3voor12 Checklist (week 39): Kurt Vile, Boiler Room @ Dekmantel en Carly Rae Jepsen

Elke week de beste nieuwe muziek

Menno de Meester ,

Het is weer maandag, dus tijd voor de 3voor12 Checklist! Wat zijn de belangrijkste releases van dit moment? Welke optredens maakten de meeste indruk? Kurt Vile voert de lijst aan met zijn Album van de Week. Verder zie je de Boiler Room-sets van Dekmantel Festival en hoor je nieuwe muziek van onder andere Ought, Empress Of en Carly Rae Jepsen.

1 (-) Kurt Vile – B’lieve I’m Going Down (album)
Het 3voor12 Album van de Week knalt binnen op nummer 1. De singer-songwriter uit Philadelphia komt deze week met zijn zesde plaat. De kracht zit in de lange, hypnotiserende liedjes, waar eigenlijk maar weinig in gebeurt. Juist daardoor zijn ze zo meeslepend. Deze week hoor je elke dag tracks van het album bij 3voor12 Radio. Hier kun je album vast in zijn geheel beluisteren.

2 (-) Dekmantel Festival @ Boiler Room (video)
Het wachten is voorbij: de Boiler Room-video’s van Dekmantel staan online. Kijk hoe 3voor12 Award-nominatie Hunee, Midland, MatrixxmanFatima Yamaha en vele anderen de fijnste tracks selecteren. Shazammen heeft geen zin, de meeste tracks zijn té exclusief. En er is nog meer Dekmantel-zorg: vier uur (!) goodies uit de platenkamers van de Britse samplemishandelaars Autechre. Al hun invloeden van vroeger, waaronder Herbie Hancock, Man Parrish, Juan Atkins, Mantronix en Grandmaster Flash. 

3 (-) Carly Rae Jepsen – E.mo.tion (album)
Het is zover! Japan had ‘m al in juni, de VS hadden ‘m al in augustus, en nu is E.mo.tion ook officieel in Europa uit. Stuk voor stuk fijne popliedjes van Carly Rae Jepsen.

4 (2) Sticks & Big2 – Waar Wacht Je Op? (single)
Het was een complete verrassing dat deze track vorige week verscheen. Big2 had een dagje vrij en belde Sticks op, die wel tijd had om even de studio in te duiken. Een dag later stond het resultaat op YouTube: Opgezwolle x Opposites op een onweerstaanbare funky beat. Waar Wacht Je Op? Is de 3voor12 Single Van De Week

5 (-) Ought – Sun Coming Down (luisterpaal)
De Luisterpaal staat weer boordevol met nieuwe platen. Een van de parels is Sun Coming Down van de scherpe postpunkband Ought. We zagen ze laatst nog op Vlieland bij Into The Great Wide Open, waar ze een beetje beduusd waren van de omgeving: “We hadden ons geen fraaiere show als afsluiter van de tour kunnen voorstellen.” Lees hier onze recensie van dat optreden en kijk de 3voor12-sessie terug.

6 (-) HAEVN @ Popronde (live)
Volgens 3voor12 Radio-muzieksamensteller Menno Visser gaat dit het jaar van HAEVN worden. Hij zag het duo spelen op de Popronde en noteerde “louter hits en dollartekens”. HAEVN is de combinatie van een singer-songwriter met een filmsoundtrack-componist. Samen maken ze heerlijk ontspannen muziek, zoals het nummer in de 3voor12 Checklist: Where The Heart Is.

7 Empress Of – Me (album)
Empress Of is het electropop project van de Hondurees/Amerikaanse zangeres Lorely Rodriguez. Ze tourde als support act van Jamie Lidell, Jungle en Florence And The Machine. Met haar debuutalbum Me laat ze een geheel eigen geluid horen, gelaagd en toegankelijk tegelijk. Check vooral ook de video van How Do You Do It.

8 (-) Seth Troxler & Tom Trago – De Natte Cel
“Tom en ik draaiden allebei in De Natte Cel bij het laatste feest in Trouw en waren zo geïnspireerd door die ruimte dat we na 48 uur de club verlieten, de hele nacht doorfeestten in het hotel en daarna meteen de studio in gingen”, aldus Seth Troxler. Het resultaat is te horen op de DJ-Kicks compilatie die Seth Troxler samenstelde.

9 (-) The Libertines – Anthems For Doomed Youth (album) + Gunga Din (single)
Even leek het goed te gaan met Pete Doherty, maar afgelopen week moest hij volgens de BBC de Libertines-optredens afzeggen vanwege een “heftige paniekaanval”. Gelukkig kunnen we wel naar die sterke nieuwe plaat luisteren, met de nieuwe single Gunga Din.

10 (-) Ellie Goulding – On My Mind (single)
Een verrassend goede track van Ellie Goulding. 'You were talking deep like it was mad love to you/ You wanted my heart but I just liked your tattoos / Poured it down, so I poured it down' zingt ze.Het schijnt een reactie te zijn op het nummer Don’t van haar ex Ed Sheeran. 

11 (-) Deerhunter – Breaker (single)
Vorige maand haalden de Amerikaanse indierockband nog de 3voor12 Checklist met de onverwacht catchy nieuwe single Snakeskin, nu is er het dromerige Breaker. Het bijbehorende album Fading Frontier verschijnt op 16 oktober.

12 (12) Polynation – Why You (single)
Vorige week 12, deze week 12: de mooie fusie van electronica en techno uit Amsterdam van Polynation, even dromerig als ontspannend.

De 3voor12 Checklist is samengesteld door Atze de Vrieze, Roosmarijn Reijmer, Ralph-Hermen Huiskamp, Sjoerd Huisman, Ingmar Griffioen, Cécile van Wijnsberge, Menno de Meester, Erik Zwennes, Matthijs Kuiper, Sander Kerkhof, Christiaan Walraven, Menno Visser en René Passet.