3voor12 Checklist (week 20): o.a. Unknown Mortal Orchestra, Shamir en Jamie xx 3voor12 Checklist (week 20): o.a. Unknown Mortal Orchestra, Shamir en Jamie xx

Elke week de beste nieuwe muziek

, Cécile van Wijnsberge

3voor12 Checklist (week 20): o.a. Unknown Mortal Orchestra, Shamir en Jamie xx

Elke week de beste nieuwe muziek

Cécile van Wijnsberge ,

Eindelijk is 'ie er: Multi-Love, het nieuwste album van Unknown Mortal Orchestra waar we sinds de release van de titeltrack met smart op hebben gewacht. Multi-Love stelt zeker niet teleur, en schiet daarom meteen door naar de top van de Checklist. Daaronder nieuwkomer Shamir die verrast met een feestelijk debuutalbum dat we de aankomende zomer niet snel zat zullen worden. De eveneens zeer zomerse nieuwe track van Jamie xx maakt de top drie af. Verderop in de lijst vind je onder meer Róisin Murphy, Tame Impala, Applescal, Wolf Alice en Sef. Kortom: de allerbeste nieuwe muziek die deze week je te bieden heeft.

1.       Unknown Mortal Orchestra - Multi-Love (album)
Ruban Nielson, het meesterbrein achter Unknown Mortal Orchestra, levert met Multi-Love een uitstekende derde plaat af. Hij maakte hem met medewerking van zijn broer en vader – bijzonder, want de eerdere albums bestonden vrijwel alleen uit Nielson’s werk, en de verhoudingen in de familie Nielson zijn niet altijd even goed geweest. Multi-Love is poppy maar weird, soms dansbaar en tegelijkertijd vervreemdend. Multi-Love is deze week het 3voor12 Album van de Week, lees hier onze recensie. Vanaf maandag is het album te beluisteren op de Luisterpaal.

2.       Shamir – Ratchet (album)
Shamir belandde op onze radar met zijn track On The Regular, een hyperdansbare hit blakend van het zelfvertrouwen: “Don’t try me, I’n not a free sample / Step to me and you will be handled” zingt hij met zijn karakteristieke hoge stem. Nu is er zijn debuutalbum Ratchet, een plaat tsjokvol met catchy hiphop/R&B-anthems, met in ieder nummer wel een killer one-liner, minstens zo goed als op zijn eerste hit. Na het horen van Ratchet wil je sowieso feesten met Shamir in zijn thuisstad Vegas.

3.       Jamie xx - I Know There's Gonna Be (Good Times) feat. Young Thug (track)
Over feesten gesproken: Jamie xx weet met zijn nieuwe track ook een behoorlijke te bouwen. I Know There’s Gonna Be (Good Times) is wellicht de perfecte zomerhit, een zorgeloze ode aan good times, met een heerlijke soulsample uit Good Times van The Persuasions. Op deze versie van de track hoor je Young Thug, de rapper uit Atlanta wiens laatste album Barter 6 nog steeds favoriet is op de redactie.

4.       Applescal – For (album)

We kennen Pascal Terstappen inmiddels ook als labelbaas van Atomnation, waar hij onder meer David Douglas en Weval onderbracht. For is alweer zijn vierde plaat onder de naam Applescal. De plaat maakte hij grotendeels in Berlijn, maar de sound is eerder geïnspireerd op Japanse muziek, zei de Nederlandse producer in dit interview ten tijde van de aankondiging van het album. “Ik heb heel veel Japanse muziek gezocht, dat gesampled en eigenlijk helemaal opnieuw in elkaar gezet om zo een nieuw, fris, eigen geluid te creëren,” aldus Terstappen. Dat mondde uit in een lichtzinnige en etherische technoplaat. For is nu te luisteren op de Luisterpaal.

5.       Róisín Murphy - Hairless Toys (album)
De Ierse discokoningin is terug! Hairless Toys is haar eerste album sinds Overpowered (2007), en het is een hoogtepunt van haar solocarrière sinds de ontbinding van Moloko. De plaat is smooth, subtiel en sexy geworden, met glitterende synths en funky diepe bassen. Bijzonder elegant en tegelijkertijd hedonistisch, als een nacht in een exclusieve club bovenin een wolkenkrabber waar de champagne rijkelijk vloeit. Lees ook ons interview met Róisín Murphy en de recensie van Hairless Toys.

6.       Tame Impala – Eventually (track)
Hij lijkt niet uit de Checklist weg te slaan, die Kevin Parker, maar wat wil je ook als ‘ie steeds maar toffe nummers blijft uitbrengen? Eventually is na Let It Happen, Cause I’m A Man en Disciples alweer het vierde nummer dat we van album Currents hebben gehoord, en de rest kan ons niet snel genoeg verschijnen. Volgens het persbericht leent Currents onder andere van Michael Jacksons Thriller, Daft Punks Discovery en moderne hiphop, maar natuurlijk ontbreekt ook de voor Tame Impala typische ‘70s psychedelica niet. Er is inmiddels een releasedatum voor het album: 17 juli. Eventually is weer een prettige meedrijftrack, maar wel een met een aantal fijne verrassingen.

7.       Wolf Alice - Bros (track)

De nieuwe single van Wolf Alice heet Bros, niet naar de mini-chocoladereep met de welbekende bubbels, maar als afkorting van “brothers”, zoals de koosnaam die je je beste vrienden geeft, je bros. Daar gaat het nummer dan ook over, over vriendschappen zoals je ze als kind meemaakt – onvoorwaardelijk, onoverwinnelijk en schijnbaar eeuwigdurend. Anders dan eerste single Giant Peach is er op Bros weinig grunge of hardrock te bekennen. Bros is zachter, gladder en intiemer, nostalgisch en hoopvol tegelijk. Bros is deze week de Single van de Week in 3voor12 Radio.

8.       Thee Oh Sees - Mutilator Defeated At Last (album)

Het zeer productieve en regelmatig van line-up veranderende Thee Oh Sees brengt deze week Mutilator Defeated At Last uit. Frontman John Dwyer en co. gaan tekeer op dit album, met afwisselend snoeiharde recht-voor-z’n-raap garage en dan weer atmosferische seventies psychrock.

9.       Torres - Sprinter (album)
Mackenzie Scott, aka Torres, werkte voor tweede album Sprinter samen met producer Rob Ellis. Die werkte eerder dan weer met cultheldin PJ Harvey, wiens fans deze plaat zeker zullen waarderen. Sprinter is intens en donker, met meeslepende rocktracks barstend van de attitude. Scott spuwt haar teksten met een combinatie van vurige woede en soms nog pijnlijkere onverschilligheid. Sprinter staat nu op de Luisterpaal.

10.   The Tallest Man On Earth - Dark Bird Is Home (album)
Na twee heftige jaren waarin Kristian Matsson stopte met touren wegens uitputting, een echtscheiding en de dood van een dierbaar familielid, lukte het hem op de een of andere manier toch om een hoopvol en open album te produceren. Op Dark Bird Is Home horen we meer instrumenten en dynamiek dan we van de Zweedse singer-songwriter gewend zijn. Hij zal op zijn aankomende tour dan ook voor het eerst een band meenemen. Lees ook ons interview met Matsson: “Ik heb nog geen idee hoe het gaat zijn om deze songs live te zingen.” Dark Bird Is Home staat nu op de Luisterpaal.

11.   Sef – Wakker (track + video)

Yousef Gnaoui is terug met zijn nieuwe EP In Kleur en de eveneens onwijs kleurrijke video voor eerste single Wakker. Als je dat voor het zien van de clip nog niet was, ben je het erna sowieso. Wakker is een dynamische high-energy track geproduceerd door FS Green en SirOJ, waarop Sef laat weten dat hij definitief back in the game is.

12.   Normaal – live in Lochem (concert)

Normaal behoeft inmiddels geen introductie meer. De rockers zijn na veertig jaar een household name van de Achterhoek tot Amsterdam. In Lochem, Normaals stad van oorsprong, trapten Bennie Jolink en kornuiten hun afscheidstournee af. 3voor12 was erbij en beleefde een ultiem authentiek partijtje høken onder het genot van een patat speciaal en een glas bier in de nek. Lees hier het verslag.

De Checklist van deze week is samengesteld met input van Sander Kerkhof, Rene Passet, Timo Pisart, Erik Zwennes, Ralph-Hermen Huiskamp, Menno Visser, Roosmarijn Reijmer, Sjoerd Huismans, Atze de Vrieze, Willem van Zeeland, Cécile van Wijnsberge en Christiaan Walraven.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12