3voor12 Checklist (week 35): o.a. Tame Impala, Rico & Sticks en Deerhunter

Elke week de beste nieuwe muziek

Menno de Meester ,

Twee dagen later dan normaal, wij moesten ook even herstellen van afgelopen weekend. Maar nu dus: Wat waren de muzikale hoogtepunten van de afgelopen week? Welke shows had je niet willen missen en welke releases moet je zeker gaan luisteren? We zetten alles voor je op een rij in de 3voor12 Checklist. Deze week de Lowlands hoogtepunten van Tame Impala, Rico & Sticks en Courtney Barnett. Verder zie je nieuwe video's van Deerhunter en FKA Twigs en nog veel meer!

1 (-) Tame Impala op Lowlands (live) + Let it happen (video)
Toen Currents verscheen in juli, spraken we al over het Album Van Het Jaar. Op Lowlands waren alle ogen gericht op de Australische psychrockers. Tame Impala lost de hoge verwachtingen volledig in: de band spat tegenwoordig van het podium af. Hun fantastische optreden werd de nummer 1 in onze Lowlands Top 30. De anthem Let It Happen was niet alleen bij hun show te horen, maar werd ook integraal door The Love Triangle in de X-Ray gedraaid. Helaas kon Riptide in de Charlie alleen het intro laten horen, toen de beveiliging aangaf dat het toch echt tijd was om te stoppen. 

2 (-) Rico & Sticks op Lowlands (live)
Rico & Sticks van Opgezwolle zijn nog net zo goed als toen. De show #opgezwolletotnu was nummer 1 trending topic. De oude en nieuwe klassiekers van de rappers zitten bij veel meer mensen in het DNA dan dat je van te voren zou denken. Misschien zelfs meer dan de mensen zelf denken. Zelfs als niet alle krakers op de setlist staan, verbaas je je over de hoeveelheid krakers die vandaag voorbij komt. Laat die HMH maar komen, want een uurtje was eigenlijk veel te kort.

3 (-) Deerhunter – Snakeskin (single)
Een opvallend groovy nummer van de Amerikaanse indierockband. Het wordt zelfs met Scissor Sisters vergeleken. 16 oktober verschijnt hun nieuwe album Fading Frontier.

4 (4) Julio Bashmore – Knockin’ boots (album)
De Britse houseproducer Julio Bashmore scoort deze week het 3voor12 Album Van De Week. Ter promotie van het album maakte hij een korte film. Hierin maak je kennis met zijn hond, zijn opa en zijn favoriete kiprestaurant. Bashmore brak door met zijn deephousehits Battle For Middle You en Au Seve, maar laat zien dat hij ook fijne, toegankelijke houseliedjes kan maken. De echte clubklappers ontbreken, maar daardoor blijft het wel een coherent album. Hoogtepunt is de zomerse single Holding On. Hier hoor je Bashmore op z’n best: een vergeten discosample van Inner Life in de blender, voorzien van de zoete stem van Sam Dew, een baslijn à la Daft Punk en gaan! De toegankelijkere stijl staat Bashmore goed. Het zwoele Let Me Be Your Weakness had bijna uit de koker van Disclosure kunnen komen, maar is nét wat meer funky.

5 (-) Courtney Barnett @ Lowlands (live)
Eén van de absolute hoogtepunten op Lowlands was de show van Courtney Barnett. De Australische indierockchick is zelf ook een beetje beduusd van zoveel enthousiasme. Na ‘Depreston’ zegt ze: ‘Wauw, een echte festival clap-along. Dat maken we niet zo vaak mee.’ Heel wat festivalshows, radio airplay en goede recensies later lijkt ze nog steeds oprecht ondersteboven. Het echte vuurwerk bewaart ze voor afsluiter ‘Pedestrian At Best’. ‘Put me on a pedestal and I'll only disappoint you’, zingt Barnett in die song. Na deze show staat ze definitief op een voetstuk, maar teleurstellen doet ze zeker niet.

6 (-) FKA Twigs – M3LL155X (video)
FKA Twigs doet een Beyoncétje met haar nieuwe EP. Het verschijnt totaal onaangekondigd in zijn geheel als video. M3LL155X is vernoemd naar haar female energy spirit Melissa. De elektronische future-r&b is even ijzingwekkend als de intrigerende video. We zien een man die een opblaaspop bezwangert, een griezelige oude vrouw en een indrukwekkende choreografie.

7 (-) King Gizzard & The Lizard Wizard – Paper Maché Dream Balloon (single)
De dag die je wist dat zou komen is eindelijk hier: er staat een dwarsfluit in de 3voor12 Checklist. Ga mee op reis met de Paper Maché Dream Balloon van King Gizzard & The Lizard Wizard en zie hoe mooi en kleurrijk de wereld kan zijn.

8 (-) Amy (docu)
Vanuit de kleurrijke droomwereld van King Gizzard gaan we terug naar het gitzwarte leven van Amy Winehouse. De ontroerende documentaire over de totale aftakeling van de grootste soulster van de 21e eeuw draait nu in de bioscoop.

9 (-) Le Le - Flapped Sadly In Our Faces
De supergroep van Faberyayo, Piet Parra en Rimer London brengt de nachten in cafés door met hun ogen dicht, maar zijn vriendelijk voor zichzelf met een naakte bruiloft en een erotische vakantie. Nog 1 nachtje slapen tot de releaseparty in Paradiso, maar je hoort het derde album van Le Le nu al bij ons op de Luisterpaal. Geen Duitse, Franse of Nederlandse teksten, maar een opwindende Engelstalige electroplaat. 

10 (-) Young Thug ft. Gucci Mane – Again (video)
Zijn Pacifier haalde onlangs nog de top 3 van de checklist en natuurlijk ken je hem van zomerhit 'Good Times' met Jamie xx. Vanavond staat hij in de Melkweg met een nieuwe video op zak: de veelbesproken Young Thug.

11 (-) De Sluwe Vos @ Lowlands bij Dansen Met Delsing (dj-set)
Onze Tomas Delsing deed tussen alle tv-presentaties en fantastische optredens door gewoon zijn 3FM-radioshow Dansen Met Delsing op Lowlands. De heetste dancenamen van Lowlands kwamen langs: Palmbomen II, The Love Triangle en De Sluwe Vos. Sluwe draaide een fantastische technoset met veel eigen werk, waaronder een mash-up van zijn hits OG Anthem en Mercy (met Sticks).

12 (-) Gilligan Moss – Choreograph (single)
Magische electropop plaat uit Chicago. Hypnotiserende samenzang op een zeer zomerse beat. Een beetje Wankelmut, maar dan lekker.

De 3voor12 Checklist van deze week is samengesteld door: Ingmar Griffioen, Christiaan Walraven, Matthijs Kuiper, Roosmarijn Reijmer, Sjoerd Huismans, Menno Visser, Norbert Pek, Atze de Vrieze, Timo Pisart, Erik Zwennes, René Passet, Tomas Delsing en Menno de Meester.