Love You All The Time is 3voor12 Single van de Week.