3voor12 Checklist (week 18): o.a. METZ, Blur en Tame Impala 3voor12 Checklist (week 18): o.a. METZ, Blur en Tame Impala

Elke week de beste nieuwe muziek

, Sjoerd Huismans

3voor12 Checklist (week 18): o.a. METZ, Blur en Tame Impala

Elke week de beste nieuwe muziek

Sjoerd Huismans ,

De 3voor12 Checklist wordt deze week aangevoerd door het beukende nieuwe album van METZ: II. Een geweldige plaat voor wie tegen een beetje gitaargeweld kan, maar verder staat er voor ieder wat wils in de Checklist. Van de nieuwe Vic Mensa (met Kanye West!) en het Album van de Week van George Fitzgerald tot weer zo’n geweldig tv-optreden van Future Islands. En bovendien sterke blijvers: Blur en Jacco Gardner.

1. (-) METZ - II (album)
Niet de meest toegankelijke nummer één ooit, maar het tweede album (simpelweg II) van de Canadese noiserockband METZ is een geweldige plaat geworden, nóg een tandje harder en furieuzer dan het debuut. Acetate (check ook vooral de hilarische video) en Spit You Out kwamen al eerder uit en de rest van II sluit daar eigenlijk naadloos op aan. Ook geschikt voor de verstokte Nirvana-fans. Kennen jullie trouwens deze sessie die we met METZ opnamen op Le Guess Who? nog?
 
Blur’s eerste album in twaalf jaar is een feit. The Magic Whip is volgens gitarist Graham Coxon, die er op het vorige album Think Tank slechts op één nummer bij was, een sci-fi folkplaat. Wij herkennen er ook elementen uit frontman Damon Albarns solodebuut Everyday Robots in. Dat het album in Hong Kong is ontstaan hoor je terug in de teksten. Tussen de neonlichten, wolkenkrabbers en miljoenen mensen bezingt Albarn de eenzaamheid van de grote stad.
 
3. (-) Tame Impala – Disciples (track)
Aan de lopende band verschijnen inmiddels nummers van Tame Impala’s aankomende derde album Currents. Disciples is de laatste en ook absoluut de kortste. Waar Let It Happen bijna de acht minuten aantikte, haalt Disciples de twee minuten nog niet eens, ook niet met een fade-out aan het eind. Maar het is wel weer twee minuten heerlijke psychdisco, net als op Cause I’m A Man staat Kevin Parkers kopstem centraal.
 
4. (-) Vic Mensa - U Mad ft. Kanye West (track)
Niemand minder dan Kanye heeft een verse op de nieuwe track van het 21-jarige supertalent Vic Mensa. In maart deden ze het nummer al eens live bij een show in Londen. De rollen ten opzichte van Wolves zijn dus omgedraaid, maar U Mad doet eerder denken aan die andere nieuwe Kanye-track: All Day. Een beukende track, dus, met harde synths en zware beats. Gouden samenwerking.

De langverwachte tweede plaat van de grote, kleine man uit Hoorn, voorafgegaan door die al dan niet instrumentale en vooral heerlijke single Find Yourself en het titelnummer Hypnophobia. Die laatste is inderdaad een tikje anders, dromerig ja, maar ook filmisch. In deel twee van het album komt de inspiratie uit ‘library music’, film- of televisie-muziek uit de jaren zeventig sterk naar voren en dat is genieten. Genieten als in: zomers in de tuin in de hangmat met een jonko en een fles wijn. 'Nieuwe band, nieuwe Jacco', merkt Cecile terecht op. Check ook het interview en lees de recensie.
 
6. (3) George FitzGerald - Fading Love (album)
De afgelopen twee weken stond de Engelse maar in Berlijn woonachtige producer/dj George FitzGerald ook al in de Checklist, met twee tracks van dit album. Nu Fading Love in z’n geheel te horen is op de Luisterpaal, is het dan ook geen verrassing dat FitzGerald weer een plekje in onze weeklijst heeft bemachtigd. Die twee tracks, Full Circle en Crystallise, waren dan ook uitstekende voorproefjes voor het album, dat vol staat met warme melodieuze deep house meets popliedjes. Het nieuwe 3voor12 Album van de Week!
 
Op zijn solo-albums gaat Mikal Cronin meer de popkant op dan in zijn werk met Ty Segall. Waar hij solo ooit debuteerde met een rammelende garageplaat, liet Cronin op zijn vorige plaat MCII al horen hele goeie powerpopliedjes in zijn pen te hebben. Op zijn nieuwe, - u raadt het al – MCIII is dat eveneens het geval. In het openingsnummer Turn Around komen de violen al om de hoek kijken, later op de plaat pakt Cronin er zelfs een tzouras (Grieks snaarinstrument) bij. Heerlijke plaat, gaat dat 10 juni zien in Bitterzoet!
 
8. (-) HEALTH - NEW COKE (track)
Electronoiseband HEALTH keert na zes jaar terug met een nieuwe plaat, DEATH MAGIC. NEW COKE (we gaan gewoon vrolijk mee in die hoofdletterhype) is het eerste nummer dat de Amerikanen daarvan naar buiten brengen. Keiharde synths, diepe, tergend trage beats: het lijkt erop dat HEALTH weer helemaal terug is. Check ook vooral de bijbehorende video met een zeldzaam lang uitgesponnen kotsen-in-slowmotion-scene. Over video gesproken, ook van HEALTH hebben we nog een hel toffe gouwe ouwe sessie online staan. 
 
9. (-) Future Islands - The Chase (single)
De nieuwe single van Future Islands doet in alles kennen aan het werk dat we al kennen van de fantastische plaat Singles: aanstekelijke synthmelodieën, dragende baslijnen en de gepijnigde stem van Samuel T. Herring. En zeker als de frontman er dan zijn karakteristieke gedreven danspasjes aan toevoegt bij Letterman, is het een zekerheidje voor de Checklist.
 
10. (-) Compny – Lovers (track)
Compny is een vijftal uit Londen dat in sound ergens tussen Bombay Bicycle Club, Tame Impala, Foster the People en Two Door Cinema Club inzit. Hun Lovers is een uiterst zomerse indietrack; dat soort liedjes kunnen we momenteel natuurlijk wel gebruiken.
 
11. (-) Mura Masa - When U Need Me (track)
Vorige week spraken we Diplo toen hij in Amsterdam was met Major Lazer. Als geen ander houdt de producer bij wat momenteel hip & happening is, en dus had hij wel een tip voor ons: Mura Masa. Dromerige elektronische muziek maakt deze pas achtien jaar oude producer, When U Need Me komt van zijn EP Someday Somewhere die in zijn geheel te beluisteren is op SoundCloud.
 
12. (-) Pokey LaFarge - Something In The Water (album)
Onze favoriete retro-Amerikaan is terug met het rootsalbum Something In The Water. Met daarop traditionele blues en folk, ragtime, country en western swing, crooners als Cairo Illinois en uitstapjes naar oude jazz zoals in Underground. Komende maand brengt hij het midwesten van de VS naar Nederland.
 
De Checklist van deze week is samengesteld met input van Ingmar Griffioen, Willem van Zeeland, René Passet, Erik Zwennes, Timo Pisart, Christiaan Walraven, Ralph-Hermen Huiskamp, Atze de Vrieze, Norbert Pek, Sjoerd Huismans en Menno Visser.
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12