3voor12 Checklist (week 45): o.a. Tale of Us, Oscar and the Wolf, SBMG

Elke week de beste nieuwe muziek

Sjoerd Huismans ,

Het Utrechtse festival Catch is achter de rug en drie artiesten die er stonden vinden hun weg naar de checklist van deze week: LA Priest, Floating Points en DâM-FunK. Maar ook de grootste show ooit van Oscar and the Wolf komt terug in de vorm van Amy Winehouse-cover Back To Black. Daarnaast: een absolute nieuwe hit van rapgroep SBMG én die Tale of Us-track North Star die op ADE al zo veel indruk maakte.

1. (-) Tale of Us – North Star (track)
Het Italiaanse duo Tale of Us is de spil van het Berlijnse Life & Death-label en dus de afsluiter van hun labelavond in het Muziekgebouw aan ’t IJ op Amsterdam Dance Event – een avond waarop Life & Death bewees hét technoplatform van de toekomst te zijn. Tale Of Us begon de set met deze nieuwe track North Star, en nu hij streamt op SoundCloud is het niet moeilijk voor te stellen hoe dit nummer het publiek gek maakte. Bijna acht minuten lang de diepte in met dromerige ondertonen die spaarzaam worden onderbroken door dissonante synths.

2. (-) Oscar and the Wolf – Back to Black (track)

De Belgische popsensatie Oscar and the Wolf speelde dit weekend de allergrootste show van zijn carriere: 20.000 mensen kwamen opdagen in het Sportpaleis in Antwerpen. Zij werden beloond met een in alle opzichten opgeschaalde show: “Een stadionwaardige, megalomane stageproductie”, zag 3voor12 redacteur Timo Pisart. De Belgen leuken de liveshows al tijden op met een Freed From Desire-cover, daar kwam nu voor het eerst een uitvoering van Amy Winehouse-hit Back to Black bij.

3. (-) SBMG - Dansen (track)

Rapgroep SBMG uit Zuid-Oost heeft al meerdere frisse hits op hun naam staan, en de tweede single van het debuutalbum is ongetwijfeld de volgende in dat rijtje. En dat komt niet alleen door de hoofdrol voor Gino Pietermaai in de door Teemong geproduceerde video, maar vooral door de aanstekelijke bliepbeat van Elka $ava en de ijzersterke hook: “Ik heb nooit gezegd dat je kan dansen!”

4. (10) Neon Indian – VEGA Intl. Night School (album)

Misschien kende je Neon Indian al van de EP die hij met The Flaming Lips maakte in 2011. Het is het project van Alan Palomo, de Mexicaan die tegenwoordig in Texas woont en funky elektropop maakt, gedreven door jaren ‘80-synthesizers. Zijn derde album liet even op zich wachten omdat de laptop van Palomo gestolen was. Prijsnummer is Annie, dat aan bijvoorbeeld Washed Out doet denken, maar bekijk vooral ook de net verschenen video van Slumlord in de playlist hierboven.

5. (-) Blond:Ish – Welcome to the Present (album)

Kompakt-duo Blond:Ish debuteert na een aantal 12-inches met een indrukwekkend diepe debuutplaat, die na een atmosferisch, down-tempo begin langzaamaan verschuift richting ongezellige Duitse techno. Geïnspireerd door reizen naar Zuid-Amerika, Mexico en India is er een breed scala aan psychedelische, spirituele invloeden op het album terechtgekomen. Niet je standaard dansplaat wat betreft mystiek en sfeer.

6. (-) Dazzled Sticks – Dazzled Sticks (Album van de Week)
De frisse collab tussen Tjeerd Bomhof (Dazzled Kid, Voicst) en Sticks (o.a. Opgezwolle, Great Minds) is album van de week bij 3voor12. Een gezamenlijk optreden op een begrafenis leidde tot wekelijkse maandagochtendsessies waarop de twee uiteindelijk een heel album in elkaar knutselden. In ongedwongen sfeer, met producties waarop Bomhof voor het eerst zijn pop-perfectionisme losliet. Maar de teksten zijn wel degelijk “de zwaarste shit die ik ooit heb geschreven”, zoals Sticks zei op 3voor12.

7. (-) Justin Bieber – I’ll Show You (track)
De krantenkoppen rondom Justin Bieber zijn ineens totaal veranderd: hij is volwassen geworden, te vergelijken met Justin Timberlake, de ‘wederopstanding is compleet’. En toen liep hij weg bij een show omdat een groepje meisjes vooraan zijn handdoek wilden afpakken, waarna een soort halfslachtig non-mea culpa volgde. Gelukkig is zijn muziek wel volwassen geworden: het vandaag gedropte I’ll Show You is de zoveelste toffe track op rij (wederom laat ook Skrillex zich gelden op productie).

8. (-) LA Priest op Catch 2015
Op Pitch was het optreden van spacecowboy LA Priest nog wat flets, hetzelfde gold voor London Calling waar hij (te) vroeg geprogrammeerd werd omdat hij dezelfde avond ook nog naar Catch zou moeten. Daar kwam hij vervolgens toch nog veel te laat binnen omdat hij de ingang van het gebouw niet kon vinden. Maar daarna vielen die hit Oino en zijn andere liedjes wél precies zoals ze zouden moeten, bij een publiek dat duidelijk toe was aan wat dansbare electrofunk. Lees hier het verslag.

9. (-) Floating Points – Eleania (album)
De Britse producer Floating Points heeft eindelijk zijn debuutalbum Eleania uit, een plaat waarop hij alle verschillende invloeden (van alle uithoeken van de wereld) die hij als gevierd dj in zijn sets stopt, samen laat komen in een warm, organisch geheel. Op Catch goot hij het in een liveset met elfkoppige band, zichzelf in het midden tussen de strijkers en de ‘popmuzikanten’. Vooral de jazzy drummer maakte veel indruk, maar het geluid in de Ronda was wat te matig (en zijn solo-outro’s wat te richtingloos) om het echt een indrukwekkende liveshow te maken. Gelukkig mocht hij ’s nachts nog een als vanouds geweldige dj-set verzorgen – woensdag hoor je zijn shortlist in 3voor12 Radio! Lees ook dit interview. 
 
10. (-) DâM-FunK - Invite The Light (album) + show op Catch
De nieuwe plaat Invite The Light van DâM-FunK is weliswaar al ruim een maand oud, maar staat weer even volop in de belangstelling vanwege een enorm funky show op Catch. 3voor12-redacteur Ralph-Hermen Huiskamp was erbij voor een verslag: “Met lange slowjams vol keytarsolo’s zet de West Coast funkman een briljante 80’s sfeer neer (…)Soms groovet hij zo hard dat hij bijna achterover valt, maar door toch weer een minutenlang durende gitaarsolo uit zijn keyboards te persen blijft hij nog net staan.” Jammer alleen dat niet het hele publiek er wat mee kon.

11. (12) BØRNS – Electric Love (single)

Vorige week stond BØRNS al in de checklist vanwege zijn plaat Dopamine boordevol slimme electropopliedjes. Nu de single daarvan - Electric Love – in de aandacht, want die wordt veel en graag gedraaid. Komende donderdag presenteert 3voor12 de show van de Amerikaan in de Amsterdamse Q-Factory.

12. (-) Chance The Rapper – Angels (track)

Chance The Rapper debuteerde zijn nieuwe single afgelopen week bij Stephen Colbert – een opbeurende, old-school jazzy track waarop zijn liefde voor Chicago centraal staat. Zijn eerste solorelease in twee jaar doet meteen benieuwen naar meer. Voor een studio-album vindt Chance het nog steeds te vroeg, wel kondigde hij een derde mixtape aan.

De Checklist van deze week is samengesteld met input van René Passet, Tomas Delsing, Erik Zwennes, Roosmarijn Reijmer, Atze de Vrieze, Ingmar Griffioen, Sjoerd Huismans, Menno Visser, Sander Kerkhof, Timo Pisart en Christiaan Walraven.