3voor12 Checklist (week 16): o.a. Alabama Shakes, Motel Mozaïque en FFS 3voor12 Checklist (week 16): o.a. Alabama Shakes, Motel Mozaïque en FFS

Elke week de beste nieuwe muziek

, Cécile van Wijnsberge

3voor12 Checklist (week 16): o.a. Alabama Shakes, Motel Mozaïque en FFS

Elke week de beste nieuwe muziek

Cécile van Wijnsberge ,

Er heeft een flinke opschoning plaatsgevonden in de Checklist deze week. Alleen New Wave en Rats On Rafts mochten blijven zitten, omringd door verder alleen maar gloednieuwe tracks en albums. De onbetwiste nummer een is Sound & Color, het ijzersterke nieuwe album van Alabama Shakes én het 3voor12 Album van de Week. Ook vind je op de lijst een boel aandacht voor Motel Mozaïque en Record Store Day, plus een aantal opmerkelijke samenwerkingen.

1. (-) Alabama Shakes - Sound & Color (album)
De tweede plaat van Alabama Shakes is weer net zo rauw, soulful en krachtig als debuut Boys and Girls. De explosieve stem van frontvrouw Brittany Howard vertelt op songs als Don’t Wanna Fight en Gimme All Your Love voelbaar pijnlijke verhalen over het leed van de liefde. Deze week is Sound & Color het 3voor12 Album van de Week.

2. (-) 3voor12 Motel Mozaïque sessies
Afgelopen weekend was 3voor12 op Motel Mozaique, waar we bijzonder sterke shows zagen van onder meer Weval, Jake Isaac, The Notwist, Purity Ring, Alamo Race Track en Rats On Rafts. Lees daar alles over in ons MoMo-dossier! Natuurlijk namen we ook weer wat intieme sessies op met een flink aantal hoogtepunten uit het programma. Zo kwamen onder meer Villagers, Will Butler, Alamo Race Track en Weval langs op ons sessiepodium. De video’s daarvan zijn nu terug te zien in een playlist.

3. (-) FFS - Johnny Delusional (track)
Twee weken geleden kwamen we er met eerste track Piss Off achter dat Franz Ferdinand en Sparks eigenlijk een hele logische combinatie is. Ook deze eerste officiële single Johnny Delusional bestaat uit gelijke delen Love Illumination en This Town Ain’t Big Enough For The Both Of Us. Deze zomer staan Alex Kapranos en kompanen samen met de gebroeders Mael op Lowlands, en het zou ons niets verbazen als dat een enorm feest wordt.

4. (-) George FitzGerald – Crystallise ft Lawrence Hart (track)
Vorige week stond hij al in de Checklist met zijn track Full Circle, deze week werden we getrakteerd op nog een voorproefje van George FitzGerald’s aanstaande album. Ook Crystallise is weer een fijnzinnige, melodieuze deep house track, met toevoeging van bezwerende vocalen door Lawrence Hart.

5. (-) Young Thug – Barter 6 (album)
Eigenlijk wilde Young Thug zijn album Carter 6 noemen, nog voordat labelgenoot/rivaal Lil Wayne zijn album Tha Carter V kon droppen. Op het laatste moment is dat er toch niet van gekomen, naar het schijnt omdat er gedreigd was met juridische vervolging. Dat mag de pret echter niet drukken, want ook onder een enigszins aangepaste naam is Barter 6 een hele toffe plaat geworden. Er zijn features van T.I., Boosie Badazz en labelbaas Birdman (waar Lil Wayne voornamelijk ruzie mee heeft), een laid-back attitude en een hele hoop Atlanta swagger.

6. (-) Oscar Mulero – Muscle & Mind (album)
“Techno van een getatoeëerde Spanjaard met een doodshoofdring neem je maar beter serieus,” aldus expert Rene Passet. Inderdaad, de bebaarde en mouwloze Mulero ziet er intimiderend uit, en zijn nieuwe album is dat ook. Alles aan Muscle & Mind is duister en ondoordringbaar, doordrenkt van een subtiele onderhuidse agressie.

7. (-) Mr. Polska ft. Frans Duijts – Discodochter (track)
Aan deze track is daarentegen werkelijk niets subtiels te ontdekken, maar dat maakt hem niet minder vet. Polska is met Discodochter waarschijnlijk de uitvinder en tot dusver enige gebruiker van het genre emo-trap. Mix het Tros Muziekfeest Op ’t Plein met Boaz van de Beatz en je krijgt dit. Platter dan plat, maar daarom juist een gouden combinatie. Huilend naar de club.

8. (6) New Wave – New Wave (album)

Het New Wave-collectief is Ronnie Flex, Lil Kleine, Bokoesam, Jonna Fraser, Jack Chiraq, D-Double, Lijpe… We kunnen nog wel even doorgaan met de lijst jonge rappers en producers die label Top Notch tien dagen met z’n allen op Schiermonnikoog zette. Dit album was de uitkomst van het project. New Wave is soms een beetje vreemd, maar vrijwel altijd lekker. Lees hier een interview met Lil' Kleine, Bokoesam en Lijpe over New Wave.

9. (-) Weval live @ Motel Mozaïque
De MoMo-sessies zijn in dit lijstje al voorbijgekomen, maar dit absolute hoogtepunt verdient zeker z’n eigen vermelding. Amsterdams producersduo Weval weet een technosound te combineren met een liedjesgevoel, en past hun live set aan op het karakter van het festival en publiek. “[Op DGTL] noteerden we nog dat Weval’s livesound een net iets scherpere techno-edge heeft dan hun studiowerk. [Op Motel Mozaïque] valt op dat hun elektronische set vlagen van liedjes bevat. Niet alleen door het gebruik van vocalen, maar ook door de structuur van hun producties. En kennelijk permitteert het duo zich op het podium genoeg vrijheid om dit soort accenten te verleggen.”

10. (-) Courtney Barnett - Kim’s Caravan (track + video)
Courtney Barnett was al een van de meest besproken namen rondom SXSW, en haar sterke debuutalbum schopte het tot 3voor12 Album van de Week. Nu is een van de opvallendste tracks van Sometimes I Sit And Think, And Sometimes I Just Sit uitgebracht als single met een daarbij behorende video. Kim’s Caravan is een overdenking van de consumptiemaatschappij en milieuvervuiling tegen de achtergrond van een langgerekte autorit. Gedachtes zweven het beeld in en uit op de rug van rake metaforen. De verstilde video benadrukt het eenzame karakter van de track. Op Record Store Day wordt Kim’s Caravan exclusief uitgebracht als 12” single.

11. (2) Rats On Rafts - Tape Hiss (album) + live @ Motel Mozaïque

Voor de derde week in de Checklist, mede dankzij hun razende optreden op Motel Mozaïque: het tweede album van Rats On Rafts. Was debuutalbum The Moon Is Big nog behoorlijk 'catchy' te noemen, op opvolger Tape Hiss laat de Rotterdamse new wave- en post punk-band het noisy achterste van zijn tong zien. Af en toe lijkt de band te verdrinken in dat gesis op cassetteband, maar vaker is Tape Hiss bijzonder spannend en intens.

12. (-) Armand & The Kik - Snelle Jongens
Na FFS en Mr. P & FD nu nóg zo’n gouden samenwerking op de Checklist deze week. Nederbietband The Kik en ‘s lands grootste protestzanger Armand staken samen Armand’s Snelle Jongens in een hedendaags retrojasje, speciaal voor Record Store Day. Als je deze zaterdag een plaatje koopt bij je favoriete platenzaak krijg je deze single er gewoon gratis bij, op gezellig pastelkleurig vinyl.

Deze Checklist is met de natte vinger samengesteld met inbreng van:
Rene Passet, Erik Zwennes, Menno Visser, Timo Pisart, Sjoerd Huismans, Roosmarijn Reijmer, Ingmar Griffioen, Matthijs Kuiper, Willem van Zeeland, Atze de Vrieze, Christiaan Walraven, Cécile van Wijnsberge en Derek van Winsen.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12