3voor12 Checklist (week 25): o.a. Pharrell, Beck en DJ Koze 3voor12 Checklist (week 25): o.a. Pharrell, Beck en DJ Koze

Elke week de beste nieuwe muziek

, Sjoerd Huismans

3voor12 Checklist (week 25): o.a. Pharrell, Beck en DJ Koze

Elke week de beste nieuwe muziek

Sjoerd Huismans ,

Natuurlijk veel Pinkpop in de Checklist van deze week: de shows van Robbie Williams en Muse staan erin en natuurlijk kan Het Biertje van John Coffey niet missen. De meedogenloze show trouwens ook niet. Maar de absolute winnaar is Pharrell die zijn nieuwe nummer Freedom in première gooide in Landgraaf. Ook hoge noteringen voor de dansbare nieuwe Beck en DJ Koze die het jubileum van DJ-kicks in elkaar mixte.

1. (-) Pharrell Williams – Freedom live op Pinkpop (video)
Wereldster Pharrell Williams was duidelijk niet de headliner waar Pinkpop op hoopte. Waar de kaarten verkocht zijn op een no-nonsense rockband in zwarte t-shirt, kreeg het publiek een urbanshow in optima forma, inclusief danseressen, medleys en reclame voor Adidas en G-Star. En toch is er geen producer met zoveel hits als Pharrell, ze kwamen allemaal voorbij. Bovendien was hij zo slim om nieuwe single Freedom maar liefst twee keer te spelen. Topnummer, bovendien is deze video vooralsnog je enige kans om ‘m volledig te horen.

2. (-) Beck – Dreams (single)
Grammywinnaar Beck laat zich na zijn delicate maar wel erg kalme plaat Morning Phase weer eens van zijn up-tempokant horen. Dreams heeft een typische Beck-gitaarriff, erg catchy meezingrefreintje en bovendien dansbare beat. Het zou ons niks verrassen als Beck met zijn volgende plaat helemaal deze luchtiger kant op gaat, hij is immer vaker totaal veranderd van sound. 

3. (-) DJ Koze – DJ-Kicks (album)
Op de Luisterpaal hoor je momenteel de vijftigste editie van de befaamde DJ-Kicks-serie van label !K7. Zij vroegen niemand minder dan DJ Koze om deze jubileumeditie te mixen. Hij maakte er een zeer afwisselend geheel van: diepe Berghainesque techno wordt afgewisseld met hiphop (Malib) en indiepop, zelfs met akoestische gitaren. Nog tot en met maandag te hier te beluisteren.

4. (-) Robbie Williams op Pinkpop (concert)
Over Robbie Williams op Pinkpop kunnen we eigenlijk maar één ding zeggen: je had erbij moeten zijn. Vooraf was er de logische twijfel wat is nu de relevantie van een artiest (bovendien van boyband-komaf) die al tijden geen hit of album meer uitbracht. Maar al snel pakte entertainer pur sang Williams zelfs de grootste scepticus in met een overweldigende feel good-show. “You were amazing. You make me feel like it’s 1999 and I’m a superstar again.”

5. (-) Foals - What Went Down (single)
Het was een tijdje stil rond Foals, maar bijna twee jaar na de succesvolle plaat Holy Fire is er weer een nieuwe track: What Went Down. Een nog gruiziger, fuzzier nummer dan bijvoorbeeld Inhaler van de vorige plaat. Zelf noemde Yannis Philippakis het zelfs “beestachtig” in de radioshow van Annie Mac op BBC Radio 1. Het gelijknamige nieuwe album komt eind augustus uit. Op 7 september staat Foals in de Melkweg.

6. (-) John Coffey en Het Biertje (video)
De onwaarschijnlijke biervangkunsten van David achter de Molen gingen al tijdens Pinkpop de wereld over: via onder meer Reddit en 9Gag haalde het filmpje uiteindelijk het NOS Journaal, Jinek en zelfs Jimmy Fallon. Je zou bijna vergeten dat John Coffey een als vanouds beukende show speelde voor hun grootste publiek ooit (en sowieso al langer een geweldige band is). Nu nog afwachten hoeveel lolbroeken dit op BKS gaan proberen…

7. (-) The Acid – Ra (Weval-remix)
Roosmarijn had afgelopen week de premiere van een duistere nieuwe Weval-remix. Het Amsterdamse duo nam Ra van The Acid onder handen, en verzon onder meer een nieuwe baslijn en een hele hoop synth-chaos. Alleen de stem van Ry-X blijft overeind. Komend weekend staat Weval op Best Kept Secret, gaat dat zien want het is de ideale dance-act voor dat festival. Meer BKS-tips vind je hier.

8. (-) Seven Davis Jr - Good Vibes ft. Julio Bashmore (track)
Vorige maand kwam Seven Davis Jr. nog met een zeer geslaagde Beat Spacek-remix, nu zijn er meer ‘good vibes’ in samenwerking met Julio Bashmore. Een voorproefje van zijn debuutalbum Universes. Die verschijnt over een maand op Ninja Tune. Verwacht meer opzwepende elektronische funk en soul.

9. (-) Muse op Pinkpop (concert)
Voor de vijfde keer alweer stond Muse op Pinkpop. Hoewel de show misschien iets minder overweldigend was dan de vorige keer, toen er nog een dreigend ‘supermassive black hole’ boven het drumstel hing. Dan zijn die zwarte ballen die over het publiek stuiteren toch wat gewoontjes. Maar eigenlijk paste deze rechttoe-rechtaanshow wel bij de nieuwe plaat Drones, een terugkeer naar de klassieke Muse-gitaarriffs. “Er is eigenlijk na Muse geen rockband opgestaan die op zo’n hoog niveau werkt als deze. Ook vandaag niet”, oordeelde Atze de Vrieze.

10. (-) Armand & The Kik (album)
Eindelijk zijn al die steengoede protestliedjes van Armand eens goed op de band gezet, en wel in samenwerking met de Rotterdamse helden van The Kik. Ineens staat de zanger weer in de spotlights, maar hij zou Armand niet zijn als hij zich daardoor van de wijs zou laten brengen: “Ik doe al die festivals met The Kik heel graag, maar ik houd de hardcore Armand adepten in ere. De vissers van Arnemuiden bijvoorbeeld. Die worden overal gemeden omdat ze alles kort en klein slaan, maar mij liggen ze als moslims op de grond te aanbidden als ‘de meester’.” Meer Armand in dit interview.

11. (-) Miguel – Face the Sun ft. Lenny Kravitz (track)
R&B-crooner Miguel en rockster Lenny Kravitz (met gitaarsolo!), waarom ook niet? De track Face the Sun komt op het aanstaande derde album van Miguel, Wildheart. 29 juni komt die plaat uit. Miguel omschreef de sound als “agressief en rauw”.

12. (-) Joe – Thinkin About (track)
Het debuut van veteraan Joe op Four Tet’s label Text is een vrij langzame, soulvolle Bobby McFerrin-edit (oorspronkelijk 'Thinkin' About Your Body’) met een fijne basgroove. De maestro zelf deed hem al in zijn Boiler Room-set. Weekend!

De checklist van deze week is samengesteld uit de input van: Ralph-Hermen Huiskamp, Timo Pisart, Erik Zwennes, Christiaan Walraven, Rene Passet, Roosmarijn Reijmer, Menno Visser, Ingmar Griffioen, Atze de Vrieze, Sander Kerkhof, Sjoerd Huismans, Willem van Zeeland, Matthijs Kuiper en Tomas Delsing.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12