3voor12 Checklist (week 34): o.a. Dr. Dre, Ultimate Painting en Fresku

Elke week de beste nieuwe muziek

Menno de Meester ,

Elke maandag praten we je bij met de nieuwste releases en shows die het meest in de smaak vielen bij de 3voor12 Redactie. Dr. Dre voert nog een week de lijst aan met zijn grootse comebackalbum. Ultimate Painting zit de dokter op de hielen en heeft het album van de week te pakken. De spraakmakende video van Fresku over het gebrek aan hiphop in Hilversum maakt de top 3 compleet.

1 (1) Dr. Dre – Compton (album)
Zelfs zonder fysieke exemplaar in de winkel, is Compton van Dr. Dre veruit het meest verkochte album van Nederland. De Apple en iTunes exclusive is het meest besproken album in tijden. Compton is de grande finale van de 50-jarige producer, de langverwachte plaat waarop Dre alle verwachtingen inlost. Het album zit volgepropt met momenten waar letterlijk je mond openvalt. De spin-offs zijn nu al in opkomst: Big 2 gaat met Dio, MocroManiac, Cho, Adje en Hef de studio in om een Nederlandse variant te maken. In Chicago doken de W.W.A. (Women With Attitude) op met Straight Outta Chicago. Lees hier de Album van de Week bespreking van vorige week. 

2 (2) Ultimate Painting – Green Lanes (album)
Waar hun eerste gezamenlijke plaat nog wel een wat rauwer randje had is Green Lanes een en al zacht kabbelende melancholische gitaarpracht. Ultimate Painting is nog een pril project, maar leverde in korte tijd al twee platen op die zich kunnen meten aan het beste werk van Veronica Falls en Mazes, waar de leden van Ultimate Paining eerder in speelden. Alles aan dit plaatje klopt. Het is dan ook het nieuwe 3voor12 Album Van De Week.

3 (-) Fresku ft. Teemong, Braz & Go Back To The Zoo - Zo Doe Je Dat (video)
Het was vrijdag veruit de meest besproken video en zal de komende tijd nog veel stof doen opwaaien. In Zo Doe Je Dat zet Fresku zijn scherpe aanklacht tegen Hilversum en het gebrek aan hiphop op de radio nog eens extra kracht bij. Halverwege het nummer besluit de rapper het over een andere boeg te gooien en op een clichématig radiovriendelijk gitaarliedje over te schakelen, met een glansrol voor Go Back To The Zoo. Lees hier het artikel dat we in januari over hiphop in Hilversum schreven. 

4 (-) Julio Bashmore – Knockin’ Boots (album)
Wie de clubhits Au Seve en Battle For Middle You kent, zou een deep house album verwachten, maar de houseproducer uit Bristol flirt overduidelijk met disco op deze zomerse debuutplaat. Bashmore leverde al een bijdrage aan het album van Seven Davis Jr., die op zijn beurt te horen is op For Your Love op dit album. Hoogtepunt is Holding On, een groovy discotrack met de soulvolle zang van Sam Dew.

5 (-) Appelsap 2015 (festival)
Het live-debuut van New Wave, de terugkeer van grime en de nietsontziende energie van SMIB: hiphopfestival Appelsap kende vele hoogtepunten dit jaar. Met name de Britse grime-artiesten Skepta en Stormzy maakten indruk. Lees hier het 3voor12 verslag van het festival en kijk het videoverslag terug bij BNN.

6 (-) Kane West – Expenses Paid (EP)
OW YEAH! Kane West is the best dj. Althans, zo profileert hij zichzelf. Met WordArt en Comic Sans artwork komt de Britse PC Music producer lekker knullig over, net als zijn muziek die veel te simpel klinkt, maar toch heel verslavend is. Hij viel op bij de remixcontest voor Tiga’s Let’s Go Dancing met een zeer ondansbare interpretatie, en wist daarmee een platenconctract bij Turbo Recordings in de wacht te slepen. Nu is daar zijn EP, Expenses Paid, met het Mr. Oizo-achtige Mexicans als hoogtepunt.

7 (-) together PANGEA – If You’re Scared (single)
Deze week kondigden de garagerockers uit Los Angeles de nieuwe EP The Phage aan, die in oktober moet verschijnen. Als voorproefje horen we nu alvast If You’re Scared, met de smalste videoclip die je ooit gezien hebt.

8 (-) Kanye West – All Day (Eprom & Salva remix)
All Day van Kanye West was al een behoorlijke banger, maar als Eprom en Salva eroverheen gaan, is er geen weg meer terug. De verwoestende beats van de bassproducers schoppen de originele versie compleet omver en laten ongetwijfeld vele dansvloeren ontploffen.

9 (-) Courtney Barnett – Nobody Cares If You Don’t Go To The Party (single)
Een van onze favorieten op de Lowlands line-up komt precies op tijd met haar nieuwe single. De Australische singer-songwriter scoorde eerder dit jaar het album van de week met Sometimes I Sit and Think, and Sometimes I Just Sit. De rafelige grungyrock klinkt in dit nummer zeer aanstekelijk en hoor je de hele week op 3voor12 Radio als Single Van De Week.

10 (-) Majical Cloudz – Silver Car Crash (single)
“I wanna kiss you inside a car that’s crashing, and we will both die laughing when I am holding on to you”. Een indrukwekkende productie van het Canadese electronicaduo met een boodschap die even pijnlijk als romantisch is. Wellicht een knipoog naar The Smiths?

11 (-) Dej Loaf - #andseethatsthething (EP)
Een nieuwe dame uit Detroit in de rapgame, met back-up van Future en Big Sean op haar eerste EP. Ze is op tour met Nicki Minaj, maar komt een stuk stijlvoller over dan haar twerkende collega. Ze werd al vaker gevraagd voor refreintjes bij onder andere The Game en Young Thug, en overtuigt ook hier al zingend en rappend.

12 (-) Sinkane x Peaking Lights – Mean dub (EP)
Het album Mean Love van Sinkane was een aangename verrassing vorig jaar. Nu heeft het Amerikaanse duo Peaking Lights vier nummers daarvan geselecteerd om er meer dansvloergerichte dubs van te maken. Het resultaat mag er zijn: de lome grooves van Sinkane klinken zwoeler dan ooit.

De 3voor12 Checklist van deze week is samengesteld door: Roosmarijn Reijmer, Timo Pisart, Tomas Delsing, Erik Zwennes, Willem van Zeeland, Menno Visser, Ingmar Griffioen, Christiaan Walraven, Ralph-Hermen Huiskamp, Matthijs Kuiper, Sjoerd Huismans, Menno de Meester en René Passet.